Zobacz pełną wersję : głośniki bez basu
planuje kupić sobie jakiś zestaw odseparowany w drzwi ale zeby miał jak najmniej basu a jak najwiecej środka i wysokich tonów. cena do ok 300-350zł. może ktoś coś polecic?
skolopendra
06-03-08, 22:52
przed zamontowaniem zabuduj głośnik z tyłu cieniutką blachą, a basu będzie prawie 0
nie bardzo rozumiem o co chodzi :bicie: mozna blizej wyjasnic temat? mam do drzwi ta blache przyczepic zaraz za głośnikiem?
podłącz fazy odwrotnie, będzie mało basu
dziwne podejście :) rozumiem że masz subwoofer? najlepiej podłącz pod wzmacniacz i użyj filtrów górnoprzepustowych :)
MaTeUsZ_V212
07-03-08, 09:47
dziwne podejście :) rozumiem że masz subwoofer? najlepiej podłącz pod wzmacniacz i użyj filtrów górnoprzepustowych :)\
Dokladnie tak jak javor napisał
dziwne jak dziwne ale chodzi o to zeby mi sie drzwi nie telepały bo mimo ze wygłuszone to i tak je troche słychać a co do filtrów to są takie co tylko średnie i wysokie tony przepuszczają?
-zmniejsz w radiu bas na minimum
-kup małe głosniki i wstaw je tak zeby była szczelina miedzy nimi a drzwiami
-zostaw dziury w drzwiach(nie wygłuszaj ich)
-jak masz wzmaka to skrec filtrem Lopass na max
-kup głosniki z duza skutecznoscia i na twardym zawieszeniu(trzeba sie troche rozeznac w temacie) cos ala szerokopasmowe
-zabuduj je w jak najmniejszej obudowie i dopiero wsadz w drzwi.
pizmak,
sa takie filtry ale lepiej to zrobic we wzmacniaczu(aktywnie) niz na zewnetrznych filtrach(pasywnych).
nie chcesz basu bo nie lubisz czy dlatego zeby sie nie telepało wszystko? ;)
nie chcesz basu bo nie lubisz czy dlatego zeby sie nie telepało wszystko? ;)
ta 2 opcja. bas w bagazniku :d
a co do głośników to poleciłbyś jakieś konkretnie? żeby środek był dobry też.
sprawdź czy napewno od przednich ci się drzwi telepią, miałem podobnie u siebie i sie okazało że to od suba tak chodziły bo źle boczek sie zatrzasną przy zakładaniu.
jeśli masz na wzmacniaczu highpass filter (hpf) to on właśnie ucina tylko basy tak jak pisałeś.
napewno nie od suba bo bez niego tez sie telepie :/
skolopendra
07-03-08, 15:17
nie bardzo rozumiem o co chodzi
głośnik do wytworzenia basu potrzebuje różnicy ciśnień obróconych w fazie o 180 stopni
co najczęściej realizuje się przez komorę rezonansowa o określonej pojemności
podłącz fazy odwrotnie,
można to zrobić właśnie tak ,czyli fazy zniosą sie same ,ale zamkniecie go fizycznie od tyłu (tak jak niektóre głośniki średnio tonowe)
będzie dużo efektywniejsze
planuje kupić sobie jakiś zestaw odseparowany w drzwi ale zeby miał jak najmniej basu a jak najwiecej środka i wysokich tonów. cena do ok 300-350zł. może ktoś coś polecic?
Masz kilka wyjść:
- kup zestaw do płytkiego montażu (głośnik basowy o małej wysokości) takie zestawy mają mały wychył membrany
- kup radio lub wzmacniacz z filtrem górno-przepustowym
- zastosuj kondesator w torze głośnika niskotonowego czyli od 200 000 do 400 000 uF (tak aby jedna z żył przechodziła przez niego) - najtańsze rozwiązanie choć może powodować pewne niewielkie zakłócenia. Jest to po prostu filtr 1-rzędu
aha dodam jeszce ze mam aktualnie głośniki Buszmeny to moze przez to tak dudnić czy w innych tez tak bedzie ze az nieprzyjemnie blache słychac przy stosunkowo niskiej głośniości?
:aloha: buszmen może tak mieć, ale mnie nie pytaj
kurde to zaraz sie moze okazac ze zmnienie głosniki i problem zniknie a ja wam dupe zawracam bo głosniki i tak zmieniam niedlugo jak kaska wpadnie na HELIX 62.1 no chyba ze cos innego polecacie w tej cenie?
jak to telepanie nie dochodzi z głosnikow to nie jest ich wina. kondensator musiał by byc baaardzo duzy a co za tym idzie wpłynie tez na jakosc dzwieku i bedzie drogi. odwrocenie w fazie nic nie da bo bas zniknie w kabinie ale w drzwiach(wewnatrz) nadal bedzie wytwarzane cisnienie a co za tym idzie głosnik bedzie telepał blachą.
głosniki do płytkiego montazu nie maja mniejszego skoku a jedynie płytszy kosz i magnesy neodymowe(płytkie i małe).
jedyne co cie ratuje to obciecie niskiego pasma na wzmacniaczu, lepsze wygłuszenie telepiacych sie elemantów lub kupienie sztywno zawieszonych głosników o małym skoku ale duzej skutecznosci(spl).
NFS, czyli jakie głośniki mam kupic? chodzi o konkretny model żeby dobrze to grało?
drogie sa takie głośniki?
teraz ma dokładnie takie http://allegro.pl/item318998625_boschmann_270w_nowe_super_bass_i_sup er_cena_.html
moze zrobimy to troche inaczej.Mam :
- radyjko Pioneer deh 3900
potrzebuje:
- przód JBL GTO6507C
- wzmacniacz 2 kanałowy
- subbufer
- dobre przewody
- cena ok.1000-1100zł za wszystko
wymagania:
- 0 basu z przodu
- szybki bas z suba
jaka konfiguracje polecacie? ten przód to jest teoretycznie bo słyszałem ze przenosi mało basu ale mozna jeszcze to zmienic jesli polecacie cos lepszego w podobnej cenie.Rozwazam tez Helix Dark Blue 62.1 Do tegp wzmak który rozdzieli bas od reszty dzwieku i szybciutki sub.
Kup wzmaka 4 kanałowego, problem z głowy. Uzyskasbardziej spójne brzmienie niż wzmak 2 kanałowy + radio.
solonyone, dlaczego 4-kanałowy? 1kanał-przód,2 kanał-buffer,chyba ze jakos inaczej powinno byc ?? a mozesz polecic jakies konkretne modele wzmacniacza i buffera do ceny jaka podałem? i czy opłaca sie dokładać 1000do JBLa czy lepiej helixy kupic?
jeden kanał przód Lewy, drugi kanał przód prawy, trzeci i czwarty kanał zmostkowane na suba.
pisze sie subwoofer ;)
pisze sie subwoofer ;)
bede wiedzial na przyszlosc,ale nadal mnie wiem co kupic :( kompletnie sie na tym nie znam a chce zeby ladnie mi gralo