Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kosta ISO, wlutowanie ISO zamiast oryginalnej kostki.

Lukasz0095
15-10-13, 21:01
Witam, nie dawno zakupiłem Honde Civic VI. Posiadała ona oryginalne radio Hondy wraz z oryginalną kostką. Z racji tego, że posiadałem radio CD/MP3 to postanowiłem wymienić. Z początku miałem zamiar kupić przejściówkę, ale po wyciągnięciu oryginalnego żeby dobrać odpowiednią przejściówkę ujrzałem trochę "przekombinowaną" kostkę m. in.: kostką była przełamana na pół, kable zaczęły się odrywać/odłamywać skutkiem czego było to, że oryginalne radio przestało całkiem działać. Uznałem, że kupię porostu kostkę ISO i wlutuje ją. Pomyślałem że będzie bez sensu, kupować drugą oryginalną kostkę wlutowywać ją, a następnie dokupować przejściówkę na ISO. Więc do rzeczy:

Bez problemu przylutowałem kable głośnikowe, dzięki paru schematom. Problemy zaczęły się przy kablach zasilających, mianowicie: Mam cztery kable (mówię o kablach z auta): czarny, czerwony z żółtym paskiem (lub na odwrót), czerwony z czarnym paskiem, biały z niebieskim paskiem, trochę się zdziwiłem jak zacząłem łączyć na krótko kable zasilające i zaczęły mi się zapalać pozycje, albo zegarek elektroniczny . Na szczęście z tego co udało mi się wyczytać to wszystko jest ze sobą powiązane.

Podsumowując prosiłbym o pomoc który kabel do którego tak aby wszystko działało jak powinno. (żeby działał zegarek itp)

Kostka ISO:

- (masa) czarny - czarny (oczywiste)
- (+12) czerwony ?
- (pamięć) żółty ?
- (sterowanie wzm.) niebieski ?
- (?) pomarańczowy ?

Dadziuk
15-10-13, 21:11
Jeżeli nie działa Tobie zegarek to sprawdź bezpieczniki od radia, prawdopodobnie się przepalił któryś podczas tego przełamywania kabli. Z tego co pamiętam są 2 - jeden pod maską, a druki pod kierownicą.

Z tego co pamiętam:
czerwony +12 po przekręceniu kluczyka
żółty +12 stałe (pamieć)
niebieski sterowanie
pomarańczowy -dimmer (radio przygasa po włączeniu świateł)

Dobrze byłoby gdyby ktoś potwierdził, a jak nie to miernik w dłoń i sprawdzasz :)

Lukasz0095
15-10-13, 21:36
Odkopałem jakiś stary temat na forum. Przepraszam, że dopiero po fakcie. Dadziuk dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

Pozdrawiam. :)

suchy2004
22-10-13, 21:57
Jeżeli nie działa Tobie zegarek to sprawdź bezpieczniki od radia, prawdopodobnie się przepalił któryś podczas tego przełamywania kabli. Z tego co pamiętam są 2 - jeden pod maską, a druki pod kierownicą.

Z tego co pamiętam:
czerwony +12 po przekręceniu kluczyka
żółty +12 stałe (pamieć)
niebieski sterowanie
pomarańczowy -dimmer (radio przygasa po włączeniu świateł)

Dobrze byłoby gdyby ktoś potwierdził, a jak nie to miernik w dłoń i sprawdzasz :)

Zgadza się.