Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Automatycznie wł/wył lampka oświetlenia wnętrza

MarcinWL
22-10-13, 08:54
W moim starym aucie miałem fabrycznie bdb. patent, którego mi brakuje:

-po otwarciu auta z pilota zapala się światło we wnętrzu
-po włożeniu kluczyka do stacyjki i przekręcenia w pozycję II światło gaśnie
-po wyjęciu kluczyka ze stacyjki światło zapala się na ok. 1-2 minuty
-po zamknięciu z pilota światło samoczynnie gaśnie

Czy jest do kupienia jakiś gotowy moduł sterowania oświetleniem?

szastal
22-10-13, 09:30
Jest. Zobacz w dziale 5D tam są przykłady, na szybko to w avt masz do wyboru dwa takie układy

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

rychupeja
25-10-13, 21:48
Co do pierwszego rozwiązania, robiłem to ostatnio u siebie w samochodzie. Robota prosta, trzeba tylko trochę czasu poświęcić na to. Ja wykonałem to następująco:

- dobrałem się do centralki
- do przewódu który podaje prąd do kierunkowskazów/świateł podpiąłem pod przekaźnik który po otrzymaniu napięcia zwiera masę (masa z karoserii zawrta jest z masą przy krańcówce drzwi) dzięki czemu we wnętrzu zapala się światełko
- konieczne jest zastosowanie diody półprzewodnikowej na kablu idącym od centralki do świateł (po połączeniu z przekaźnikiem) inaczej po zapaleniu świateł/kierunkowskazu, uruchomi się też lampka.
- jako że nie chciałem aby podświetlenie mrygało razem z kierunkami przed przekaźnikiem dałem też kondensator tak aby po naładowaniu podtrzymywał pracę przekaźnika przez parę sekund, w rezultacie lampka nie mruga ciągle i po ostatnim mrygnieciu świeci ok. 4 s. jeszcze.

Koszt takiego moda to zaledwie koszt przekaźnika - diody półprzewodnikowe możesz wylutować, z jakiejś starej płyty głównej, zasilacza czegokolwiek - wszędzie tego pełno i spełni swoją funkcję.

sebawo
31-10-13, 16:44
aby obsłużyć wszystkie 4 przypadki, trzebaby zmontować jakiś mały układzik. Zgaduję, że potrzebny byłby plus po stacyjce/masa/stały plus/sygnał z centralki.
Sam jestem na etapie rozmyślań i przeszukuję sieć, ale jak na razie gotowych rozwiązań spełniających powyższe warunki brak...
Projektując/składając to samemu możnaby się pokusić o czujnik światła, który pomijałby włączanie oświetlenia gdy jest jasno :D