PDA

Zobacz pełną wersję : Car audia civic VI

KoremiR
13-10-13, 17:06
Witam, chciał bym zmienić przednie nagłośnienie w moim civic-u i zastanawiam się nad głośnikami Blaupunkt-a bo seryjne już się wysłużyły. Podsyłam wam link z pytaniem czy podejdą te głośniczki i czy nie będą zbyt słabe (Nie słucham głośno muzyki ale z basem :D)

http://allegro.pl/blaupunkt-power-gt-65-2-c-system-gt-16cm-240w-i3616069132.html

wojciu94
13-10-13, 17:29
lepiej dolozyc 30zl i kupic odseparowany ze zwrotnicami :)
http://allegro.pl/powerbass-s-6c-zestaw-glosnikowy-165-mm-essa-i3611563514.html
Sam je posiadam i jestem zadowolony. W dodatku w blaupunktach jest cos dziwnie ze impedencja na 3 ohm ;p

KoremiR
13-10-13, 19:02
ale będzie ten sam efekt jeśli chodzi o bass czy gorszy niz w głośnikach Balaupunkt podanych wyżej?

wojciu94
14-10-13, 00:22
Mysle ze lepiej bo dodatkowo zwronica podzieli odpowiednio tony :) W blaupunktach jest tylko tweeter i woofer, bez zwrotnicy. Ogolnie rewelacji po glosnikach na przod w niskich tonach to nie bedzie, bo od tego jest skrzynia ;p

szastal
14-10-13, 08:53
A o matach to już nie wspomnę

Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2

gasoline
14-10-13, 10:38
Nie wspominając :), że kable też można by wymienić, wymieniając glośniki i wstawiając maty. Bo potem to wiadomo, będzie tylko gorzej to zrobić. A jak już robić, to porządnie albo w ogóle.

MarcinWL
14-10-13, 11:08
lepiej dolozyc 30zl i kupic odseparowany ze zwrotnicami
http://allegro.pl/powerbass-s-6c-zes...611563514.html

Są dobre, wooferki mają *****iaszczy wykop jak na te pieniądze ale niestety s-6c są dośc lipnie wykonane, nagminnym problemem są urywające się kable od tweeterów, rozklejające górne zawieszenie wooferów, mi nawet odkleił się nadbiegunnik przez co głośnik stukał. Na otarcie łez powiem tyle że serwis wymienia uszkodzone elementy na nowe bez gadania ;)

W blaupunktach jest tylko tweeter i woofer, bez zwrotnicy.
A to trochę nieprawda, bo jest zwrotnica tylko bardzo okrojona. Przy tweeterze znajduje się kondensator który obcina pasmo. W pb s-6c jest taka sama zwrotnica dla tweetera, ale dodatkowo jest też cięty woofer za pomocą cewki.

Nie wspominając , że kable też można by wymienić, wymieniając glośniki i wstawiając maty. Bo potem to wiadomo, będzie tylko gorzej to zrobić. A jak już robić, to porządnie albo w ogóle.

Przy tak niskim budżecie i mocy sprzętu, zupełnie nie ma sensu wymieniać okablowania, seryjne wystarcza o ile wszystko należycie łączy i kable nie są zaśniedziałe, cięte 10 razy, motane itp.

Wygłuszenie to dość istotna sprawa jeśli chodzi o ilość basu, najlepsze do tego są maty stp silver albo gms-04, bitumiczne to szajs.

gasoline
14-10-13, 18:12
seryjne wystarcza o ile wszystko należycie łączy i kable nie są zaśniedziałe, cięte 10 razy, motane itp.

Seryjne kable w drzwiach to nitki którymi nawet skarpety nie zacerujesz :P

Przy tak niskim budżecie
Nigdzie nie ma mowy o budżecie ani kwoty jaką kolega ma przeznaczyć. Na razie rozglądał się tylko za tanimi głośnikami, a kasy nie wiadomo ile ma.

john9i3pl
14-10-13, 21:35
czyli lepiej dolozyc te 30zł i mieć http://allegro.pl/powerbass-s-6c-zes...611563514.html ze zwrotnicami nie tracąc tym samym na jakosci dźwieku przybliżonej do Blaupunkt?

MarcinWL
14-10-13, 22:51
Seryjne kable w drzwiach to nitki którymi nawet skarpety nie zacerujesz :P

Nigdzie nie ma mowy o budżecie ani kwoty jaką kolega ma przeznaczyć. Na razie rozglądał się tylko za tanimi głośnikami, a kasy nie wiadomo ile ma.
Jeśli głośniki to ma być taniocha to sądzę że reszta również :P Lepiej te 30zł dołożyć do lepszych głośników niż marnować na kable które i tak nic nie zmienią, oprócz tego że będzie kupa roboty z przeciąganiem ich :)

wojciu94
14-10-13, 23:07
Jak tak rozmawiacie o kablach to powiem ciekawostke, ze w powerbassach sa juz w komplecie, wiec nie trzeba jeszcze dodatkowo dokupywac.

