Zobacz pełną wersję : "Pływanie" po drodze?
Witam
Ostatnio jadąc po autostradzie zauważyłem że przy większych prędkościach od około 130 km/h wzwyż auto zaczyna mi delikatnie pływać po drodze, ciągle muszę wykonywać delikatne ruchy kierownicą aby utrzymać go w środku pasa, początkowo myślałem że to z winny wiatru ale sytuacja ta powtarza się za każdym razem (ostatnio często podróżuje autostradą). W związku z tym mam pytanie czy ktoś wie jaka może być tego przyczyna? Co może być do wymiany lub co ewentualnie sprawdzić?
Znalazłem na forum taki sam wątek ale w nim nie znalazłem odpowiedzi, bo zbieżność jest raczej O.K nie widać jakiegoś nierównomiernego zużycia bieżnika a i opony mam standardowe
R14/175/65.
Witaj!!! miałem podobnie ostatnio i dopompowałem minimalnie powietrza do kół a wszystkie dolegliwości ustały. Znajomy mechanik polecił mi ten zabieg ze względu na to, iż jeżdże na zimowych oponach a w temperatury jakie mamy tej zimy ( często powyżej 10 stopni) sprawiają, że guma opon zimowych w takich temperaturach nie spełnia swoich zadań jak powinna. Może się przez to wydawać że samochód lekko pływa po drodze. Z góry zakładam, że w twoim przypadku nie musi tak być. Pozdrawiam
mam podobnie i tez zastanawialem sie co to moze byc, Moje podejrzenie padło na dosyć wąskie opony tez mam 175. Spodziewalem sie troche stabilniejszego zachowania na drodze... to moja pierwsza hanka wiec nie mam porównania do innych modeli.
skolopendra
07-03-08, 19:38
nie widać jakiegoś nierównomiernego zużycia bieżnika
nie musi być widać jak odchyłka będzie niewielka ,a auto "uciekać" będzie
Moje podejrzenie padło na dosyć wąskie opony tez mam 175.
ja mam takie same i jest ok
iż jeżdże na zimowych oponach a w temperatury jakie mamy tej zimy
co do zimówek to faktyczni nie jeździ się dobrze jak jest ciepło :/
Już od jakiegoś czasu chciałem zadać pytanie, czy w Hondzie jest tak, że wspomaganie maleje wraz ze wzrostem prędkości.
Też mam takie wrażenie, że Hondzia lekko "pływa" przy prędkościach autostradowych. Opony standardowe, ciśnienie tez raczej sprawdzam, a chodzi o letnie. Teraz widzę, że nie tylko ja tak mam :)
Panowie sprawdzcie tyluje gumowe tzw cukierki male i duze one najczęściej są sprawcami plywania auta po drodze,ja tak mialem wymienilem cukierki na tyle i autko przestalo chodzić na boki ;)
Mi autko "pływało" i też myślałem, że to wspomaganie się nie wyłącza przy wyższych prędkościach. Po wizycie u mechanika okazało się, że poszły tuleje. Po wymianie i ustawieniu zbieżności jest ok.
dobra podepne sie pod temat, mi tez autko plywa przy wiekszych predkosciach, a jak jade powoli po nierownosciach sluchac stuki w zawieszeniu :) , czy to tuleje czy cos innego moze byc, jeszce ktore tuleje nalezy wymienic dolnego wachaca czy wszystkie elementy gumowe ktore sa w zawieszeniu odrazu, i jaki jest koszt wszystkich tuleji zawieszenia, bo podobno jest ich tam sporo ??
Honda w modelu MA8 nie ma wyłącznika wspomagania przy wyższych prędkościach..
skolopendra
09-03-08, 22:41
cos innego moze byc, jeszce ktore tuleje nalezy wymienic dolnego wachaca czy wszystkie elementy gumowe ktore sa w zawieszeniu odrazu,
niedługo będzie bezpłatny przegląd w aso to Ci powiedzą
czy wszystkie elementy gumowe ktore sa w zawieszeniu odrazu,
jak masz tyle kasy ;) to czemu nie :aloha:
Honda w modelu MA8 nie ma wyłącznika wspomagania
ani ej9 i w większości hond
Widzę że nie tylko ja tak mam
Wstąpiłem dzisiaj do znajomego mechanika i zapytałem co może być przyczyną takiego zachowania auta i pierwsze co mi powiedział to że może to być wina "zimówek" Ale dla pewności umówiłem się na wizytę w warsztacie żeby poprzeglądać te tuleje w wahaczach. Dzięki za zainteresowanie moim problemem.
okayplayer
19-03-08, 11:53
witam
ja mam podobny problem moje autko delikatnie się kołysze na boki i jeszcze bardzo ale to bardzo odczuwalne sa wszystkie nierówności na drodze głowa mi skacze w samochodzie
okayplayer
19-03-08, 11:53
witam
ja mam podobny problem moje autko delikatnie się kołysze na boki i jeszcze bardzo ale to bardzo odczuwalne sa wszystkie nierówności na drodze głowa mi skacze w samochodzie
niedługo będzie bezpłatny przegląd w aso to Ci powiedzą
O co chodzi z bezpłatnym przeglądem? Honda robi jakąś akcje?
sorry za pytanie, może i głupie ale nowy jestem :P
Zdecydowanie każde luzy w zawiedzeniu powodują pogorszenie się właściwości trkacyjnych, dlatego co jakiś czas należy przeglądać zawias i dokonywać potrzebnych napraw.
Ja robie wszystko na bierząco i dzięki temu na prowadenie auta nie narzekam w najmniejszym stopniu. Wręcz bardzo sobie chwale.
skolopendra
22-03-08, 19:22
Honda robi jakąś akcje?
tak dwa razy do roku bezpłatnie
teraz się zacznie gdzieś koło 11 kwietnia :)
to bardzo miło z ich strony :)
w swoim civicu też zaobserwowałem to co autor tematu, tak powyzej 120km/h "pływa" ;/
a tak swoją drogą podepne się pod temat, bo coś mi piszczy w zawieszeniu, jakby jakieś gumy, zwłaszczą jak jest mokro. Ktoś się orientuje co to jest? słyszałem że to mogą być łączniki stabilizatora czy coś takiego (nie znam się:P). Ktoś wie co to może być i ile by kosztowała naprawa?
Ostatnio zmieniłem opony na letnie (chyba jednak za wcześnie; ale to nic) i muszę przyznać że mechanik chyba miał rację że to wina opon zimowych bo po zmianie odczucie że autko "pływa" po drodze zniknęło!
Dzisiaj i ja dołaczyłem do "pływających przy większej prędkości" :( A sytuacja odwrotna niż u kolegi powyżej, ponieważ na zimówkach 175/65/14 jeździło się ok. Zmieniłem na letnie 185/60/14 na alufelgach i na gładkim asfalcie przy 120 km/h zaczęła drgać kierownica i przód zaczął pływać. Co za cholera???
Dodam, że koła właśnie dzisiaj zostały wyważone.
Poza tym mam do wymiany lewy drążek kierowniczy i po tym ustawienie zbieżności bo kiera lekko skręcona w lewo ale mimo tego na zimówkach było ok :(
u mnie drgania byly dwa razy. kiedys jak mialem na oponach wybrzuszenia (wywazaly sie pieknie, ale tlukly).
ostatnio, jak mialem krzywe tarcze. wymiana hebli na nowe i jak reka odjal (wywazanie kol rowniez nic nie dawalo)