Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15B2 dziwnie bierze olej..

Smolar
04-03-08, 21:45
Witam,stalo sie to czego najbardziej sie obawialem;/..dwa miesiace temu kupile Civica 3d D15B2,przy przebiegu ok 182500km wymienilem olej i filtr oleju na mobil mineralny 15W40(taki rzekomo lał poprzedni wlasciciel) i na bagnecie bylo ok 2-3mm ponizej max...No i jezdzilem,jezdzilem,nic nie ubywalo,ostatni raz sprawdzalem ok tydzien max 2tygodnie temu i od tego czasu mysle ze przejechalem ze 400-500(max!!) km dzis,rano mowie,a sprawdze sobie i patrze,a tu zonk poziom oleju na bagnecie spadl o ok 2-3mm od ostatniego pomiaru(od wymiany oleju przejechalem ok 3000km) i sie zmartwilem:/..wczoraj byl dzien gdzie jej troche podusilem bo chcialem sprawdzic jakie spalanie na szerszych oponach,pare ostrzejszych startow,pare razy przeciagniecie i przytrzymanie na wyzszych obrotach a tak to spokojna jazda,watpie by od tego zzarl na tyle oleju,to co kojarze,to od ok poltorej tygodnia temu przerzucilem sie na 98 Verve i jezdze na szerszych(185/50/14) letnich oponkach,ale to chyba nie ma wplywu...przy odpalaniu nie kopci ani na siwo ani na czarno,dodajac gazu do ok 6000rpm nie ma chmury za mna,dodajac gaz do odcinki tez nie czuc woni branego oleju...Podpowiedzcie mi,czy mam sie martwic czy to nie jest nic nadzwyczajnego,bardzo sie przywiazalem do autka,i nie chcialbym sie go pozbywac z powodu nadmiernego chlapania oleju:(...

Z gory dzieki za podpowiedzi
Pozdrawiam Smolar

skolopendra
04-03-08, 21:49
na mobil

może to być wina oleju
przejedz więcej jak 1000 i kontroluj poziom oleju co jakiś czas

Smolar
04-03-08, 21:56
Z tym ze przez te ostatnie iles tam(zalozmy 2500Km) NIC nie ubylo,a teraz nagle by mialo zejsc?to co przez ostatni czas zrobilem(od ostatniego spojrzenia na poziome gdzie byl taki sam od wymiany) to tak jak mowilem,zaczalem lac Verve 98 i zmienilem kola,ale to bez zxnaczenia pewnie,no i jeden dzien byl ,,ostrzejszy" tak to jezdze do max 3500rpm i kolejny bieg:)..czy moze byc tak ze na niskich obrotach dajmy na to do 4000rpm nie bierze,a potem zaczyna lykac olej?tyle ze wtedy po dodaniu gazu by bylo czuc ten charakterystyczny zapach,a nawet przy 6000rpm nic nie czuc..

mirasek
04-03-08, 23:29
To jakaś plaga...

Nie ma co dramatyzować z powodu zniknięcia 3 mm na bagnecie. Nic to nadzwyczajnego, szczególnie po wiekszym butowaniu lub trasie. Zobacz ile Ci weźmie między wymianami (10000km), wg mnie dopiero po takim przebiegu można oceniać "branie oleju" przez silnik. Dolej do górnego stanu i rutynowo sprawdzaj poziom jak w każdym samochodzie. Takie jest moje zdanie.

ferio
04-03-08, 23:45
do zamartwiania mi daleko, ale minimalnie ubywa... ile na dolewke moge potraktować jako norme? tak miedzy wymianami co 10000.

Raveland
05-03-08, 15:59
ja bym sie martwil jakby to bylo 2-3cm a nie mm
moze samochod krzywo stal moze zle zciekl do miski...niema tragedi jak bedzie ci bral tyle ze konieczne bedzie dolewanie to dopiero mozesz wtedy sie martwic pozatym nie masz nowego samochodu wiec sie ciesz ze Ci bierze tak malo

