Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki filtr oleju ?

aroVTec
21-10-13, 21:39
Witam. Znalazłem na Allegro 2 rodzaje OEM'ów, mianowicie:
http://allegro.pl/filtr-oleju-accord-civic-prelude-honda-oem-gratis-i3627284495.html

oraz

http://allegro.pl/filtr-oleju-hamp-honda-civic-crx-prelude-oem-jdm-i3601123919.html

Który lepszy Waszym zdaniem ?

TomiNeo
21-10-13, 22:07
Pierwszy link - OEM
Drugi link - Hamp niektórzy uznają jako OEM+

karas
21-10-13, 23:25
Juz gdzies kiedys wklejałem linka test filtrow olejow do hond:
http://www.ntpog.org/reviews/filters/old_filters.shtml

Jak znasz angielski to z artykulu dowiesz sie ze filtry oem honda produkowane w usa maja najgorszej jakosci materiał fltrujacy ( z tych 3) te produkowane w kanadzie lepszy a te w japoni najlepszy jednakze sa niedostepne w polsce. o filterku Hampa rowniez jest wzmianka . Uzywalem oem'ow knechtów, filtronów, blueprintów i roznicy zadnej nie widze kontrolka cisnienia oleju zawsze gasnie tak samo czyli odrazu po odpaleniu auta, zadne z nich nie ciekly. Co do jakosci filtrowania wszystkie w srodku maja bibulke o podobnym wygladzie ktora zawsze jest mocno czarna.

birchie
22-10-13, 08:55
Ma ktos jakies info o filtrach Union Japan? Kupiłem ostatnio taki w Intercarsie w bardzo dobrej cenie i zastanawiam się z czego ona wynika

chaves
22-10-13, 10:40
gdyby ktoś chciał filtr HAMP, to mam w obu wersjach, niskiej i wysokiej, w sklepie, link w podpisie

ma1ster
22-10-13, 12:15
Ma ktos jakies info o filtrach Union Japan? cena wynika z dużej ilości sprzedawanych sztuk... bo są jakościowo podobne do Filtron, czy PZL Sędziszów... czyli są bardzo dobre...

birchie
22-10-13, 12:23
czyli są bardzo dobre...

No Filtrony są nadzwyczajne :)

Arturvf500
22-10-13, 14:37
Juz gdzies kiedys wklejałem linka test filtrow olejow do hond:
http://www.ntpog.org/reviews/filters/old_filters.shtml

test godny specjalistów Macierewicza... nic nie wiedzą, nic nie badali, ale na podstawie oględzin stwierdzili że jedne filtrują lepiej niż inne... podstawowym parametrem filtra jest wielkość przepuszczanych cząstek o czym nie ma tu nawet wzmianki...

spychu
22-10-13, 15:21
Ma ktos jakies info o filtrach Union Japan? Kupiłem ostatnio taki w Intercarsie w bardzo dobrej cenie i zastanawiam się z czego ona wynika
Uzytkuje w Civicku od 6 lat, jak mialem Avensisa przez 3 lata tez wkladalem tylko Uniona.

Sprzedaje ich dosc duzo, uwazam, ze jesli chodzi o jakosc / cena to jest to najlepszy dostepny filtr.

karas
22-10-13, 17:19
test godny specjalistów Macierewicza... nic nie wiedzą, nic nie badali, ale na podstawie oględzin stwierdzili że jedne filtrują lepiej niż inne... podstawowym parametrem filtra jest wielkość przepuszczanych cząstek o czym nie ma tu nawet wzmian

A czy potrafisz czytac ze zrozumieniam i przeczytales caly artykul łacznie z poczatkiem tzw.: background??? Jezeli nie radze Ci go przeczytac a pozniej pisac glupoty. Test jest raczej test jakosci wykonania filtrow niz jakosci filtrowania. Panowie rozcieli filterki porownali m.in ilosc/jakosc materialu filtrujacego w kazdnym z filtrze . Jakie wnioski z tego wyciagniesz to juz twoja sprawa

