Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampy w angliku

laskosz480
12-10-13, 14:39
witam. Czy ma ktoś zamontowaną prawą lampę od Anglika ? Mam taką (homologacja E11, 2 strzałki w prawo) i nie wiem czy będzie problem z przejsciem przeglądu ? Będzie slabo doświetlać pobocze ?

Poll
12-10-13, 17:08
Na przeglądzie wątpie, że znajdą, ale będzie świecić w oczy kierowcą, a na pobocze nie. Podjedź do ściany i zobacz jak świecą. Jak lewa będzie świecić dobrze, a prawa źle to z ułożenia powstanie Ci daszek /\ a poprawnie powinno tak / /.

laskosz480
12-10-13, 19:18
Niestety nie dam rady sprawdzić jak świecą bo mam ej1 a lampa wpadła mi w ręce przez pomyłke i nie wiem czy mogę taką komuś sprzedać

nikog0
13-10-13, 11:30
Jeśli sprzedasz komuś, to osoba która kupi lampę będzie razić kierowców z przeciwka i tyle - jeśli jest to faktycznie lampa z anglika i kupujący zamontuje ją bez modyfikacji. Z prawnego punktu widzenia lampa ta nie powinna zostać dopuszczona do montażu w samochodzie, który jeździ po prawej stronie jezdni. Jeśli poinformujesz o tym kupującego, on przyjmie to do wiadomości, to jest jego sprawa co zrobi z taką lampą, tym bardziej że będzie ona pewnie połowę tańsza od europejskiego odpowiednika. Może kupujący potrzebuje tylko przednią szybkę, którą przeszczep sobie do swojej starej, europejskiej lampy... Bez montażu w budzie jest ciężko określić jaka to lampa, chyba że ktoś bardziej obeznany w owych znaczkach się orientuje i Ci tutaj konkretnie odpowie.

MikeFoto
15-10-13, 19:47
Niestety nie dam rady sprawdzić jak świecą bo mam ej1 a lampa wpadła mi w ręce przez pomyłke i nie wiem czy mogę taką komuś sprzedać

Móc możesz. Ale na lampach są oznaczenia do jakiego ruchu jest ona przystosowana. Prawostronnego czy lewostronnego.
Jeśli będziesz chciał sprzedać i opiszesz ją jako lampę europejską to będzie to kłamstwo.

Jeśli nawet ktoś nie zauważy oznaczeń na lampie to zobaczy je diagnosta na przeglądzie, będą swiecić odwortnie po prostu.

Poll
16-10-13, 00:46
Zalezy jaki diagnosta : )