Smolar
10-03-08, 23:06
No wiec dzis zrobilem sobie maly tescik,niestety negatywny;/..tak jak pisalem od wymiany oleju i po przejechaniu ok 3000km z bagnetu uszlo ok 3mm...dzis robilem tescik,przy 5000obrotach nic nie kopci,przy 5500 rowniez niezauwazylem,jak dodalem do ok 6000 i odrazy puscilem gaz to nic,a jak przytrzymalem ze 4-5s to minimalnie woń poczulem ale dymu nie bylo...proba przy 6500 dodanie i puszczenie,troszke zadymila,proba z przytrzymaniem ok 5s troche siwo za autkiem:(..przy odcince to samo przy puszczeniu od razu troche tylko dymku,a przy przytrzymaniu ze 3s juz troche wiecej...nie byla to taka gesta mgla jakby ktos laka palil,ale taka delikatna mgielka(chmurka;/) za autem byla..wiec ponawiam pytanie,czy jest mozliwosc zeby brala olej tylko na wyzszych obrotach?Czy to znaczy ze silnik niedlugo moz epowiedziec PAPA;/??Czy wymiana uszczelniaczy zaworowych(tylko wymiana tego) mogloby cos pomoc?Z gory dziekuje specom od Hondy i D15B2 za pomoc:)
Pozdrawiam z Poznania :speszony: :hinczyk:

karpik85
10-03-08, 23:13
To normalne, ze na wysokich obrotach spala więcej oleju, pomoże wymiana pierścieni tłokowych i uszczelniaczy, poczytaj o tym na forum, bo jest masa tematów.

Aha, silnik sybciej powie papa jak go będziesz na biegu jałowym kręcił do odcinki.

Smolar
10-03-08, 23:43
Z tym kreceniem do odcinki to tylko dzis tak patrzylem,normalnie auto nie widzi wiecej jak 3500obr :) ale ta chmurka za autem przy wysokich obrotach to juz jest bardzo zly znak?I spalanie oleju na poziomie (3mm z bagnetu) na 3000km?Ile moze kosztowac wymiana pierscieni i uszczelniaczy?Pozdrawiam

karpik85
11-03-08, 00:39
ja teraz jestem przed wymianą, pod koniec miesiąca bede robił, jak wszystko liczyłem to z robota dobrego mechanika i częściami po zniżkach wychodzi ok. 1000 złotych.

cbool67
11-03-08, 07:43
powiem tak. Mam 190tys. Zazwyczaj jeżdzę do 3tys obrotow. Czasem zdarza mi sie pociagnąć do 4 moze wiecej. Ale tylko przy wyprzedzaniu. Na biegu jałowym kręcenie do odcinki jest niepowazne i chyba debil tak robi. Stary, po co robisz problem. Jedź normalnie do 3,5 tys i auto ci oleju grama nie wezmie. Sam z wlasnego doswiadczenia wiem ze po ostrzejszej jezdzi odrazu widac spadki na bagnecie, ale jak spokojnie jezdze to grama nie bierze, tak jest chyba w kazdym starym aucie i koniec kropka. Nie rob problemu i nigdy nie kreć go do odcinki, bo to zabojcze dla silnika.

cwieta
11-03-08, 08:01
Niestety coś za coś.Myślę, że temat był już poruszany jakieś 10 razy. Wysokie obroty = branie oleju. Jak jest zabawa powyżej 6000 obr. to trzeba dolewki robić często. Taka to specyfika silników naszych aut.

stashek
11-03-08, 18:05
Heh. 2-3mm to nie jest żadna tragedia, wręcz powiedziałbym,że jest to w normie. Ja radzę jeździć, a nie wąchać spaliny, proste. Pozdrawiam

skolopendra
11-03-08, 18:25
i nigdy nie kreć go do odcinki, bo to zabojcze dla silnika.

bez przesady
nie zapominajmy że mamy wysokoobrotowe silniki :)

Mordziaty
11-03-08, 19:23
Nie przejmuj się tak MAŁYM znikaniem oleju. Nie ma sensu sie odrazu bawić w wymianę pierścieni itp. jeszcze trafisz na jakiegoś magika przez którego będzie naprawdę brał olej. Taki ubytek w hondzie to normalne. Jak ja bym po 3000 stracił 3mm to bym był szczęśliwy. Wiadomo czasem coś się spoci więc ubytki OK. Nie przejmuj się tym i lataj bezproblemowo. (jak kupiłem swoją też byłem taki przewrażliwiony) Pozdrawiam.

