Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zerwany rozrząd?

Wlodek
15-10-13, 02:41
Witam wszystkich mam pytanie mianowicie czy nowsze D-serie ( te ze świecami z przodu ) są bezkolizyjne bo raz zerwał mi się pasek w d13b2 i poszło 12 zaworów, a teraz w sobotę zerwało mi pasek w D14A8 ( mitsuboshi po 35tys. udokumentowane!!!! ), bałem się że cały silnik będzie do remontu a szkoda mi było bo nic oleju niebrał, no ale nic mówię kupię pasek, założę i sprawdzę i odziwo silnik zadziałał jak wcześniej bez żadnych zmian! Więc jak to wkońcu jest są to silniki bezkolizyjne czy poprostu miałem zaj...ego farta? Dodam że pasek się zerwał pod mc. drivem więc obrotów dużych niebyło ale próbowałem potem jeszcze odpalać więc samo to mogło narobić szkody, więc jak to wkońcu jest? :D

probestic
15-10-13, 07:37
Kolego, takich tematów już trochę na forum jest, wałkowane i wałkowane ... najpierw się szuka ;) a odpowiedź już byś miał ... :)

Wlodek
15-10-13, 11:40
No jak szukałem to w większości przypadków "coś" się stało ;p a u mnie nic dlatego napisałem ;p więc skoro już założyłem ten temat to piszcie :D

Miskku
15-10-13, 11:45
Tez kiedyś miałem taki przypadek z d15b2, dojechałem do świateł i samochód zgasł, próbowałem odpalic, ale kręcił się tylko rozrusznik. Scholowałem samochód do domu sciągnąłem obudowe aa paska nie ma, założyłem nowy, samochód odpalił normalnie i chodził jakby nic się nie stało i wszystko było ok :D

Meche
15-10-13, 15:13
Z tego co czytałem to D i B serie są bezkolizyjne

Wlodek
15-10-13, 22:08
Niewiem już sam mi niby silnik ładnie odpala itd, ale po trasie zauważyłem jakby bardziej się darł no i chyba słabszy jest troszke ale niewiem jeszcze może to tylko takie wrażenie, jeszczę sprawdzę kompresje.

mirasek
15-10-13, 23:35
Silnik kolizyjny, jak ma się farta to wałek w porę ucieknie z max wzniosu i nic się nie dzieje. Sprawdź kompresję, będziesz wiedział.

CRX1
16-10-13, 00:08
Zależy właśnie od farta,jak zawory ustawią się w górnych pozycjach ,to tłoki nie pogną ich.Też zalecam pomierzyć kompresję i wyjdzie czy przypadkiem jeden lub dwa zawory nie wychyliły się.

makaveliooo
16-10-13, 00:16
Mialem podobna sytuacje, tylko, ze w moim przypadku pekl pasek przy 120 km/h. Po wymianie paska wszystko gites

Sent from my LT30p using Tapatalk

Wlodek
16-10-13, 12:57
Mialem podobna sytuacje, tylko, ze w moim przypadku pekl pasek przy 120 km/h. Po wymianie paska wszystko gites

Sent from my LT30p using Tapatalk

To chyba miałeś mega szczęście:D tak jak pisałem mi w d13 przy większej prędkości pogieło aż 12 zaworów, a teraz zerwał mi się na wolnych obrotach i niby nic ale pomierze na dniach kompresje dla pewnośći.
PS. jaka wogóle powinna być?