Zobacz pełną wersję : Jaki filtr oleju ?
Witam. Znalazłem na Allegro 2 rodzaje OEM'ów, mianowicie:
http://allegro.pl/filtr-oleju-accord-civic-prelude-honda-oem-gratis-i3627284495.html
oraz
http://allegro.pl/filtr-oleju-hamp-honda-civic-crx-prelude-oem-jdm-i3601123919.html
Który lepszy Waszym zdaniem ?
Pierwszy link - OEM
Drugi link - Hamp niektórzy uznają jako OEM+
Juz gdzies kiedys wklejałem linka test filtrow olejow do hond:
http://www.ntpog.org/reviews/filters/old_filters.shtml
Jak znasz angielski to z artykulu dowiesz sie ze filtry oem honda produkowane w usa maja najgorszej jakosci materiał fltrujacy ( z tych 3) te produkowane w kanadzie lepszy a te w japoni najlepszy jednakze sa niedostepne w polsce. o filterku Hampa rowniez jest wzmianka . Uzywalem oem'ow knechtów, filtronów, blueprintów i roznicy zadnej nie widze kontrolka cisnienia oleju zawsze gasnie tak samo czyli odrazu po odpaleniu auta, zadne z nich nie ciekly. Co do jakosci filtrowania wszystkie w srodku maja bibulke o podobnym wygladzie ktora zawsze jest mocno czarna.
Ma ktos jakies info o filtrach Union Japan? Kupiłem ostatnio taki w Intercarsie w bardzo dobrej cenie i zastanawiam się z czego ona wynika
gdyby ktoś chciał filtr HAMP, to mam w obu wersjach, niskiej i wysokiej, w sklepie, link w podpisie
Ma ktos jakies info o filtrach Union Japan? cena wynika z dużej ilości sprzedawanych sztuk... bo są jakościowo podobne do Filtron, czy PZL Sędziszów... czyli są bardzo dobre...
czyli są bardzo dobre...
No Filtrony są nadzwyczajne :)
Arturvf500
22-10-13, 14:37
Juz gdzies kiedys wklejałem linka test filtrow olejow do hond:
http://www.ntpog.org/reviews/filters/old_filters.shtml
test godny specjalistów Macierewicza... nic nie wiedzą, nic nie badali, ale na podstawie oględzin stwierdzili że jedne filtrują lepiej niż inne... podstawowym parametrem filtra jest wielkość przepuszczanych cząstek o czym nie ma tu nawet wzmianki...
Ma ktos jakies info o filtrach Union Japan? Kupiłem ostatnio taki w Intercarsie w bardzo dobrej cenie i zastanawiam się z czego ona wynika
Uzytkuje w Civicku od 6 lat, jak mialem Avensisa przez 3 lata tez wkladalem tylko Uniona.
Sprzedaje ich dosc duzo, uwazam, ze jesli chodzi o jakosc / cena to jest to najlepszy dostepny filtr.
test godny specjalistów Macierewicza... nic nie wiedzą, nic nie badali, ale na podstawie oględzin stwierdzili że jedne filtrują lepiej niż inne... podstawowym parametrem filtra jest wielkość przepuszczanych cząstek o czym nie ma tu nawet wzmian
A czy potrafisz czytac ze zrozumieniam i przeczytales caly artykul łacznie z poczatkiem tzw.: background??? Jezeli nie radze Ci go przeczytac a pozniej pisac glupoty. Test jest raczej test jakosci wykonania filtrow niz jakosci filtrowania. Panowie rozcieli filterki porownali m.in ilosc/jakosc materialu filtrujacego w kazdnym z filtrze . Jakie wnioski z tego wyciagniesz to juz twoja sprawa
Arturvf500
22-10-13, 21:11
A czy potrafisz czytac ze zrozumieniam i przeczytales caly artykul łacznie z poczatkiem tzw.: background??? Jezeli nie radze Ci go przeczytac a pozniej pisac glupoty. Test jest raczej test jakosci wykonania filtrow niz jakosci filtrowania. Panowie rozcieli filterki porownali m.in ilosc/jakosc materialu filtrujacego w kazdnym z filtrze . Jakie wnioski z tego wyciagniesz to juz twoja sprawa
ale jak ocenili? oni sie nie tym nie znaja, to laicy, jeszcze raz Macierewicz; jak przetniesz silnik hondy tez powiesz ze to shit, bo tuleje maja co prawda 6mm, ale zeliwo to 3 a pozostale to oblewka ze stopu aluminium? Filtr ma dobrze filtrowac i nie rozpasc sie po 30kkm; a wiesz ze np w filtronach po kilku mc warga wewnetrzna zamienia sie w harmonijke i puszcza w obie strony co popadnie? i wiesz ze material z ktorego jest wykonana, w dotyku robi wrazenie o 3nieba lepsze niz w filtrze z najwyzszej polki? Nie bierz jako prawdy objawionej jakis testow tylko dlategoi ze sa napisane po angielsku i maja fotki; "murzyny" wcale nie sa madrzejski od chlopakow u nas
Śmieszą mnie ludzie którzy się boją filtrów :D:D, ale na poprawę humoru lubię poczytać co potrafi prosty człowiek wymyślić :D...