Arturvf500
22-10-13, 21:11
A czy potrafisz czytac ze zrozumieniam i przeczytales caly artykul łacznie z poczatkiem tzw.: background??? Jezeli nie radze Ci go przeczytac a pozniej pisac glupoty. Test jest raczej test jakosci wykonania filtrow niz jakosci filtrowania. Panowie rozcieli filterki porownali m.in ilosc/jakosc materialu filtrujacego w kazdnym z filtrze . Jakie wnioski z tego wyciagniesz to juz twoja sprawa
ale jak ocenili? oni sie nie tym nie znaja, to laicy, jeszcze raz Macierewicz; jak przetniesz silnik hondy tez powiesz ze to shit, bo tuleje maja co prawda 6mm, ale zeliwo to 3 a pozostale to oblewka ze stopu aluminium? Filtr ma dobrze filtrowac i nie rozpasc sie po 30kkm; a wiesz ze np w filtronach po kilku mc warga wewnetrzna zamienia sie w harmonijke i puszcza w obie strony co popadnie? i wiesz ze material z ktorego jest wykonana, w dotyku robi wrazenie o 3nieba lepsze niz w filtrze z najwyzszej polki? Nie bierz jako prawdy objawionej jakis testow tylko dlategoi ze sa napisane po angielsku i maja fotki; "murzyny" wcale nie sa madrzejski od chlopakow u nas

ma1ster
22-10-13, 21:29
Śmieszą mnie ludzie którzy się boją filtrów :D:D, ale na poprawę humoru lubię poczytać co potrafi prosty człowiek wymyślić :D...

ehhh...

Arturvf500
22-10-13, 21:51
Śmieszą mnie ludzie którzy się boją filtrów :D:D, ale na poprawę humoru lubię poczytać co potrafi prosty człowiek wymyślić :D...

ehhh...

do kogo pijesz konkretnie? bo napisales to wprost pod moim postem

Młody ŁDZ
22-10-13, 21:56
Śmieszą mnie ludzie którzy się boją filtrów , ale na poprawę humoru lubię poczytać co potrafi prosty człowiek wymyślić ...
A mnie smiesza ludzie ktorzy nie potrafia zadbac o poprawne serwisowanie samochodu i jeszcze sie tym na forum chwala myslac ze zablysna.

PS. Przeciez jeszcze jakos jezdzi, to po co cokolwiek wymieniac? :confused:

aroVTec
22-10-13, 22:10
Każdy znawca, a nikt nie potrafi normalnej odpowiedzi pod tematem zostawić.

Nie znam się, a Wy tym bardziej - jeśli nie potraficie odpowiedzieć na pytanie, który z powyższych filtrów jest lepszy, to zaprzestańcie zaśmiecać temat.

Kupiony HAMPa.

Dziękuję, do widzenia!

Arturvf500
22-10-13, 22:19
jeśli nie potraficie odpowiedzieć na pytanie, który z powyższych filtrów jest lepszy, to zaprzestańcie zaśmiecać temat.

mylisz forum z listem do kasi - tu sie dyskutuje; a Ty, gdybys chcial, moglbys z tego dowiedziec sie cos wiecej.. a dopoki jakis lab nie zrobi porownania filtrow to nikt autorytatywnie Ci nie powie, ktory lepszy; ja uwazam ze jak jest firmowane logo honda to jest dobre bo MUSI zagwarantowac prawidlowa prace silnika przez okres gwarancyjny, czyli min 100 tys km; zaden producent nie ryzykowal by znisczenia silnika przez cos tak taniego jak filtr

karas
22-10-13, 22:28
ale jak ocenili? oni sie nie tym nie znaja, to laicy, jeszcze raz Macierewicz; jak przetniesz silnik hondy tez powiesz ze to shit, bo tuleje maja co prawda 6mm, ale zeliwo to 3 a pozostale to oblewka ze stopu aluminium? Filtr ma dobrze filtrowac i nie rozpasc sie po 30kkm; a wiesz ze np w filtronach po kilku mc warga wewnetrzna zamienia sie w harmonijke i puszcza w obie strony co popadnie? i wiesz ze material z ktorego jest wykonana, w dotyku robi wrazenie o 3nieba lepsze niz w filtrze z najwyzszej polki? Nie bierz jako prawdy objawionej jakis testow tylko dlategoi ze sa napisane po angielsku i maja fotki; "murzyny" wcale nie sa madrzejski od chlopakow u nas

