Zobacz pełną wersję : Uratowanie silnika po instalacji lpg- da rade??
Witam, mam pytanko czy jezeli kupil bym honde z instalacja lpg to czy po wyjeciu z niej tej instalacji da rade uratowac silnik, jakis remont zrobic .... pochasa jeszcze taki silnik jak sie go podremontuje?? chodzi o v-tec'i.
sprawdz kompesje. jak jest ok i silnik po wyjeciu gazu chodzi ok, to dlaczego miał by byc nie do odzyskania?
a co to ma za znaczenie czy silnik mial gaz? jak ma byc zajezdzony to nie ma znaczenia czy byla instalacja czy tez nie, jesli ktos dbal to pojezdzi i nic nie trzeba bedzie podremontowac. dziwne sa te opinie ze jak ktos ma gaz to silnik na smietnik... jak instalka jest dobrze dobrana, zalozona i wyregulowana to nie ma bata, bedzie tak samo trwaly (na pewno nie padnie w jakims zastraszajacym tempie) jak samochod bez lpg... takie moje zdanie...
Bassmaster
06-03-08, 22:24
Dokładnie, jeśli poprzedni właściciel dbał o instalację i przesmarował wtryski jeżdżąc czasem na benzynie, to nie masz się o co martwić.
Szczerze mówiąc, to samochód z instalacją gazową kręci się mniej niż na benzynie i dlatego może być mniej zajeżdżony. Instalację zakładają głównie ludzie, którzy chcą oszczędzać a nie piłować.
Ściągasz mikser, reduktor, filterek, przewody, wykręcasz butlę i tak jakby nie było instalacji.
Chociaż nigdy nie wiadomo, czy nie będziesz chciał w przyszłości zakładać jej z powrotem ;) czas pokaże.
Szczerze mówiąc, to samochód z instalacją gazową kręci się mniej niż na benzynie i dlatego może być mniej zajeżdżony.
What?? :wow:
Bassmaster
07-03-08, 10:08
Ja mam instalację II gen. + BLOS i przejście na benzynę przy 6000obr, nie mogę kręcić wyżej.
Precyzując moją wypowiedź, gazownik kiedyś powiedział, że gdyby nie było tego przejścia, to "zarżnąłbyś silnik, bo na gazie nie ma odcinki jak na benzynie".
Załozycielk tematu, to z tego co pamiętam to wielki przeciwnik LPG :d
Silnika nie da się uratowac, wyrzuc go lepiej :aloha:
Precyzując moją wypowiedź, gazownik kiedyś powiedział, że gdyby nie było tego przejścia, to "zarżnąłbyś silnik, bo na gazie nie ma odcinki jak na benzynie".
Przy 4 gen wszystko jest tak samo jak ne benzynie. Co do wczesniejszych to tez zalezy chyba co niektore sterowniki maja opcje ustawienia odciecia, ale pewny nie jestem.
wlasnie to przelaczenie na benzyne przy okreslonych obotach jest odcieciem, jesli jest ustawione tak samo jak na kompie benzynowej to dcinka jest na gazie :)