Zobacz pełną wersję : D13b2 CIVIC 90r kody błędów
Witam,
Wreszcie sie dokopalem do swojego komputera pod nogami (na obudowie HL).
Mam problem poniewaz poraz pierwszy mam stycznosc z takimi bajerami, i nie dokonca wiem gdzie szukac jak interpretowac odczyt kodow bledow.
Mam civica EC8 (90r. D13B2) i zauwazylem ze po wlaczeniu stacyjki mam:
OXOOOO
O-mrygniecie
X-pauza
po odpaleniu samochodu caly czas jest OXOOOO
Czy ktos moglby mi pomoc w odczycie tego, a tym bardziej z naprawieniem,
Prawdopodobnie tyczy sie to nadmiernych obrotów na biegu jalowym.
Szukalem na forum informacji lecz ich nie znalazlem, wiec do moderatorow zeby sie nie burzyli ;)
Pozdro
Arszenik
Kod 14
14. Electronic Air Control Valve (EAVC) Zawor sterowania wolnymi obrotami
(Electronic air control valve)
http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/IAC.htm
Kod 14
14. Electronic Air Control Valve (EAVC) Zawor sterowania wolnymi obrotami
(Electronic air control valve)
http://www.altech.com.pl/wbt/_poradnik/IAC.htm
Oczywiście że śur! 8)
Trzeba silniczek krokowy wyczyścić tak jak zapodał Ci Fourious, tylko zamiast benzyny ekstrakcyjnej radze użyć ropy naftowej (zwykły olej napędowy z CPN'u)
Olej napędowy ma lepsze właściwości rozpuszczające i penetrujące (wbrew pozorom) no i bedzie taniej :P
Mój przepis na czyszczenie jest taki:
1. Wyciągasz silniczek krokowy.
2. Zatapiasz go według instrukcji Wombata i zostawiasz na conajmniej 12 godzin (lepiej koło 20)
3. po wyjeciu trzeba go dobrze przedmuchać sprężonym powietrzem (ropa jest oleista i nie odparuje tak jak benzyna) Najlepiej poświęć na to suszenie ok. godziny i bedziesz miał lepiej wyczyszczony silniczek.
ps: wyczyść też odrazu przepustnice (zobaczysz to zrozumiesz 8))
Niech mi ktos powie jak moge miec silniczek krokowy jak silniczek krokowy nie wystepuje w silnikach z gaznikiem, a przeciez niemam jednopunktowego wtrysku do gaznika ?! w D13b2 Civic 90r ?? :O ja juz nie kapuje...
a powiedz mi gdzie znajdę objaśnienia kodów błędów w d13b2 - i jak je diagnozowac - czy wystarczy zwykła dioda i podłączenie do jakiejś wtyczki - nie iwm jak to zrobić ????
muzza ty jakis chyba nie kumaty jestes !!
przecierz ci juz podali linka gdzie masz napisane wszystkie kody bledow i zadnej diody tam nie wpychasz tylko, odchylasz dywanik i na takiej metalowaj puszce (kompie) masz takie male oczko, jak masz bledy to to oczko zacznie mrugac !
Mysle ze juz wszystko wyjasnione.
pozdr
ok ale ja mam cifka po 92 r. czyli nie mam okienka tylko złącze diagnostyczne - co do tabeli kodów to już kumam - sorry za lamerstwo. czyli gdzie ????
Kurde ile mozna tlumaczyc, nie ma to znaczenia ze masz rocznik po 92, wszystkie silniki d13b2 nawet te po 92 roku nie maja tego zlacza tylko lampka jest pod dywanikiem, zaamiast pisac poszedl bys sprawdzic.
pozdro.
dokladnie.... ja mam rocznikowo koncowke 94 i tez mam diode w kompie!!!! rusz sie wreszcie do garazu :evil:
ok i wszystko w temacie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! BIG THANKS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chodziło mi właśnie o te diodę !!!!!!!!!!!!!!!!!