ehhh...
Arturvf500
22-10-13, 21:51
Śmieszą mnie ludzie którzy się boją filtrów :D:D, ale na poprawę humoru lubię poczytać co potrafi prosty człowiek wymyślić :D...
ehhh...
do kogo pijesz konkretnie? bo napisales to wprost pod moim postem
Śmieszą mnie ludzie którzy się boją filtrów , ale na poprawę humoru lubię poczytać co potrafi prosty człowiek wymyślić ...
A mnie smiesza ludzie ktorzy nie potrafia zadbac o poprawne serwisowanie samochodu i jeszcze sie tym na forum chwala myslac ze zablysna.
PS. Przeciez jeszcze jakos jezdzi, to po co cokolwiek wymieniac? :confused:
Każdy znawca, a nikt nie potrafi normalnej odpowiedzi pod tematem zostawić.
Nie znam się, a Wy tym bardziej - jeśli nie potraficie odpowiedzieć na pytanie, który z powyższych filtrów jest lepszy, to zaprzestańcie zaśmiecać temat.
Kupiony HAMPa.
Dziękuję, do widzenia!
Arturvf500
22-10-13, 22:19
jeśli nie potraficie odpowiedzieć na pytanie, który z powyższych filtrów jest lepszy, to zaprzestańcie zaśmiecać temat.
mylisz forum z listem do kasi - tu sie dyskutuje; a Ty, gdybys chcial, moglbys z tego dowiedziec sie cos wiecej.. a dopoki jakis lab nie zrobi porownania filtrow to nikt autorytatywnie Ci nie powie, ktory lepszy; ja uwazam ze jak jest firmowane logo honda to jest dobre bo MUSI zagwarantowac prawidlowa prace silnika przez okres gwarancyjny, czyli min 100 tys km; zaden producent nie ryzykowal by znisczenia silnika przez cos tak taniego jak filtr
ale jak ocenili? oni sie nie tym nie znaja, to laicy, jeszcze raz Macierewicz; jak przetniesz silnik hondy tez powiesz ze to shit, bo tuleje maja co prawda 6mm, ale zeliwo to 3 a pozostale to oblewka ze stopu aluminium? Filtr ma dobrze filtrowac i nie rozpasc sie po 30kkm; a wiesz ze np w filtronach po kilku mc warga wewnetrzna zamienia sie w harmonijke i puszcza w obie strony co popadnie? i wiesz ze material z ktorego jest wykonana, w dotyku robi wrazenie o 3nieba lepsze niz w filtrze z najwyzszej polki? Nie bierz jako prawdy objawionej jakis testow tylko dlategoi ze sa napisane po angielsku i maja fotki; "murzyny" wcale nie sa madrzejski od chlopakow u nas
men nie spinaj sie. W artykule ktory wkleilem nie ma ani slowa o jakosci filtrowania!- dlatego napisalem zebys raz jeszcze przeczytal background - jak chcesz moge Ci go przetlumaczyc na polski:) porownywanie dosc zaawansowanie zbudowanego silnika do filtra oleju ktory posiada zaworek i material fitrujacy jest hmm smieszne??? Co do jakosci filtrow filtrona W tym jego filtrowania nie mam zastrzerzen jak wiekszosc uzytkowników samochodów- montowalem go wielokrotnie i nigdy nie mialem z nimi problemów. Jezeli wymieniasz filtr oleju co 30k km to twoj biznes ja wymieniam co 10k km i wole sie nie martwic. Naprawde to ze filtron produkowany jest w PL nie znaczy ze jest gorszy od hamerykanskiego czy kanadyjskiego filtra a to ze akurat ty miales z nim problem moze wynikac np jakiejs wadliwej partii. Tyle ode mnie
