Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Opony.

fafeluszek
04-03-08, 14:03
Jak to jest z tymi oponami !

seria - wiadomo ! takie mam zimowki
ale ja wraz z Hania dostalem komplet alufelg 16' aluett (Piekne) z letnimi oponami 215 / 40 ZR 16 86 W. Problem w tym ze 2 z tych opon sa dosc juz przechodzone i chcialbym je wymienic. Teraz pytanie: Gdzie i jak dokupic takie opony po cenach nieco mniej kosmicznych niz te ktore wyskakuja mi po wpisaniu w google.
Oraz pytanie ogolne - jakie sa zasady doboru opon, czy mozna na takie felgi zalozyc opony wezsze, szersze, wyzsze, nizsze etc ????

Z gory wielkie podziekowania za porade,

jestem nowy i bede sie rozwijac ...

pozdrawiam wszystkich

Rafal

Gruszka
04-03-08, 14:18
215 / 40 ZR 16Ale walce... Da sie na czyms takim jezdzic w ogole? Z ciekawosci zapytam - jaki masz silnik w swoim Aero?

Oraz pytanie ogolne - jakie sa zasady doboru opon, czy mozna na takie felgi zalozyc opony wezsze, szersze, wyzsze, nizsze A jaka jest ich szerokosc?

Na twoim miejscu zainwestowalbym w 4 nowe 195/45/16.

Pzdr,
Gruszka

fafeluszek
04-03-08, 14:31
215 / 40 ZR 16Ale walce... Da sie na czyms takim jezdzic w ogole? Z ciekawosci zapytam - jaki masz silnik w swoim Aero?

Nie wiem - jeszcze nie jezdzilem- silniczek mam 1.4. Myslisz ze beda problemy ?

Oraz pytanie ogolne - jakie sa zasady doboru opon, czy mozna na takie felgi zalozyc opony wezsze, szersze, wyzsze, nizsze A jaka jest ich szerokosc?

Aluett Typ 61 9x16 LK4/100 ET 30

Na twoim miejscu zainwestowalbym w 4 nowe 195/45/16.

to sie jakos przelicza ? 215/40 na 195/45 ?

Dzieki za szybka odpowiedz ale dalej nie wiem

Windykator
04-03-08, 14:34
Gdzie i jak dokupic takie opony po cenach nieco mniej kosmicznych
http://www.opony.com/

http://www.opony.pl/ <--- u nich kupował letni i zimówki na ten sezon, i jestem bardzo zadowolony. Ciężko przebić ich cenę.

www.oponytanio.pl

Gruszka
04-03-08, 15:21
Na twoim miejscu nawet nie probowalbym tego zakladac do auta z tym silnikiem, o ile chcesz jakkolwiek przyspieszac. Nie mowiac juz o komforcie jazdy itd.

Przy tej szerokosci (9") i ET30, to beda Ci wystawac z przodu jakies 2cm.

Trudno tu mowic o przeliczaniu w tym przypadku. Te kola kompletnie nie nadaja sie do twojego auta jak piekne by nie byly.

Jak juz chcesz jezdzic na 16" czy nawet 17", to przede wszystkim kup pasujace felgi. Chodzi mi tu przede wszystkim o ET, ale tez i o szerokosc felgi. Kola z oponami 215 w ogole sobie odpusc. Przy feldze 16" optymalnym rozwiazaniem sa opony 195/45/16, przy feldze 15" natomiast wybor jest wiekszy: 195/50/15 czy 195/55/15.

Ale wracajac do ET i szerokosci felgi - temat rzeka. Dlatego trudno okreslic co dokladnie bedzie pasowac. Dla przykladu felga 16"x6,5" czy 16"x7" najlepiej jakby miala ET z przedzialu 35 (a nawet 40) 50. Im wieksze ET tym lepiej sie chowa kolo w nadkole. Przy wezszej feldze np. 15"x5,5" dobre ET to przedzial od 35 do 55. No ale co kto lubi. Jedni wola jak kolo sie chowa w nadkole, inni jak im opony o blotniki szoruja.

Bylo juz o tym na forum wiele razy, najlepiej poszukaj sobie informacji, ktore potrzebujesz.

Pzdr.
Gruszka

lukaskus
04-03-08, 19:24
Jak to jest z tymi oponami !

..... - jakie sa zasady doboru opon, czy mozna na takie felgi zalozyc opony wezsze, szersze, wyzsze, nizsze etc ????

Rafal

http://www.abbco.pl/felgi/felgi_aluminiowe_szerokosc.htm :piwo:

b.negative
04-03-08, 19:36
http://www.opony.com/

Polecam tę stronę. Kupiłem tam zimówki a jutro przychodzą letnie z tego sklepu. Świetna obsługa i szybka wysyłka. Ceny też spoko.
Opony.pl mają przebitkę 3zł w porównaniu do Opony.com na modelu moich opon :)

fafeluszek
05-03-08, 10:10
Na twoim miejscu nawet nie probowalbym tego zakladac do auta z tym silnikiem, o ile chcesz jakkolwiek przyspieszac. Nie mowiac juz o komforcie jazdy itd.

Przy tej szerokosci (9") i ET30, to beda Ci wystawac z przodu jakies 2cm.

Trudno tu mowic o przeliczaniu w tym przypadku. Te kola kompletnie nie nadaja sie do twojego auta jak piekne by nie byly.

Jak juz chcesz jezdzic na 16" czy nawet 17", to przede wszystkim kup pasujace felgi. Chodzi mi tu przede wszystkim o ET, ale tez i o szerokosc felgi. Kola z oponami 215 w ogole sobie odpusc. Przy feldze 16" optymalnym rozwiazaniem sa opony 195/45/16, przy feldze 15" natomiast wybor jest wiekszy: 195/50/15 czy 195/55/15.

Ale wracajac do ET i szerokosci felgi - temat rzeka. Dlatego trudno okreslic co dokladnie bedzie pasowac. Dla przykladu felga 16"x6,5" czy 16"x7" najlepiej jakby miala ET z przedzialu 35 (a nawet 40) 50. Im wieksze ET tym lepiej sie chowa kolo w nadkole. Przy wezszej feldze np. 15"x5,5" dobre ET to przedzial od 35 do 55. No ale co kto lubi. Jedni wola jak kolo sie chowa w nadkole, inni jak im opony o blotniki szoruja.

Bylo juz o tym na forum wiele razy, najlepiej poszukaj sobie informacji, ktore potrzebujesz.

Pzdr.
Gruszka
Ojej - mala korekta - te felgi to 7.5j x 16 et 35,

To co radzisz kolego Gruszko ? olac te felgi i na seryjne letnie opony dokupic czy moze jakies opony tam przypasuja i nie bedzie tak tragicznie ?
z gory wielkie dzieki - zagubilem sie troche :))

pozdrowienia

R.

zed
05-03-08, 20:47
Ja mialem kola z takimi parametrami jak Ty.Straty mocy przy nieserynym 1.6 duze nie mowiac o mniejszym silniku dlatego zmienilem na wezsze.Co do doboru mysle ze nia da rady na 16'' zalozyc opony 195/45 u mnie dalo rade z trudem zalozyc 195/50.Przy ET 35 nic nie obciera ani z przodu ani z tylu nawet przy zawieszeniu -40mm.Prowadzenie auta+wyglad super.Zalezy na czym Ci zalezy...Pzdr