Zobacz pełną wersję : Lampy w angliku
laskosz480
12-10-13, 14:39
witam. Czy ma ktoś zamontowaną prawą lampę od Anglika ? Mam taką (homologacja E11, 2 strzałki w prawo) i nie wiem czy będzie problem z przejsciem przeglądu ? Będzie slabo doświetlać pobocze ?
Na przeglądzie wątpie, że znajdą, ale będzie świecić w oczy kierowcą, a na pobocze nie. Podjedź do ściany i zobacz jak świecą. Jak lewa będzie świecić dobrze, a prawa źle to z ułożenia powstanie Ci daszek /\ a poprawnie powinno tak / /.
laskosz480
12-10-13, 19:18
Niestety nie dam rady sprawdzić jak świecą bo mam ej1 a lampa wpadła mi w ręce przez pomyłke i nie wiem czy mogę taką komuś sprzedać
Jeśli sprzedasz komuś, to osoba która kupi lampę będzie razić kierowców z przeciwka i tyle - jeśli jest to faktycznie lampa z anglika i kupujący zamontuje ją bez modyfikacji. Z prawnego punktu widzenia lampa ta nie powinna zostać dopuszczona do montażu w samochodzie, który jeździ po prawej stronie jezdni. Jeśli poinformujesz o tym kupującego, on przyjmie to do wiadomości, to jest jego sprawa co zrobi z taką lampą, tym bardziej że będzie ona pewnie połowę tańsza od europejskiego odpowiednika. Może kupujący potrzebuje tylko przednią szybkę, którą przeszczep sobie do swojej starej, europejskiej lampy... Bez montażu w budzie jest ciężko określić jaka to lampa, chyba że ktoś bardziej obeznany w owych znaczkach się orientuje i Ci tutaj konkretnie odpowie.
Niestety nie dam rady sprawdzić jak świecą bo mam ej1 a lampa wpadła mi w ręce przez pomyłke i nie wiem czy mogę taką komuś sprzedać
Móc możesz. Ale na lampach są oznaczenia do jakiego ruchu jest ona przystosowana. Prawostronnego czy lewostronnego.
Jeśli będziesz chciał sprzedać i opiszesz ją jako lampę europejską to będzie to kłamstwo.
Jeśli nawet ktoś nie zauważy oznaczeń na lampie to zobaczy je diagnosta na przeglądzie, będą swiecić odwortnie po prostu.
Zalezy jaki diagnosta : )