Zobacz pełną wersję : Sprzęgło
Witam
Poszperałem troszkę i nie znalazłem nic konkretnego , dla tego wpadłem na pomyśl zapytania się bardziej doświadczonych w bojach . :)
Mam mały problem ze sprzęgłem a właściwie to nie wiem czy mam :)
Do rzeczy od kilku dni moja honda MB2 5D jeździ na jedynce bez gazu przy ruszaniu puszczam sprzęgło całkowicie a hania rusza i jedzie nie gaśnie nie szarpie:) .
Drugi objaw to jednostajny odgłos z komory silnika gdy naciskam sprzęgło i wrzucam bieg robi sie ciszej odgłos ustaje .
I ostanie to bardzo wysoko biorące sprzęgło praktycznie przy samej górze .
Chodzi o to w która stronę się skierować czy pompka sprzęgła ???
Samo sprzęgło ???
Liczę na podpowiedz :)
Wyjedz na jakąś trasę i wrzuć 5 np przy 70 km/h i daj gaz do dechy. Jak obroty będą dosyć mocno rosły a prędkość nie to się ślizga. Ogólnie z tym braniem na samej górze to większość tych hond tak ma, nawet temat był. Jak puszczasz bardzo szybko na jedynce, a on sobie nie szarpie i nie gaśnie to też się ślizga.
Ok dzięki za odpowiedz sprawdzę :)
To, że auto Ci będzie poruszać się na jedyne przy wolnych obrotach to normalka. Tylko kwestia jak puszczasz to sprzęgło? Gwałtownie?
A ten odgłos to szum? Narasta wraz ze wzrastaniem obrotów na biegu jałowym? Jeśli się nie mylę to może to być łożysko oporowe.
Szum ustający po wciśnięciu sprzęgła to nie łożysko oporowe (na 100%) tylko łozysko w skrzyni niestety.
Pozdro
Szum ustający po wciśnięciu sprzęgła to nie łożysko oporowe (na 100%) tylko łozysko w skrzyni niestety.
Pozdro
Nie zgodzę się. Przerabiałem taki szum, tak dokładnie taki i było to łożysko na wałku, a nie w skrzyni.
Ale nie będzie to łożysko oporowe, bo ja wymieniałem komplet sprzęgła łącznie z łożyskiem i jak szumiało tak szumi.
Pozdro
MisieK1989
20-10-13, 22:09
a jeżeli raz szumi i trzeszczy a raz nie w każdej skali obrotów to jest łożysko oporowe ?
Posprawdzałem troszkę :/
Szumy ustają przy dociskaniu sprzęgła i na biegu , po za tym poruszałem trochę na jedynce i tak jak przy nagłym puszczeniu sprzęgła auto rusza .
Z kolej gdy całkowicie pusze sprzęgło na jedynce auto skoczy 3 razy kawałek pojedzie i zgaśnie :(
Wiec w sumie najgorszym objawem jest szum pojadę jeszcze do mechanika który głównie robi sprzęgła :) i się dowiem dam znać ...
\
Ps jeszcze mam pytanie na jakim oleju w skrzyni jeździcie oryginalny honodowski czy lotos silnikowy ???
MadSkillz84
23-10-13, 16:41
Jaki lotos silnikowy??!! TYLKO olej MTF Hondy do tych skrzyń! udam że nie przeczytałem tego..
Ja to wiem :)
Ale w kilku sklepach automoto spotkałem takich fachowców którzy mówili ze ludzie wlewają własnie taki olej :/
A poruszyłem tama gdyż zastanawiałem się czy hałasy z mojej skrzynie nie wynikają z nie zmienionego oleju gdyż w aso hondy mówią ze olej wymienia sie co 200 tyś :)
Jaki lotos silnikowy??!! TYLKO olej MTF Hondy do tych skrzyń! udam że nie przeczytałem tego..
To przeczytaj sobie manual Hondy. MTF Hondy jest najlepszym wyborem ale mozna rowniez tymczasowo wlac silnikowy 10w30 lub 10w40 o klasie lepkosci API SG lub SH
To przeczytaj sobie manual Hondy. MTF Hondy jest najlepszym wyborem ale mozna rowniez tymczasowo wlac silnikowy 10w30 lub 10w40 o klasie lepkosci API SG lub SH
ja mam wlany 10w40 i przyznam ze do NORMALNEJ jazdy jest ok, biegi miekko wchodza - ale jak sie zaczyna szarpac, upalac itp, lubi zgrzytnac - MTF zas kosztuje 200zl - zbieram na niego powoli
Hej
Zajrzyj czasami do działu Sprzedam na naszym forum ostatnio widziałem Kolegę, który oferował litr MTF za 53 zeta :)
Więc za trochę ponad 100 można mieć właściwy olej do skrzyni. Teraz pytanie: po co w ogóle myśleć nad zalaniem skrzynki olejem silnikowym...?
Po co go wlewać "tymczasowo" / bez sensu / wlewamy MTF raz na 200 tys i spokój :)
Mam jeszcze pytanko i ile oleju wejdzie do skrzyni ???
2 , 3 litry ??
Hej
Zajrzyj czasami do działu Sprzedam na naszym forum ostatnio widziałem Kolegę, który oferował litr MTF za 53 zeta :)
Więc za trochę ponad 100 można mieć właściwy olej do skrzyni. Teraz pytanie: po co w ogóle myśleć nad zalaniem skrzynki olejem silnikowym...?
Po co go wlewać "tymczasowo" / bez sensu / wlewamy MTF raz na 200 tys i spokój :)
Chodzi dokładnie o użytkownika Jarusnet. Za 120 zł masz 2L oleju z przesyłką (żadna reklama,poprostu ostatnio przerabiałem wymianę). Z 2L zostało jakieś 100ml .
Limit3d: a jak go wlewałeś? Długi wężyk i strzykawka nad komorę czy jakiś inny sposób?
Strzykawaka do leju albo lejek i rurka,
Zalewałem skrzynię i Mtf i Shell-em 10w40. Nie zauważyłem kompletnie żadnej róznicy w pracy skrzyni, chyba że na korzyść Shella jak był świeżo zalany to skrzynia pracowała wyraźnie ciszej.
Pozdro