men nie spinaj sie. W artykule ktory wkleilem nie ma ani slowa o jakosci filtrowania!- dlatego napisalem zebys raz jeszcze przeczytal background - jak chcesz moge Ci go przetlumaczyc na polski:) porownywanie dosc zaawansowanie zbudowanego silnika do filtra oleju ktory posiada zaworek i material fitrujacy jest hmm smieszne??? Co do jakosci filtrow filtrona W tym jego filtrowania nie mam zastrzerzen jak wiekszosc uzytkowników samochodów- montowalem go wielokrotnie i nigdy nie mialem z nimi problemów. Jezeli wymieniasz filtr oleju co 30k km to twoj biznes ja wymieniam co 10k km i wole sie nie martwic. Naprawde to ze filtron produkowany jest w PL nie znaczy ze jest gorszy od hamerykanskiego czy kanadyjskiego filtra a to ze akurat ty miales z nim problem moze wynikac np jakiejs wadliwej partii. Tyle ode mnie

Arturvf500
22-10-13, 22:43
a gdzie napisalem co 30kkm? napisalem ze na tyle sie je zazwyczaj projektuje, druga sprawa - po co w watku o zapytanie "ktory filtr lepszy" wklejasz link by pozniej, gdy ktos Ci zwroci uwage ze jest bezwartosciowy - bezceremonialnie stwierdzasz ze on wcale nie ocenia ktory filtr jest lepszy, a tylko ktory ladniej wyglada w srodku? co do tlumaczenia sam sobie zacznij tlumaczyc niektore wyrazy na polski; bo skoro musisz uzywac angielskich to w polskim masz jakies braki? a wracajac do filtrona - to nie moje doswiadczenie tylko sama firma podala info o wadliwym materiale; no i na boga... wadliwa partia? to brzmi jak jakies pokretne tlumaczenie sprzedawcy z bazaru; takie rzeczy sie powinno kontrolowac na rowni z kondomami

birchie
23-10-13, 09:04
Śmieszą mnie ludzie którzy się boją filtrów , ale na poprawę humoru lubię poczytać co potrafi prosty człowiek wymyślić ...

ehhh...

Sprzedaję filtry zawodowo i wiem jakie cyrki potrafią sie dziać z nimi, czlowieku z wyższej półki :P

Naprawde to ze filtron produkowany jest w PL nie znaczy ze jest gorszy od hamerykanskiego czy kanadyjskiego filtra a to ze akurat ty miales z nim problem moze wynikac np jakiejs wadliwej partii. Tyle ode mnie

Może do samochodów są ok, ale w przypadku maszyn budowlanych filtry te są słabej jakosci (stąd ich niska cena): mała ilosc materiału filtracyjnego, dosć łatwo ulegają zniszczeniu. Ot, typowy filtr budżetowy.

skolopendra
23-10-13, 10:43
Witam. Znalazłem na Allegro 2 rodzaje OEM'ów, mianowicie:
http://allegro.pl/filtr-oleju-accord...627284495.html

innego bym już nie szukał...

ma1ster
23-10-13, 16:41
do kogo pijesz konkretnie? bo napisales to wprost pod moim postem

Napisałem to do całej reszty, z Tobą zgadzam się w 100%, niestety niektórzy za dużo czytają gazet i internetu... no ale... niewiedza kosztuje...

birchie
23-10-13, 22:48
no ale... niewiedza kosztuje...

Napisal autorytet do spraw wszystkich :rolleyes: dobrze jest posiadać monopol na prawdę :rolleyes:

ma1ster
24-10-13, 15:38
dobrze jest posiadać monopol na prawdę

Wolałbym, aby choć garstka ludzi z tego forum zaczęła logiczniej myśleć... może za 25lat się doczekam :D:D

birchie
24-10-13, 20:47
Wolałbym, aby choć garstka ludzi z tego forum zaczęła logiczniej myśleć... może za 25lat się doczekam

Jakos w temacie nie widzę żadnego argumentu z Twojej strony, a jedynie jakąś prześmiewczą negację. Niedawno postulowałeś skuteczność olejów z niższej półki, teraz filtrów... Oczywiście wszystko poparte jedynie tym, ze tak Ci się wydaje... Dziwne, że nigdy nie może się obejść bez podkreślenia wlasnej bezpodstawnej wyższości...

skolopendra
29-10-13, 16:49
wie ktoś jaka jest cena filtra oleju w aso?

yarOo_krk
29-10-13, 17:35
wie ktoś jaka jest cena filtra oleju w aso?

W tamtym roku pytalem sie w aso o filtr. Nie pamietam dokladnie ale koszt wynosil kolo 55zł

Wysłane za pomocą Tapatalk