Zobacz pe³n± wersjê : bicie kó³...i dzwiek podobny do wywalonych ³ozysk...HELP
witam...mam problem z moja hondzia.....mianowicie....podczas jazdy, niekoniecznie szybkiej....slychac tak jakby ³ozyska....i dodatkowe bicie pod nogami :/...przy hamowaniu sie nasila....bylem u mechanika...powiedzial ze ³ozysk wogole nie slychac....podniosl autko i powiedzial ze wedlug niego mam wywalone przeguby wewnetrzne w skrzyni :/.....masakra....
bylem u drugiego :) ( znajomego ) powiedzial....zebym narazie wstrzymal sie z przegubami...bo mam "wyz±bkowane"opony (...czyli od wewnetrzenj strony opony....gora...dolina...gora...dolina...wytarty bierznik....juz kupilem z taka wada).... i ze to bedzie prawdopodobnie od tego :/...mial ktos podobny problem ??????????? help :/
shantillas
07-03-08, 09:19
Standard, ja u siebie mia³em zjechan± oponê od wewn±trz i te¿ by³o takie chuczenie jakby ³o¿yska walniête by³y. A takich przypadków z oponami znam naprawdê wiele.
Jak zmienisz oponki to jed¼ jeszcze najlepiej ustawiæ geometriê, mo¿liwe, ¿e poprzednie oponki dosz³y do takiego stanu w³a¶nie przez ni±.
Potwierdzam - najprawdopodobniej opony. Ja po zakupie mia³em jeszcze krzyw± alufelgê co te¿ dawa³o podobne objawy...
no i oponki obie sa takie dowalone...dzisiaj zakladam nowe Toyo :) i pojade ustawic k±ty...bo szkoda kasy wtopic....
dzieki chlopaki za podniesienie na duchu :)
ja ostatnio prze³o¿y³em juz alu i co¶ w zawieszeniu zaczê³o huczeæ, ale tak jakby miarowow a nie ca³y czas jak przeguby.. Felgi na koniec poprzedniego sezonu nie dawa³y takich oznak, czy to mo¿liwe, ¿eby tylne opony (teraz s± z przodu) siê poz±bkowa³y?
Ja mam 2,5 letnie Goodyeary vector 3 - niby dobra marka a wyj± jak fix, ostatnio ju¿ my¶la³em, ¿e to ³o¿yska wiêc za³o¿y³em na próbê inne .... i cichutko a¿ mi³o jechaæ.
Ja mam ten sam problem tzn. na tylnej o¶ce zw³aszcza jak przekroczê 70km/h zaczyna buczeæ :/ Te¿ na pocz±tku my¶la³em, ¿e to ³o¿yska, ale po zdjêciu piasty okaza³o siê, ¿e ³o¿yska s± ok. Pó¼niej pojecha³em do wulkanizatora na wywarzanie opon z felgami (trochê to pomog³o i ciszej bucz±) i okaza³o siê, ¿e z ty³u z±bkuj± mi opony...
Teraz przymierzam siê do zrobienia geometrii tylnego zawieszenia... a pó¼niej kupna nowych opon - my¶lê, ¿e to pomo¿e :)
elartoro daj znaæ jak zrobisz geometrie, napisz czy to pomog³o... mam dok³adnie ten sam problem.
piotrek-mi
08-03-08, 16:12
Mia³em identycznie, ale wszystkie 4 opony byly juz zjechane, kupielm 4 ladne uzywki, po wywazeniu i zmienie jest idealnie, cicho i przyjemnie. Dodam jeszcze ze kierownica lekko bila przy predkosciach okolo 90km/h, a przy hamowaniu strasznie walila, teraz jest ok. Na Twoim miejscu pierwsze co to bym wyrzucil to opony, na wazenie ich szkoda kasy jesli jest huk, bo jesli tylko bija to warto pierw wywazyc.
panowie wymienilem opony ( TOYO proxes T1 195/50/15 ) problem z huczeniem calkowicie zniknal :) ufffffffffffffff teraz cichutenko az dziwnie sie jezdzi :)
pozdrawiam
jaki masz et felgi bo to tez moze byc przyczyna bicia
panowie wymienilem opony ( TOYO proxes T1 195/50/15 ) problem z huczeniem calkowicie zniknal :) ufffffffffffffff teraz cichutenko az dziwnie sie jezdzi :)
pozdrawiam
Wymieniles opony na nowe - ok, przesta³o chuczeæ, ale ciekawe czy za jaki¶ czas (je¶li nie robi³e¶ zbie¿no¶ci) znow nie zaczna z±bkowaæ i chuczeæ??
na dniach smigam na geometrie......na pierwszy rzut oka opona jedzie cala powierzchnia po drodze :) ale to tylko na wzrok biorac...ale wole nie ryzykowac i podjechac :) w razie co bede pisac :]
[ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 ]
witam ponownie :) bylem na geometrii....nic nie trzeba bylo ustawiac...okazalo sie ze wszystko jest OK!!!!
widocznie kolesie do sprzedazy wrzucili jakies zdezelowane opony :/...esh co za kraj...pozdrawiam :)
[ Dodano: Czw 13 Mar, 2008 ]
witam ponownie bylem na geometrii....nic nie trzeba bylo ustawiac...okazalo sie ze wszystko jest OK!!!!
widocznie kolesie do sprzedazy wrzucili jakies zdezelowane opony ...esh co za kraj...pozdrawiam