Zobacz pełną wersję : del sol duze spalanie , nie rowna praca
witam mam problem ze swoja solka mianowicie :
-duze spalanie 130 km - 21l na trasie nie przekraczajac 100km/h
-po odpaleniu mozna przygazowac idzie wszystko plynie po uplywie 10 -15 sek wywala blad chwile faluja obroty spadaja na ledwo 500 i jak by sie zlalewal po dodaniu gazu zgasnie zadlawi sie potrafi po przygazowce strzelic delikatnie , przy trzymaniu powyzej 1tys obrotow raguje normalnie na gaz przygazuje sie ale i tak strzeli i moze zgasnac .
- swiece sprawdzalem mocno czarne wydech takze
-podmienilem sterownik bez zmian
-przepustnica bez zmian
-aparat zapolnowy bez zmian
-swiece kable nowka
brak pomyslow ...
del sol 93 rok b seria prosze o pomoc
piotreek23
13-10-13, 21:29
Samodiagnotyka! Zapewno wywali sonda lambda..
Samodiagnotyka! Zapewno wywali sonda lambda..
Nic dodac, nic ujac :)
Mateusz_Civic
14-10-13, 07:27
zawsze zaczynaj od sprawdzania bledow
problem jest taki ze nie idzie sprawdzic bledow , po zmostkowaniu chcek nie raguje pozatym swieci jakos tak ze ledwo go widac ;/
Przydaloby sie CHECKa usprawnic ale tak jak pisal w wczesniej Piotrek, objawowo Lambda.
bylem dzis na kompie nie pokazalo sondy ;/ wywalilo map sensor , odrazu zalozylem sprawny i bez znaczenia dalej wywala ten blad , czy gdy zamieni sie weze od podcisnienia moze czytac zle map sensor?
A nie faluja ci obroty? Nie porabales wtyczek?
Przy map sensorze jest taka sama jak ponizej
piotreek23
24-10-13, 22:31
To że nie pokazuje sondy nie znaczy że jest dobra. Trzeba by ją pomierzyć może się zacieła..
[QUOTE=Seba27;2106028]A nie faluja ci obroty? Nie porabales wtyczek?
Przy map sensorze jest taka sama jak ponizej[/
QUpOpTE]vprzy odpalaniu lubia zafalowac .o ktorej drugiej wtyczki mowisz?
2 map sensory i krokowiec maja takie same wtyczki - roznia sie tylko dlugoscia kabli, pomieszaj nimi - ja mialem objawy po odpaleniu - 1700obrotow. Chwile pochodzil obroty spadaly na jakies 600. Palil niemalo rowniez. Wystrarczylo podpiac wlasciwie wtyczki :)
a moze znasz kolory kabli :D
:D no niestety nie :)
Ale wypnij je wszystkie, naciagnij wiazke i patrz jak najlepiej pasuje.
Zwal przy tym rure dolotowa - latwiejszy dostep uzyskasz i lepiej bedziesz widzial
zmienilem wtyczke z map sensora na krokowca nic to nie dalo wrecz przeciwnie auto odpalilo zgaslo i tak w kolko . Znalazlem nieszczelnosc na kolktorze sacym poprawilo sie mozna od zera dawac podloge i zbiera sie dobrze lecz blad dalej wywala i trzyma bardzo niskie obroty i na zimnym kopci jak cholera
motomaniak1988
09-11-13, 17:00
widac ze nie spala mieszanki po tym co mowisz ze kopci
zmien sonde :)
Mateusz_Civic
09-11-13, 21:27
widac ze nie spala mieszanki po tym co mowisz ze kopci
zmien sonde :)
sonda nie ma nic do tego sam jezdze na przelocie i mam ja calkowice odpieta bo wywalalo blad caly czas.
sonda nie ma nic do tego sam jezdze na przelocie i mam ja calkowice odpieta bo wywalalo blad caly czas.
Lol? To po co ona jest? Uszkodzona nie pokazuje napięcia, czyli odbierany jest przez komputer sygnał 0 V. Dla komputera oznacza to ubogą mieszankę, więc zalewa paliwem...
piotreek23
10-11-13, 20:50
sonda nowka sztuka ngk
Dalej masz problem z tym Checkiem?? Ostatnio Genax walczył z błędem sondy. Okazało się że uwalony jest ECU.
Tu masz http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?191699-%A6wiec%B1cy-si%EA-check-po-wyj%EAciu-sondy-D16Y7 poczytaj pomierz jak w temacie i będzie wiadomo.
Mateusz_Civic
10-11-13, 20:54
Lol? To po co ona jest? Uszkodzona nie pokazuje napięcia, czyli odbierany jest przez komputer sygnał 0 V. Dla komputera oznacza to ubogą mieszankę, więc zalewa paliwem...
tak jak Ci tlumacze jezdze juz z rok z odpieta i nie ma zadnych problemow pali nie kopci nie zalewa normalnie wszystko ok poza check na desce mi to nie przeszkadza...
Ja nie rozumiem takiego laickiego podejścia, skoro wywala checka to coś odłączę a może będzie działało i wszystko będzie wporzo a potem płacz, że coś uwaliło na amen.
Skoro wyskakuje check to trzeba go usunąć, proste. Nie po to się wyświetla, żeby odłączać kable tylko rozwiązywać dany problem.
piotreek23
11-11-13, 09:05
Bo zapewne kolega pisze o drugiej sondzie tej przy kacie. Jej brak niczemu po za checkiem nie szkodzi :).
Mateusz_Civic
11-11-13, 09:37
Bo zapewne kolega pisze o drugiej sondzie tej przy kacie. Jej brak niczemu po za checkiem nie szkodzi :).
Preludach wystepuje tylko sonda przed katalizatorem jest to jedna wiecej nie ma
Problem jeszcze nie rozwiazany... komp zalozony drugi objawy te same blad ten sam 5 map sensor , 41 sonda . Wiazki byly robione przez jednego z kolegow z forum , zaczelem odwijac izolacje i brak slow normalnie kable zrobione na skretke... Moze w tym tkwi problem ze po drodze cos gdzies nie łączy. dorobilem sobie wtyczke i chcem ja wpiac bezposrednio do kompa tylko teraz pytanie w ktora kostke i w ktore kable ???
A kto Ci robił wiązkę?.
nie bede pisal kto , malo wazne... wiem tylko tyle ze brak pomocy po montazu z jego strony.