PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana piasty przedniej i łożyska

javor
03-03-08, 13:14
zamierzam wymienić u siebie w civicu 5 gen coupe przednią piaste i chyba też łożysko ?
czy da rade zrobić to samemu w garażu czy trzeba jakieś kombinacje typu prasa czy coś ? wyjdzie łożysko bez problemów?
i słyszałem że stare łożysko przy wjmowaniu prawdopodobnie zostanie uszkodzone więc odrazu muszie się zaopatrzyć w nowe, zgadza się ??

Tompro
03-03-08, 13:54
Najlepiej na prasie bo masz równy wycisk łożyska. Nie wiem czy da sie normalnie młotkiem wybić bo dość mocno siedzi, ale spróbować możesz ;) Piasta wychodzi od razu z jedną częścią bieżni łożyska więc raczej łożysko jest do wymiany. Aha i jeszcze troche jest zabawy żeby zdjąć tą bieżnie z piasty. I tak porównując to zdejmowałem piasty i łożyska przy golfie i przy civicu. W golfie poszło wszystko młotkiem bezproblemowo natomiast w civie musiałem użyć prasy ręcznej bo za cholere nie szło. Także w razie co poszukaj na wszelki wypadek kogoś z prasą.
Pozdrawiam
Tomek

sniper86
03-03-08, 20:56
czy da rade zrobić to samemu w garażu czy trzeba jakieś kombinacje typu prasa czy coś ?

PRASA! Tylko i wyłącznie... Łożyska wklepywane młotkiem najczęściej szybko siadają... Nawet najlepsze jakościowo...

javor
03-03-08, 21:25
:/ tego się obawiałem, w takim razie zapewne skończe u znajomego mechanika bo niemam wiele czasu na samodzielne kombinacje i ewentualne niepowodzenia :)
dzięki za odpowiedzi

plakon83
04-03-08, 10:04
zawsze można Tanio kupić małą prasę (do 50pln) i spróbować samemu;)

laciu
04-03-08, 17:18
właśnie mnie też czeka wymiana łożysk, już je zakupiłem... dałem za dwa 250 zł, myślałęm żeby można było np, wziąć podnośnik hydrauliczny zaprzeć o coś i wpychać po prostu...

jerry
19-09-10, 19:05
Jak sie ma z wymianą łożyska przedniego w 6 genie coupe chodzi mi o sama czynność zdejmujemy koło okręcamy śrubę środkową od przegubu i tyle?? ukazuje nam się łożysko które ładnie zejdzie czy trzeba ściagać tarczę ??

konar
19-09-10, 19:38
robilem to samo 2 tygodnie temu u siebie, bez prasy nie ma szans, poza tym zeby sciagnac bierznie musialem uzyc ciezkiego sprzetu, a mianowicie szlifierki kontowej, nacielem i zbilem mlotkiem, troche pracy bylo . ale nic trudnego , jesli masz jakies umiejetnosci manualne to sobie spokojnie poradzisz

jerry
19-09-10, 22:21
Moze mi pójdzie łatwiej !! A zna ktoś rozmiar łożyska civic coupe 6 gen 96r 1.6 105km

Budziniak
19-09-10, 22:31
Jak sie ma z wymianą łożyska przedniego w 6 genie coupe chodzi mi o sama czynność zdejmujemy koło okręcamy śrubę środkową od przegubu i tyle?? ukazuje nam się łożysko które ładnie zejdzie czy trzeba ściagać tarczę ??

Stary jak Ty nie wiesz w którym miejscu jest łożysko to lepiej zainwestuj w usługę mechanika.

jerry
22-09-10, 18:02
kolejny madrala sie znalazł który tylko potrafi pisać nie znasz sie albo taki post juz był! piasty sa rózne tak dla informacji a zdejmowanie tez !!!

gitusz
23-09-10, 10:33
Ja w swoim civic-u 5gen wymieniałem całe piasty bo wszędzie gdzie szukałem to łożysko i piasta była sprzedawana jako jeden element i nic nie było trzeba prasować (więc jedyna robota to odkręcenie starej i przykręcenie nowej :p). Tym bardziej jak pytałem to sprzedawcy mówili że bieżnia jest częścią piasty więc zmienić się jej nie da ;).
Nie była to tania inwestycja niestety ale za to wymiana bardzo szybka i prosta.