Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kod 48 - Czujnik liniowego przepływu powietrza

Anioleq
22-10-13, 16:10
Witam nazywam się Marcin stałem się szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic 1.5i Kat 90km Vtec-E.

Zapalał mi się cały czas kontrolka Check Engine więc zrobiłem samodiagnostyke okazało się, że mam błąd 48. jak w temacie. Z tego co czytałem wszyscy twierdzą że to sonda lecz moim zdaniem to zupełnie co innego niż sonda ponieważ nie mam żadnych objawów uszkodzonej sondy tzn.
spalanie około 10l gazu na 100km po mieście więc moim zdaniem przyzwoicie dodatkowo nie szarpie ani nic tylko czasami wpada w dziwne drgania przy utrzymywaniu tej samej prędkości poza tym wszystko w najlepszym porządku no chyba że liczyć tę wkurzającą żółtą diodę :P

Wcześniej samochód strasznie mi się dusił i nie miał mocy więc wszyscy by na pewno mówili że to sonda ale nie to była cewka drodzy Panowie wiem bo zupełnie mi siadła i musiałem wymienić więc obalam wasz mit o kodzie błędu 48 dotyczącym sondy.

Pytanie brzmi gdzie jest ten czujnik liniowy przepływu powietrza (gdzieś za pompą???) jak to naprawić. Czy może być to powiązane, że kiepsko działa mi ogrzewanie czy kiepskie ogrzewanie to tylko termostat a czujnik liniowy odpowiada tylko za powietrze do silnika???

Z góry dziękuje i pozdrawiam ( przepraszam że założyłem nowy temat ale w poprzednich nie znalazłem żadnych konkretów tylko jakieś pierdoły o sondzie a sonda to błędy 1 i 41 o ile się nie mylę)

probestic
22-10-13, 16:19
A szukał ... ? :)

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?154085-Kod-b%B3edu-48

Anioleq
22-10-13, 17:00
Tak szukał i miedzy innymi to znalazłem

http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?5321-check-engine-Kod-48&highlight=Czujnik+liniowego+przep%B3ywu+powietrza+ jego+obw%F3d

pozatym nie mam zadnych objawów nie działającej sondy lambda :/

mirasek
22-10-13, 17:53
obalam wasz mit o kodzie błędu 48 dotyczącym sondy
Twoim zdaniem kod 48 dotyczy cewki zapłonowej? Powiedz to twórcom Twojego samochodu :)

http://www.uees.edu.sv/sae_foro/manual/pdf/11-34.pdf

Błąd 48 dotyczy sondy, w tym modelu szerokopasmowej (liniowej). Nie wiem czy 10 litrów LPG /100 po mieście to przyzwoicie, nie znam się na tym paliwie. Benzyny to auto spala 7, góra 8 zimą po mieście, a 10 to paliło mi jak padła sonda i wyrzucał błąd 48 :)

Anioleq
23-10-13, 09:31
Mirasek zgadza się benzyny pali około 8 litrów ( przy spokojnej jeździe) po mieście gazu zawsze spalanie jest większe dodatkowo powinienem wymienić parę rzeczy wtedy spalanie z pewnością spadnie. Jeżeli chodzi o cewkę to nie mowie że błąd 48 dotyczy cewki bo ona ma tylko dawać impulsy na świece i szarpanie wynikało z kończącej się cewki teraz jedyne na co mogę narzekać to mała moc przy ruszaniu więc na pewno coś z powietrzem ten czujnik o ile się nie mylę znajduje się za kolektorem ssącym ale nie jestem pewien (z taką białą wtyczką) jeszcze chce spróbować wymiany filtru powietrza bądź założyć stożek i wtedy zobaczę czy pomoże.

Jeżeli chodzi o sondę to są błędy 1. 41. i jeszcze jakiś tutaj chodzi o inny czujnik niż sonda lambda ale to tylko moje odczucia.

mirasek
23-10-13, 10:34
Dałem Ci link do strony w manualu serwisowym, która opisuje błąd 48... Błędu 1 nie uświadczysz w swoim samochodzie, a błąd 41 dotyczy grzałki sondy/obwodu, 48 dotyczy sondy szerokopasmowej/obwodu. Ale Ty wiesz lepiej :) Korzystasz z jakichś kiepskich, nieudolnie przetłumaczonych materiałów, które wprowadzają zamieszanie. Czujnik na kolektorze ssącym o którym piszesz to zapewne IAT, czyli błąd 10.