Arturvf500
22-10-13, 22:43
a gdzie napisalem co 30kkm? napisalem ze na tyle sie je zazwyczaj projektuje, druga sprawa - po co w watku o zapytanie "ktory filtr lepszy" wklejasz link by pozniej, gdy ktos Ci zwroci uwage ze jest bezwartosciowy - bezceremonialnie stwierdzasz ze on wcale nie ocenia ktory filtr jest lepszy, a tylko ktory ladniej wyglada w srodku? co do tlumaczenia sam sobie zacznij tlumaczyc niektore wyrazy na polski; bo skoro musisz uzywac angielskich to w polskim masz jakies braki? a wracajac do filtrona - to nie moje doswiadczenie tylko sama firma podala info o wadliwym materiale; no i na boga... wadliwa partia? to brzmi jak jakies pokretne tlumaczenie sprzedawcy z bazaru; takie rzeczy sie powinno kontrolowac na rowni z kondomami
Śmieszą mnie ludzie którzy się boją filtrów , ale na poprawę humoru lubię poczytać co potrafi prosty człowiek wymyślić ...
ehhh...
Sprzedaję filtry zawodowo i wiem jakie cyrki potrafią sie dziać z nimi, czlowieku z wyższej półki :P
Naprawde to ze filtron produkowany jest w PL nie znaczy ze jest gorszy od hamerykanskiego czy kanadyjskiego filtra a to ze akurat ty miales z nim problem moze wynikac np jakiejs wadliwej partii. Tyle ode mnie
Może do samochodów są ok, ale w przypadku maszyn budowlanych filtry te są słabej jakosci (stąd ich niska cena): mała ilosc materiału filtracyjnego, dosć łatwo ulegają zniszczeniu. Ot, typowy filtr budżetowy.
skolopendra
23-10-13, 10:43
Witam. Znalazłem na Allegro 2 rodzaje OEM'ów, mianowicie:
http://allegro.pl/filtr-oleju-accord...627284495.html
innego bym już nie szukał...
do kogo pijesz konkretnie? bo napisales to wprost pod moim postem
Napisałem to do całej reszty, z Tobą zgadzam się w 100%, niestety niektórzy za dużo czytają gazet i internetu... no ale... niewiedza kosztuje...
no ale... niewiedza kosztuje...
Napisal autorytet do spraw wszystkich :rolleyes: dobrze jest posiadać monopol na prawdę :rolleyes:
dobrze jest posiadać monopol na prawdę
Wolałbym, aby choć garstka ludzi z tego forum zaczęła logiczniej myśleć... może za 25lat się doczekam :D:D
Wolałbym, aby choć garstka ludzi z tego forum zaczęła logiczniej myśleć... może za 25lat się doczekam
Jakos w temacie nie widzę żadnego argumentu z Twojej strony, a jedynie jakąś prześmiewczą negację. Niedawno postulowałeś skuteczność olejów z niższej półki, teraz filtrów... Oczywiście wszystko poparte jedynie tym, ze tak Ci się wydaje... Dziwne, że nigdy nie może się obejść bez podkreślenia wlasnej bezpodstawnej wyższości...
skolopendra
29-10-13, 16:49
wie ktoś jaka jest cena filtra oleju w aso?
wie ktoś jaka jest cena filtra oleju w aso?
W tamtym roku pytalem sie w aso o filtr. Nie pamietam dokladnie ale koszt wynosil kolo 55zł
Wysłane za pomocą Tapatalk