PDA

Zobacz pełną wersję : Stukanie (mataliczny dźwięk) przy wciskaniu pedału hamulca

bartam
14-10-13, 20:41
Witam
Mam pytanie ostatnio usłyszałem i się zaniepokoiłem gdy usłyszałem dziwny metaliczny dźwięk przy dynamicznym wciskaniu pedału hamulca co ciekawe tylko przy cofaniu. Byłem z tym w serwisie i powiedzieli mi po wysłuchaniu i przejrzeniu ukł. hamulcowego że wszystko jest w porządku tak jest i już. Powiedzieli także, że sprawdzali z nówka i tez tak stuka. Da uściślenia to występuje w momencie kiedy samochód jedzie do tyłu i bardzo dynamicznie wciśniemy pedał hamulca wtedy jest taki nieprzyjemny dźwięk. Moje pytanie dotyczy czy macie tez coś takiego?

tomsoo
15-10-13, 12:58
Kiedy zahamujesz podczas cofania, siły działające na klocki działają w przeciwnym kierunku niż podczas jazdy do przodu. Klocki ułożyły się podczas jazdy i hamowania do przodu, dlatego przy hamowaniu do tyłu często przesuwają się w zacisku o ułamki milimetrów i stąd ten dźwięk. Takie historie zdarzają się w wielu samochodach, nie tylko w tym Civicu.

bartam
15-10-13, 20:31
Tomsoo Dziękuję za jasną odpowiedź, czyli wszystko w porządku cieszy mnie to.

Jaroszy
15-10-13, 21:55
jest sposób żeby problem rozwiązać, pojedź do serwisu powiedz żeby końcówki klocków wysmarowali grubo smarem miedzianym i problem zniknie. Mieliśmy ten sam problem w serwisie pozdrawiam

CRX1
16-10-13, 00:22
Smar miedziany jest rozwiązaniem,ale po jakimś czasie pojawi się z powrotem .Żeby nie wybić prowadnic w miejscach gdzie pracują klocki ,należałoby wymienić klocki.Fakt pojawia się to w różnych autach,bo walczyłem z tym ostatnio w Accordzie ,Volvo V70 ,CRX-ie ,VW Golfie.

tomsoo
16-10-13, 11:47
Smar miedziany to półśrodek. Dobry, ale nie na długo. Po pewnym czasie on też przestaje spełniać swoją funkcję. Po wielu poszukiwaniach, znalazłem coś co likwiduje problem raz na zawsze: ATE Plastilube. Smar stworzony dokładnie do stosowania przy montażu klocków hamulcowych. Wyjątkowo porządny wynalazek.