Zobacz pełną wersję : Woda pod przędnymi dywanikami
grzegorz82
10-10-13, 19:32
Borykam się z problemem wody pod przędnymi dywanikami (po deszczu cała gąbka mokra), uszczelniałem na zewnątrz łączenia blach, podszybie nawet dach gdyż była rdza w miejscu listwy dachowej a woda nadal jest już mi pomysłów brakuje. Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły skąd ta woda może się przedostawać ?
Jeśli masz szyberdach, to rurki odprowadzające z niego wodę idą między innymi w słupkach A, i pod deską rozdzielczą są włożone do gumy która przechodzi przez słupek A/podłużnicę i odprowadza wodę na zewnątrz. Zdarza się czasami że ta guma parcieje i przepuszcza do środka, albo rurka z niego wypadła. A jaki samochód? bo w Civicach tak się zdarza.
nawet dach gdyż była rdza w miejscu listwy dachowej
Zdejmij plastiki w środku dookoła szyby i niech ktoś Ci wodą leje z zewnątrz. Możliwe, że przez korozje szyba Ci się odkleja.
grzegorz82
11-10-13, 20:42
A jaki samochód? Civic z 92r EG8 sedan. Czy zdejmując nadkola dojrzę te rurki odprowadzające wodę ? Czy muszę ściągać błotnik ?
Zdejmij plastiki w środku dookoła szyby i niech ktoś Ci wodą leje z zewnątrz. Możliwe, że przez korozje szyba Ci się odkleja. to sprawdzałem góra jest sucha.
Albo z nagrzewnicy cieknie
Rurki zobaczysz od środka :)
grzegorz82
11-10-13, 20:45
Swoją drogą to podnosząc wykładzinę z tą gąbką to najbardziej wilgotna jest strona zewnętrzna tej gąbki od środka jest raczej tylko wilgotna i ku górze raczej jest sucha tak jakby spływała woda samymi rogami.
Rurki zobaczysz od środka :) możesz rozwinąć swoja myśl :confused:
Rurki odprowadzające wodę z szyberdachu są wewnątrz samochodu, zdejmij plastiki wewnątrz osłaniające słupki A- na lewo nóg kierowcy, po stronie pasażera po prawej stronie nóg za ECU, poświeć dobrze latarką i zobaczysz takie rurki białe/przeźroczyste wchodzące do czarnych gum zamocowanych w karoserii.
a ja bym obstawiał pęknięcia na dachu pod tymi czarnymi listwami, miałem to samo, woda pod nogami kierowcy spływająca gdzieś z lewej strony, po uszczelnieniu tego jak ręką odjął
Leje się też przez uszczelnienie boczne szyby czasem (jak szyba była źle wklejona)
grzegorz82
12-10-13, 14:40
zdejmij plastiki wewnątrz osłaniające słupki to zrobiłem ale nie widać było żadnych rurek bo pewnie idą w środku słupka ?
a ja bym obstawiał pęknięcia na dachu pod tymi czarnymi listwami to sprawdzałem fakt było trochę rdzy ale zabezpieczyłem a woda nadal jest
Rurki odprowadzające wodę z szyberdachu są wewnątrz samochodu, zdejmij plastiki wewnątrz osłaniające słupki A- na lewo nóg kierowcy, po stronie pasażera po prawej stronie nóg za ECU, poświeć dobrze latarką i zobaczysz takie rurki białe/przeźroczyste wchodzące do czarnych gum zamocowanych w karoserii. czyli mam odsłonić wykładzinę i zobaczę te rurki ?
siemens_15
16-10-13, 09:04
Miałem podobny problem w eg3. Wszystko sprawdziłem i uszczelniłem. Woda lała się słupkiem przez otwór anteny. Wywaliłem antenę i założyłem zaślepkę z nową uszczelką. Od tej pory sucho.
Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalk
grzegorz82
16-10-13, 10:06
Miałem podobny problem w eg3. Wszystko sprawdziłem i uszczelniłem. Woda lała się słupkiem przez otwór anteny. Wywaliłem antenę i założyłem zaślepkę z nową uszczelką. Od tej pory sucho.
Wysłane z mojego LG-P760 przy użyciu Tapatalk Wszystko możliwe ale ja mam mokre po obu stronach od zewnętrznej części, wiec z jednej strony to wytlumacza skąd może być mokre ale z drugiej ?
Dziś bądź jutro będę patrzył na te rurki od szyberdachu bo będę wracał z delegacji, tylko mam pytanie te rurki po ściągnięciu osłon ze słupków będę widział te rurki przez otwory w słupkach czy one są tak zamontowane ze ich nie dojrzę ?
grzegorz82
20-10-13, 19:59
Zdemontowałem dolną tapicerkę lałem woa i nic nie widać a gąbka nadal mokra od zewnętrznych części, ma ktoś pomysł skąd to się bierze ?
Zdemontowałem dolną tapicerkę lałem woa i nic nie widać a gąbka nadal mokra od zewnętrznych części, ma ktoś pomysł skąd to się bierze ?
jeszcze co mi przychodzi do głowy to zdejmij plastikowe podszybie i tam popatrz a co do tej gąbki to najlepiej jak ją wytniesz i wyrzucisz, ona bardzo długo trzyma wilgoć i podłoga w tym miejscu lubi bardzo szybko wygnić od tego.