tomek_m
11-03-08, 19:37
to normalne ze przy jezdzie na niskich obrotach silnik bierze znacznie mniej oleju, mi np przez 3000 km jazdy silnik nie wzial oleju wcale, ale nie przekraczalem 3-3,5 tys obr, ale jak sie przejechalem autostradą raptem 100km z szybkoscia 170km/h to od razu poziom spadl o 3-4 mm na bagnecie, mam przebieg 277kkm

Lcfr
11-03-08, 20:01
a moje zdanie - z perspektywy kilku hond(+innych aut) - jest takie:

1. silniki, które nie biora wcale oleju(zero ubytku od wymiany do wymiany) - trafiaja sie bardzo rzadko
2. silniki, które biora - jak ja to nazywam "serwisowo" - to takie którym ubywa, ale na tyle mało od wymiany do wymiany(10kkm) nie trzeba dolewac oleju...
3. silniki, które lekko biora olej - od wymiany do wymiany biora od 1l do 2l oleju w zaleznosci od stylu jazdy
4. silniki, które biora olej 3-4l od wymiany do wymiany trzeba dolac w zaleznosci od stylu jazdy
5. silniki, które żłopią :) olej- czyli takie, których wksploatacja powoli staje sie nieopłacalna.... - czyli jadąc na np. na urlop i planując 2000-3000km podróż liczymy zakup paliwa i oleju bo znika go tragicznie dużo.... (1l i wiecej na 1000km)
co zrobić z danym silnikiem i jego zuzyciem???
- jak masz silnik 1,2 - to tylko sie cieszyc :) (sam miałem civic o przebiegu 260tys km i był z 2ką :) )
- jak masz silnik z 3ką to jeździc,(moze) zmienic olej na lepszy, jeździc itd...
- jak masz silnik z4ką to ;) jeździc...DOLEEWAACC !!. i doczekać do 5 tki (bo jazda jeszcze nie bywa uciążliwa-czyli nie sprawdzasz oleju częsciej niż dolewasz paliwa :)
- jak masz silnik z 5tką, a chcesz miec dalej ten silnik - to wymienic pierscienie itd - bedzie silnik z 2ką lub ka ;) ------ albo SWAP

hehe
Wszelkie prawa zastrzezone :)
Podział czysto subiektywny i mojego autorstwa...
Na poparcie dodam tylko, ze nie mozna popadac w paranoje... wiekszosc aut bierze... i to bierze sporo... a szczególnie nowe typy (popytajcie posłuchajcie userów)
Wiec jak dla mnie ten podział jest dość... hmmm... trafny ;)
ale możecie mieć inne zdanie :)

skolopendra
11-03-08, 20:12
1. silniki, które nie biora wcale oleju(zero ubytku od wymiany do wymiany) - trafiaja sie bardzo rzadko
2. silniki, które biora - jak ja to nazywam "serwisowo" - to takie którym ubywa, ale na tyle mało od wymiany do wymiany(10kkm) nie trzeba dolewac oleju...
3. silniki, które lekko biora olej - od wymiany do wymiany biora od 1l do 2l oleju w zaleznosci od stylu jazdy
4. silniki, które biora olej 3-4l od wymiany do wymiany trzeba dolac w zaleznosci od stylu jazdy
5. silniki, które żłopią :) olej- czyli takie, których wksploatacja powoli staje sie nieopłacalna.... - czyli jadąc na np. na urlop i planując 2000-3000km podróż liczymy zakup paliwa i oleju bo znika go tragicznie dużo.... (1l i wiecej na 1000km)
co zrobić z danym silnikiem i jego zuzyciem???
- jak masz silnik 1,2 - to tylko sie cieszyc :) (sam miałem civic o przebiegu 260tys km i był z 2ką :) )
- jak masz silnik z 3ką to jeździc,(moze) zmienic olej na lepszy, jeździc itd...
- jak masz silnik z4ką to ;) jeździc...DOLEEWAACC !! . i doczekać do 5 tki (bo jazda jeszcze nie bywa uciążliwa-czyli nie sprawdzasz oleju częsciej niż dolewasz paliwa :)
- jak masz silnik z 5tką, a chcesz miec dalej ten silnik - to wymienic pierscienie itd - bedzie silnik z 2ką lub ka ;) ------ albo SWAP

hehe
Wszelkie prawa zastrzezone :)

to Ci się udało ;)

Mordziaty
11-03-08, 21:19
trafione w 10

ferio
11-03-08, 21:31
jest git zatem :agent: