Zobacz pełną wersję : mod dolotu...
Witam
doradźcie mi proszę. mam zamontowany dolot i chcę go troszkę zmodyfikować. Tak aby docelowo mieścił się dokładnie w miejscu starej puszki. Chcę dołożyć kolanko tak aby skręcał właśnie w tamto miejsce i odgrodzić to od komory silnika z równoczesnym doprowadzeniem zimnego powietrza spod zderzaka. Pytanie: czy biorąc pod uwagę kolejne zagięcie będzie to miało wpływ na przepływ powietrza i czy w rezultacie znacząco mogą się pogorszyć osiągi?
http://images34.fotosik.pl/167/f4605bdbee875c0bm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f4605bdbee875c0b)
sorki za zdjęcie :d troszkę źle mi się narysowało
skolopendra
05-03-08, 12:07
biorąc pod uwagę kolejne zagięcie będzie to miało wpływ na przepływ powietrza i czy w rezultacie znacząco mogą się pogorszyć osiągi?
osiągi nie będą za wielkie ,więc niewiele pogorszy
jesli zrobisz to lagodnym kolankiem (nie zagietym, wgietym) to bedzie lux ... proponuje 45stopni, pozniej 90 zeby wylot wychodzil dokladnie na dziurką :) oryginalnego dolotu. Filtr wkladasz przez nadkole tak, ze z gory widac tylko sama koncowke filtra do wlozenia w kolanko 90 a caly filtr jest w nadkolu. To takie CAI no moze cai bardziej bedzie :D - mialem tak u siebie i bardzo milo sie z tym jezdzilo :D
Filtr wkladasz przez nadkole tak, ze z gory widac tylko sama koncowke filtra do wlozenia w kolanko 90 a caly filtr jest w nadkolu.
wszystko pięknie tylko ja chcę zostawić stożek w miejscu dawnej puszki i odgrodzić od komory silnika. Myślę że to wystarczy by było ok...
...więc niewiele pogorszy
i o to właśnie chodzi - nawet liczę że coś się poprawi po doprowadzeniu zimnego powietrza...
dzięki :aloha:
[ Dodano: Sro 05 Mar, 2008 ]
mam jeszcze jedno pewnie głupie pytanie :/ ale chcę się upewnić ;)
...jaka średnica kolanka najlepiej ?? taka jak dolotu tzn 77mm i połączyć na złączce?? czy kupić kolanko o mniejszej średnicy i wepchać w dolot na ok. 2-3 cm i opaską ścisnąć?? Co byłoby pewniejsze i bezpieczniejsze w użytkowaniu??...
skolopendra
05-03-08, 19:24
w dolot na ok. 2-3 cm i opaską
opaski złe nie są
byle nie na aparacie zapłonowym :)
biorąc pod uwagę kolejne zagięcie będzie to miało wpływ na przepływ powietrza i czy w rezultacie znacząco mogą się pogorszyć osiągi?
osiągi nie będą za wielkie ,więc niewiele pogorszy
ja mam inne zdanie...
moje doświadczenia są takie:
- dolot taki jak na zdjeciu: osiągi niekoniecznie sa lepsze od seryjnych
- dolot taki jak na zdjeciu+to zagiecie o którym mowa (generalnie przedłóuzenie na max ile sie da w kom orze silnika)= polepszenie osiagów.
Pisze tak na podtsawie swoich doświadczeń i wyników pomiarów na hamowni, które cżesciowo miałem. Do tego dodam jeszcze, że tak jak mówi kolega:
jesli zrobisz to lagodnym kolankiem (nie zagietym, wgietym) to bedzie lux ... proponuje 45stopni, D
albo 2x35st
albo 1x45st+1x35st
to raczej będzie tylko lepiej...
Takie są moje doświadczenia (sam mam taki dolot)
albo 2x35st
albo 1x45st+1x35st
Dzięki chłopaki za pomoc... Sprawdziłem i u mnie kąt musi być delikatnie mniejszy tj. 35-25st by idealnie stożek został skierowany w miejsce starej puszki tak by nie zawadzał o przewody...
Mam pytanko natury technicznej: kolanko którym chcę przedłużyć dolot musi najlepiej być:
- o średnicy identycznej jak reszta dolotu tj. 77mm + łączenie go np. Łącznik antywibracyjny 77mm (http://moto.allegro.pl/item309045169_lacznik_antywibracyjny_77mm_7_fald_d olot.html) lub Łącznik 77mm (http://moto.allegro.pl/item309045174_lacznik_laczniki_redukcja_77mm_stoze k_dolot.html) ??
- o średnicy stożka 70mm + redukcja z 70-77mm Łącznik redukcja 70-77mm (http://moto.allegro.pl/item309045182_lacznik_laczniki_aoma_77_70mm_dolot_ redukcja.html) ??
pytam dlatego ponieważ z kupieniem kolanka z średnicą 70mm jest kurcze ciężkawo - wszędzie pytam nawet na allegro i tylko są 77mm :/
Ps. Lcfr- taka puszka jak u ciebie to jakiś custom czy kupiłeś?? jeśli tak to gdzie można do ek3 kupić i jaka cena?
dz.
Ps. Lcfr- taka puszka jak u ciebie to jakiś custom czy kupiłeś?? jeśli tak to gdzie można do ek3 kupić i jaka cena?
dz.
u mnie to custom z 2004/2005 roku ;)
a teraz to cos podobnego rekin sprzedaje...
a teraz to cos podobnego rekin sprzedaje...
gdzie- na allegro ?? forum ?? bo nie mogę znaleźć :/
To prawda. Róznica jest niewielka. taki dolot mam u siebie i juz myśle nad jedo modyfikacją. Juz lepsza by była sportowa wkładka filtra powietrza.
WaSSIL, jeżeli coś pozmieniasz - daj znac. Ciekawe jak to wyjdzie.
A Rek1n`a masz na forum :szukaj:
To prawda. Róznica jest niewielka. taki dolot mam u siebie i juz myśle nad jedo modyfikacją. Juz lepsza by była sportowa wkładka filtra powietrza.
WaSSIL, jeżeli coś pozmieniasz - daj znac. Ciekawe jak to wyjdzie.
A Rek1n`a masz na forum :szukaj:
Dzięki
poszukam kolegi Rek1n'a i zobaczymy czy ma jakieś puszki pod EK3 :)
Jak zmodze dolot napiszę jaka zmiana nastała :d
Pzdr.
Dzięki
poszukam kolegi Rek1n'a i zobaczymy czy ma jakieś puszki pod EK3 :)
Jak zmodze dolot napiszę jaka zmiana nastała :d
Pzdr.