Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : mod dolotu...

WaSSIL
05-03-08, 11:42
Witam
doradźcie mi proszę. mam zamontowany dolot i chcę go troszkę zmodyfikować. Tak aby docelowo mieścił się dokładnie w miejscu starej puszki. Chcę dołożyć kolanko tak aby skręcał właśnie w tamto miejsce i odgrodzić to od komory silnika z równoczesnym doprowadzeniem zimnego powietrza spod zderzaka. Pytanie: czy biorąc pod uwagę kolejne zagięcie będzie to miało wpływ na przepływ powietrza i czy w rezultacie znacząco mogą się pogorszyć osiągi?

http://images34.fotosik.pl/167/f4605bdbee875c0bm.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f4605bdbee875c0b)

sorki za zdjęcie :d troszkę źle mi się narysowało

skolopendra
05-03-08, 12:07
biorąc pod uwagę kolejne zagięcie będzie to miało wpływ na przepływ powietrza i czy w rezultacie znacząco mogą się pogorszyć osiągi?

osiągi nie będą za wielkie ,więc niewiele pogorszy

Amorr
05-03-08, 12:11
jesli zrobisz to lagodnym kolankiem (nie zagietym, wgietym) to bedzie lux ... proponuje 45stopni, pozniej 90 zeby wylot wychodzil dokladnie na dziurką :) oryginalnego dolotu. Filtr wkladasz przez nadkole tak, ze z gory widac tylko sama koncowke filtra do wlozenia w kolanko 90 a caly filtr jest w nadkolu. To takie CAI no moze cai bardziej bedzie :D - mialem tak u siebie i bardzo milo sie z tym jezdzilo :D

WaSSIL
05-03-08, 13:43
Filtr wkladasz przez nadkole tak, ze z gory widac tylko sama koncowke filtra do wlozenia w kolanko 90 a caly filtr jest w nadkolu.
wszystko pięknie tylko ja chcę zostawić stożek w miejscu dawnej puszki i odgrodzić od komory silnika. Myślę że to wystarczy by było ok...

...więc niewiele pogorszy
i o to właśnie chodzi - nawet liczę że coś się poprawi po doprowadzeniu zimnego powietrza...

dzięki :aloha:

[ Dodano: Sro 05 Mar, 2008 ]
mam jeszcze jedno pewnie głupie pytanie :/ ale chcę się upewnić ;)

...jaka średnica kolanka najlepiej ?? taka jak dolotu tzn 77mm i połączyć na złączce?? czy kupić kolanko o mniejszej średnicy i wepchać w dolot na ok. 2-3 cm i opaską ścisnąć?? Co byłoby pewniejsze i bezpieczniejsze w użytkowaniu??...

skolopendra
05-03-08, 19:24
w dolot na ok. 2-3 cm i opaską

opaski złe nie są
byle nie na aparacie zapłonowym :)

Lcfr
05-03-08, 22:33
biorąc pod uwagę kolejne zagięcie będzie to miało wpływ na przepływ powietrza i czy w rezultacie znacząco mogą się pogorszyć osiągi?

osiągi nie będą za wielkie ,więc niewiele pogorszy

ja mam inne zdanie...

moje doświadczenia są takie:
- dolot taki jak na zdjeciu: osiągi niekoniecznie sa lepsze od seryjnych
- dolot taki jak na zdjeciu+to zagiecie o którym mowa (generalnie przedłóuzenie na max ile sie da w kom orze silnika)= polepszenie osiagów.

Pisze tak na podtsawie swoich doświadczeń i wyników pomiarów na hamowni, które cżesciowo miałem. Do tego dodam jeszcze, że tak jak mówi kolega:

jesli zrobisz to lagodnym kolankiem (nie zagietym, wgietym) to bedzie lux ... proponuje 45stopni, D
albo 2x35st
albo 1x45st+1x35st
to raczej będzie tylko lepiej...
Takie są moje doświadczenia (sam mam taki dolot)

WaSSIL
06-03-08, 14:23
albo 2x35st
albo 1x45st+1x35st
Dzięki chłopaki za pomoc... Sprawdziłem i u mnie kąt musi być delikatnie mniejszy tj. 35-25st by idealnie stożek został skierowany w miejsce starej puszki tak by nie zawadzał o przewody...

Mam pytanko natury technicznej: kolanko którym chcę przedłużyć dolot musi najlepiej być:
- o średnicy identycznej jak reszta dolotu tj. 77mm + łączenie go np. Łącznik antywibracyjny 77mm (http://moto.allegro.pl/item309045169_lacznik_antywibracyjny_77mm_7_fald_d olot.html) lub Łącznik 77mm (http://moto.allegro.pl/item309045174_lacznik_laczniki_redukcja_77mm_stoze k_dolot.html) ??
- o średnicy stożka 70mm + redukcja z 70-77mm Łącznik redukcja 70-77mm (http://moto.allegro.pl/item309045182_lacznik_laczniki_aoma_77_70mm_dolot_ redukcja.html) ??

pytam dlatego ponieważ z kupieniem kolanka z średnicą 70mm jest kurcze ciężkawo - wszędzie pytam nawet na allegro i tylko są 77mm :/

Ps. Lcfr- taka puszka jak u ciebie to jakiś custom czy kupiłeś?? jeśli tak to gdzie można do ek3 kupić i jaka cena?

dz.

Lcfr
06-03-08, 16:02
Ps. Lcfr- taka puszka jak u ciebie to jakiś custom czy kupiłeś?? jeśli tak to gdzie można do ek3 kupić i jaka cena?
dz.

u mnie to custom z 2004/2005 roku ;)
a teraz to cos podobnego rekin sprzedaje...

WaSSIL
12-03-08, 14:12
a teraz to cos podobnego rekin sprzedaje...
gdzie- na allegro ?? forum ?? bo nie mogę znaleźć :/

majdan
19-03-08, 13:47
To prawda. Róznica jest niewielka. taki dolot mam u siebie i juz myśle nad jedo modyfikacją. Juz lepsza by była sportowa wkładka filtra powietrza.

WaSSIL, jeżeli coś pozmieniasz - daj znac. Ciekawe jak to wyjdzie.
A Rek1n`a masz na forum :szukaj:

majdan
19-03-08, 13:47
To prawda. Róznica jest niewielka. taki dolot mam u siebie i juz myśle nad jedo modyfikacją. Juz lepsza by była sportowa wkładka filtra powietrza.

WaSSIL, jeżeli coś pozmieniasz - daj znac. Ciekawe jak to wyjdzie.
A Rek1n`a masz na forum :szukaj:

WaSSIL
20-03-08, 11:55
Dzięki
poszukam kolegi Rek1n'a i zobaczymy czy ma jakieś puszki pod EK3 :)
Jak zmodze dolot napiszę jaka zmiana nastała :d
Pzdr.

WaSSIL
20-03-08, 11:55
Dzięki
poszukam kolegi Rek1n'a i zobaczymy czy ma jakieś puszki pod EK3 :)
Jak zmodze dolot napiszę jaka zmiana nastała :d
Pzdr.