Sa takie kable:
1) woofer - zwrotnica
2) tweeter - zwrotnica
3) zwrotnica - radio/wzmacniacz (ok 5m, mi z dzwi do bagaznika starczylo w coupe :) )

MarcinWL
15-10-13, 01:09
Te kabelki z zestawu są cieńsze niż fabryczne, to praktycznie sama izolacja.

wojciu94
15-10-13, 20:14
cienkie bo cienkie ale nowe, wiec nie sa zasniedziale itp :)

Rossi90
17-10-13, 10:54
Może to trochę nie na temat, ale mam znajomego który jest elektromechanikiem, kiedyś zajmował się car audio. I jak robiłem nagłośnienie w swoim EJ9 to powiedział mi żebym nie zawracał sobie głowy zmiana głośników z przodu.. bo seryjne są bardzo porządne.. no i co sam zauważyłem bardzo czysto graja.. :)

DIAMENT
17-10-13, 11:41
Może to trochę nie na temat, ale mam znajomego który jest elektromechanikiem, kiedyś zajmował się car audio. I jak robiłem nagłośnienie w swoim EJ9 to powiedział mi żebym nie zawracał sobie głowy zmiana głośników z przodu.. bo seryjne są bardzo porządne.. no i co sam zauważyłem bardzo czysto graja..
Bo jak nikt nigdy w samochodzie muzyki nie słuchał to się nie dziwie :D ja w moim seryjne jak zobaczyłem to mębrana głośnika do kosza się wogóle nie trzymała i grać to to wogóle nie grało:D

A wracając do tematu :) nie okłamujmy się ze Blaupunkt to teraz szit, kiedyś robili pożądne głośniki i wogóle sprzęt Car Audio ale producent od dobrych kilku lat stanął w miejscu podczas gdy inne firmy się rozwijają :) osobiście odpuścił bym blaupunkta :) lepiej wziąć te które polecił kolega :) lub jakieś Helixy czy Hertza np:)

MichałCK
17-10-13, 12:23
Może to trochę nie na temat, ale mam znajomego który jest elektromechanikiem, kiedyś zajmował się car audio. I jak robiłem nagłośnienie w swoim EJ9 to powiedział mi żebym nie zawracał sobie głowy zmiana głośników z przodu.. bo seryjne są bardzo porządne.. no i co sam zauważyłem bardzo czysto graja.. :)
Popieram, głośniki z przodu Honda wstawiła dobrej jakości, inne marki w tych czasach wsadzały gorsze przetworniki np Ford, wystarczy spojrzeć na górne zawieszenie głośnika np we Fieście :D u siebie nie posiadam żadnego wygłuszenia drzwi poza seryjna folią ;p a dźwiek jaki wydają te głośniki jest niezły. Niskich tonów trochę jest, wiadomo to nie to samo co subwoofer lecz niskie tony istnieją. U siebie w MB1 wymieniałem tylko głośniki tylne gdyż w starych była poodklejana membrana i ogólnie grały zbyt wysokimi tonami.
Lecz moim zdaniem do tylnych głośników nie powinno się przywiązywać dużej wagi gdyż powinny być one tylko uzupełnieniem przedniej sceny dźwiękowej.
Znajomy u siebie ostatnio zamontował jakieś tanie paździerze JVC z allegro w półkę i tylko słyszę "ochy i achy" jak wspaniale one grają, a zamiast niskich tonów jest głuche dudnienie przez komorę bagażnika.
Mały offtop.. Zawsze gdy ktoś chwali tylne głośniki i przywiązuje tylko do nich wagę olewając przednie głośniki to zadaje mu pytanie "Czy na koncercie to artysta śpiewa Ci za uchem czy przed tobą? :) "

szastal
17-10-13, 14:46
Ale mb1 ma tylko głośniki w drzwiach bez syczkow jak w vti w lusterkach więc o scenie można zapomnieć i niestety głośniki puszczone pelnym pasmem to nie jest rewelacja, owszem są dobre szerokopasmowe ale to są znacznie inne koszta i też wymagają dużo zabawy.

Może oem są dobre w porównaniu do tego.co inne auta wkładały w tamtych latach, ale już wiekowe pionnery zmęczone czasem i nie dorabiajcie teorii że grają dobrze, jeśli jednak komuś to odpowiada to niech daruje sobie CA bo to nie dla niego

MichałCK
17-10-13, 14:57
Ale mb1 ma tylko głośniki w drzwiach bez syczkow jak w vti w lusterkach więc o scenie można zapomnieć i niestety głośniki puszczone pełnym pasmem to nie jest rewelacja, owszem są dobre szerokopasmowe ale to są znacznie inne koszta i też wymagają dużo zabawy.

