PDA

Zobacz pełną wersję : Niedziałający tempomat

morwi
23-10-13, 10:59
Witam wszystkich bardzo gorąco!

Czy ktoś z Was orientuje się, czy w Civicu VII (mój to 2.0 160 KM 5D) po włączeniu przycisku "cruise", a następnie "set" powinna zapalić się kontrolka "cruise control" gdzieś na zegarach?

Gdy wcisnę przycisk "cruise", to zielona dioda na tymże przycisku zapala się. Niestety tempomat w ogóle nie reaguje na przycisk "set". Nie jestem jednak pewny, czy w ogóle w tym aucie jest jakaś dioda od tego.

Czytałem już sporo o tym problemie, także na anglojęzycznych forach i nie potrafię tego ustrojstwa naprawić. Bezpieczniki są ok, przyciski na kierownicy rozkręciłem przeczyściłem, linkę tempomatu i ogólnie całe to urządzenie przedmuchałem powietrzem i nasmarowałem, czujnik położenia pedału sprzęgła też jest ok. Zostaje mi jeszcze do sprawdzenia czujnik od pedału hamulca. Czytałem również, że problemem mogą być tylne światła (spróbuję dziś pojeździć bez świateł).

No i to by było na tyle. Pocieszające jest to, że chociaż kontrolka na przycisku "cruise" się świeci, czyli ogólnie tempomat powinien śmigać.

Chciałbym dodać, że znam prawidłową procedurę uruchamiania tempomatu.

Będę bardzo wdzięczny za jakąkolwiek wskazówkę, a posiadaczy takiego modelu o odpowiedź na moje pierwsze pytanie.

Marek75
24-10-13, 23:48
Jest napis "cruise control" na zegarach i pali się na zielono jeśli jest aktywny tempomat. Przyciski regulują prędkość odpowiednio góra, dół, nacisniecie pedału sprzęgła, hamulca, lub przycisku "cancel" wyłącza tempomat.

morwi
25-10-13, 06:45
Wiem o tym, ale kontrolka na zegarach nie chce się zapalić. Robię wszystko zgodnie z instrukcją, lecz tempomat się nie włącza.

morwi
17-11-13, 22:10
Przyczyna: uszkodzona taśma kierownicy.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)