Zobacz pełną wersję : D16Y7 Gaśnie prawie na zimnym i ciepłym silniku
Od kilku dni mam problem z jeździe na gazie. Na benzynie jest wszystko ok tylko na gazie nawet na ciepłym silniku jak wrzucę bieg jałowy to silnik już praktycznie gaśnie i zaczęło to bardzo często ostatnio występować. Nie wiem czy mam filtr gazu ponieważ nic takiego tam nie znalazłem. Instalacja stara, była od razu przy kupnie auta i jedyny zawsze problem był z tymi obrotami, które występowały tylko na gazie lecz na ciepłym nie było takich problemów. Kable zapłonowe wymienione. silnik nie dostaje lewego powietrza. Ten świecący check to grzałka sondy, która świeci po wymianie sondy na nową NGK i jeżdzę na niej już z pół roku także to nie jest powodem gaśnięcia. Czy może ktoś z was widzi u mnie filtr gazu? (poniżej załączam zdjęcie i filmik jak zachowuje się filmik - sekundy 8-12, w których prawie gaśnie i dzieje się to bardzo często)
Silnik: http://imageshack.us/a/img196/4485/dg4k.jpg
Gaśnięcie: http://www.youtube.com/watch?v=TRuusPTiNu4&feature=c4-overview&list=UU9zzfN-PcdTp2CnXane7ZfA
Muzyk-Grzes
27-10-13, 00:03
Zabawne bo podobne problemy robi właśnie sonda, dziwne że nowa sonda daje od razu błąd grzałki ,chyba że masz niewłaściwie połączone przewody w sondzie.
Sonda jest dobra. Mam nowe ECU i nie wywala błędu 41. Przelutuję immo i zobaczę jak działa
U mnie podobny problem. Po wymianie reduktora jest lepiej, chociaż na zimnym silniku dalej nierówno pracuje na wolnych obrotach. Jaką sondę kolego wymieniałeś?
Jakie masz wtryski LPG? najprawdopodobniej jest to przyczyna tego gaśnięcia lub też reduktor puszcza lub nie domaga.
To nie sekwencja więc nie ma wtrysku tylko jest mikser ;)
Ostatnio coś się poprawiło ale czasem lubi spaść prawie do zera jak wrzucę szybko jałowy. Co do checku to sonda nówka NGK tylko komputer był kopnięty :D Wymiana kompa pomogła.
BARTEK.LDR
09-01-14, 19:43
Głupie może pytanie... wymieniałeś filtr powietrza?
Ja u siebie zaniedbywałem tą sprawę. Od kupienia samochodu nie wymieniałem filtra powietrza, po 60 tys. spalanie wzrosło z 12,5l na 15l gazu i obroty spadały prawie od zera i czasem silnik całkiem gasł. Jak wymieniłem filtr powietrza na nowy to spalanie spadło i poprawiły się obroty. Niestety kupiłem najtańszy filtr powietrza firmy MaXgear i po 12 tys (10 miesięcy) spalanie wzrosło do prawie 17 litrów i obroty za każdym razem spadały do zera, że ciągle musiałem na pedale gazu trzymać. Jeździć się nie dało.... wymieniłem filtr. Śmiga jak na początku :) W instalacjach podciśnieniowych II generacji (z mikserem) filtr powietrza to podstawa.