Może oem są dobre w porównaniu do tego.co inne auta wkładały w tamtych latach, ale już wiekowe pionnery zmęczone czasem i nie dorabiajcie teorii że grają dobrze, jeśli jednak komuś to odpowiada to niech daruje sobie CA bo to nie dla niego

To że posiadam MB1 nie znaczy że nie posiadam cykaczy. Mam zamontowane z VTi i uważam że grają fajnie, nie ma porównania do wcześniejszej konf. na samym szerokopasmowcu w drzwiach.
W naszych Hankach seryjnie były montowane Pioneery? Niestety na magnesie nie piszę nic o tym jakiej firmy były przetworniki.
Nie dorabiam teorii że grają wspaniale bo tak nie jest, nie mówimy o głośnikach audiofilskich z wyższej półki grających na dobrym wzmaku.
Grają znośnie co nie znaczy że BARDZO DOBRZE, osobiście nie jestem audiofilem i wystarcza mi to co jest ;)
Oczywiście duże znaczenie ma to czy głośniki były przez te X lat od wyjścia z fabryki były mocno eksploatowane i jakich właścicieli przeżyły :D
Tweetery to bardzo dobre uzupełnienie sceny, robiłem niedawno test, po odpięciu cykaczy dzwiek jest przytłumiony i czuć braki to fakt, no i nie ma tego fajnego cyk cyk :D
nie wyobrażam sobię w tym momencie odsłuchu bez tweeterów, tym bardziej że słucham muzyki typu trance itp gdzie wysokie tony mają znaczenie.

szastal
17-10-13, 19:02
Ja w vti miałem pionnery chyba, ten głośnik w drzwiach powinien być przyciety trochę od góry żeby nie potrzebnie go nie męczyć i żeby pasma nie nachodzily się na siebie , syczek nie pamiętam czy coś ma ale pewnie elektrolita i podmiana na mkp (nie jakiś hiend i drogi tylko foliowy) da kolejną subtelną poprawę.

DIAMENT
17-10-13, 22:34
x2 :) niewiem jak ktoś może pisać ze np 20 letnie głośniki wykonane jeszcze z niezbyt trwałego materiału (bo nie okłamujmy się 20 lat wstecz głośnik był nie co inaczej wykonany jak teraz) grają dobrze :) Chyba ze od nowości w aucie nikt nie słuchał muzyki :D

szastal
18-10-13, 00:14
Nawet czy słuchał czy nie. Wszscy pewnie widzieli jak padało zawieszenie gabkowe z altusach ;) . Zmiany temp, wilgoć itp to robi swoje

MarcinWL
18-10-13, 12:29
Fabryczne głośniki to paździerz, nie ma co porównywać do innych producentów bo np. Volvo (tak, wiem że to nie ta klasa aut) do S/V/C70 wkładało w tych latach mega dobrze grające systemy, w trzech wariantach. Najlepszy był firmowany przez Dynaudio i naprawdę robił robotę - świetne jakościowo, głośne brzmienie z mocnym basem. Ale nawet podstawowa wersja grała bardzo dobrze - taką miałem w V70, po przesiadce do civica... no cóż, systemem audio bym tego nie nazwał, może się to nadawać tylko do słuchania wiadomości ale nie do słuchania muzyki. Podobne odczucia miałem na fabrycznym systemie w astrze F. Pierwsze lepsze głośniki helixa czy hertza 16cm na dystansie za 160zł zagrają o niebo lepiej niż to co jest fabrycznie.

szastal
18-10-13, 16:38
Bo klient targetowy jest inny to i audio inne, co się komu podoba, osobiście jestem za zmianą i zasilaniem jakimś wzmacniaczem 2 kanały przodu choćby po te 2 x 50

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

DIAMENT
19-11-13, 14:47
Czy głośniki Vibe BlackAir 6
http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Vibe-BlackAir-6/254
podejdą do EK4? na dystansie oczywiście :) miał ktoś z tym doczynienia ? wejdą bez problemowo czy trzeba jakąś żeźbe wykonać??? nigdy nie miałem do czynienia z EK4 stąd te pytanie :)

MarcinWL
19-11-13, 19:45
Jedyny babol jaki może być to głębokość montażowa która w przypadku blackair 6 nie jest duża bo 61mm

Gibbon
19-11-13, 20:12
Ja mam podobne pytanie, czy głośniki o głębokości montażowej 64mm będą pasowały do EK4?