Zobacz pełną wersję : Kontrolka zapięcia pasów na tylnej kanapie
Witajcie,
obecnie usuwam zaniedbania poprzedniego właściciela w moim Ufo. Pojawił się temat kontrolki zapięcia pasów na tylnej kanapie - cały czas wskazuje, że pas na miejscu za kierowcą jest zapięty. Miał ktoś z Was taki przypadek? Co może być przyczyną? Otworzyć to ustrojstwo będzie raczej ciężko :/
Z góry dziękuję za wskazówki.
ja bym obstawiał rozłączoną/zaśniedziałą kostkę która idzie do klamry pasa tylnej kanapy. Rozepnij, przeczyść styki. Jak nie pomoże to idź po instalacji od kostki do klamry.
Jeśli schemat działania jest ten sam co w przednich siedzeniach to gdy obwód zostanie przerwany, wtedy komputer widzi że pasy są zapięte. Zatem coś 'nie łączy'
Dzięki za odpowiedź. Czyli po nitce do kłębka ;)
A jak właściwie działa ta kontrolka tylnych pasów?
W moim aucie jest tak że jak ktoś usiądzie na tyle to zapala się na tym głównym wyświetlaczu od komputera taka biała ikona ale nic nie pika tak jak w przypadku przednich siedzeń
W moim aucie jest tak że jak ktoś usiądzie na tyle to zapala się na tym głównym wyświetlaczu od komputera taka biała ikona ale nic nie pika tak jak w przypadku przednich siedzeń
Bo z tyłu to tylko sygnalizuje zapięcie pasów. Nie ma czujnika na siedzeniu (na obciążenie). Wiedząc że masz kogoś możesz zerknąć na wyświetlacz czy pasy zapiął , i tyle. Całe szczęście że nie pika , bo to denerwujące jest.
jakiś tam czujnik jest, bo u mnie też na ekranie na liczniku od razu zapala się tylna kanapa jak ktoś tam siądzie
jakiś tam czujnik jest, bo u mnie też na ekranie na liczniku od razu zapala się tylna kanapa jak ktoś tam siądzie
To może ja mam jakieś ubogie wersje :p
jakis czujnik tam jest :) ale to krancowka w drzwiach :) po otwarciu tylnych drzwi i ich zamknieciu faktycznie pojawia sie piktogram z ludzikami ;) ale czujnik obciazenia jest tylko w fotelu pasazera - tam faktycznie ciezszy plecak z kompem i zaczyna protestowac