Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wydłużona droga hamowania w Civic VIII

kalat
12-10-13, 16:09
Witam
Honda Poland powiadomił w 2010 r. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że w niektórych egzemplarzach dwóch modeli Hondy - Civic oraz Jazz w wersji trzy- i pięciodrzwiowej - wyprodukowanych w 2010 roku w Wielkiej Brytanii mogły nie zostać zamontowane zawleczki sworznia pedału hamulca, co w skrajnym przypadku może doprowadzić do wydłużenia drogi hamowania i przyczynić się do kolizji lub wypadku komunikacyjnego.

Z początkiem października zakupiłem model z 2010 r. wyprodukowany w Wielkiej Brytanii. Po przejechaniu około 500 km doszedłem do wniosku, że nie podoba mi się za bardzo droga hamowania. Auto zostało sprowadzone z Włoch, zarejestrowane w kraju w 2012 r. Czy ktoś wie jak sprawdzić te zawleczki bez wizyty w serwisie Hondy?

Klocki wymienione, płyn hamulcowy sprawdzony.

Pozdrawiam

4gotten
12-10-13, 16:23
zazwyczaj podają zakres numerów VIN w autach dotkniętych usterką. Warto też sprawdzić skuteczność hamowania na stacji diagnostycznej. Być może wydłużona droga hamowania to odczucie subiektywne, bądź Twoje poprzednie auto miało mocniejsze hamulce. Niektórzy narzekają na słabe hamulce naszych "Ufo".

kjmuszek
13-10-13, 00:25
Dokładnie , pisz do ASO z nr vin, oni sprawdzą czy Twoje auto jest dotknięte usterką. Tak jak kolega wyżej pisał , generalnie UFO nie ma jakiś mega dobrych hamulców, trzeba kilka stówek wydać na dobre tarcze i klocki i jest trochę lepiej , generalnie według mnie nie jest najgorzej , jak utrzymujesz w dobrym stanie cały zestaw to jest wystarczająco.

kobert
13-10-13, 01:19
ja jezdze od miesiaca honda i ze 3 razy udalo mi sie wlaczyc abs zeby zgubic trakcje i to w sumie robiac to specjalnie,moim zdaniem heble spoko,wogole ciezko ja odkleic od drogi.jezdze roznie i jak kapelusz bo czasem lubie :) i mocno dynamicznie,rozmaicie,niewiem moze ktos dbal o te hamulce i na oryginalnych gratach je robil