Zobacz pełną wersję : błąd 67 aerodeck 1.4 90KM
zbigniewnekla
08-10-13, 08:55
Witam
Po wykonanej samodiagnostyce odczytałem błąd 67. Proszę o wyjaśnienie tego błędu. W internecie poszukałem, że jest to błąd katalizatora, z kolei mechanik mi mówił, że w pierwszej kolejności powinienem sprawdzić drugą sondę lambda. Od czego zacząć, wymieniać katalizator czy sondę. Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
wg tej tabeli http://www.zealautowerks.com/ecu_codes.html błąd 67 to Catalyst system Efficiency Below Threshold, czyli wyraźnie pisze że katalizator nie jest już efektywny i należało by go wymienić. W przypadku uszkodzenia sondy lambda diagnostycznej (grzałki) zazwyczaj zapala się błąd nr. 63 - Oxygen Sensor, Heated - Sensor 2 (Secondary). Jeśli nie chcesz wymieniać katalizatora, to wyskakiwanie tego błędu (zapalanie lampki Check Engne) można dość łatwo i skutecznie wyeliminować, ale nie jest to "leczenie przyczynowe" tylko "leczenie skutkowe", a polega na zastosowaniu tulejki dystansowej względem sondy lambda umieszczonej za katem. Jest tego dużo na allegro. Sondę oczywiście też można sprawdzić, ale najpewniej jest to kwestia kata, nie napisałeś przebiegu itd więc ciężko coś wiecej powiedzieć. Jesli jest to błąd grzałki sondy lambda, to tulejka dystansowa nie pomoże.
zbigniewnekla
08-10-13, 10:33
dzięki bardzo, spróbuje zastosować tulejkę dystansową
zbigniewnekla
08-10-13, 21:00
dodam, że kontrolka check engine sama zgasła, teraz sie nie pali i jest wszystko ok. Zrobiłem około 150km na nowo założonej instalacji gazowej, może to jest powód "samo naprawienia" się katalizatora.
W paliwie lpg jest mniej związków zawierających siarkę i azot a co sięz tym wiąże mniej jest tlenków SOx oraz NOx w spalinach. Kat mniej musi się "napracować" aby je przetworzyć na bardziej przyjazne dla środowiska. Tak wiec na lpg wymagana jest jego mniejsza sprawność aby efekt końcowy był poprawny. To tak na chłopski rozum, ale spotykałem się też z odwrotnymi opiniami, że kat podczas zasilania lpg sie przegrzewa i szybciej zużywa. Poza tym jest to oxygen sensor, który bada poprawność działania kata (druga sonda) i to obecność tlenu w spalinach (???) decyduje o zakwalifikowaniu procesu katalizowania za poprawny bądź też zbyt mało efektowny, ale nie jestem chemikiem i może ktoś bardziej obeznany wytłumaczy to zjawisko.
zbigniewnekla
19-11-13, 11:49
Niestety kontrolka check engine znowu się zapaliła i nie gaśnie, jeśli mógłby ktoś wytłumaczyć jaką tulejkę i w jaki sposób tę tulejkę na drugą sondę zamontować, jak się do tego zabrać? Pomoże ktoś?
zbigniewnekla
21-11-13, 09:09
czy taka tulejka będzie pasowała do aerodecka ?
http://allegro.pl/67-emulator-drugiej-sondy-lambda-ocynkowany-i3673014815.html
czy trzeba zakupić kątowy ?
http://tablica.pl/oferta/emulator-sondy-lambda-reduktor-katowy-redukcja-warszawa-CID5-ID47193.html#cb31438a57
Proszę o podpowiedź.
Panowie kurde, a co niby czyta czy kat jest sprawny czy nie? Sonda, wiec ona moze byc uszkodzona i wysyla zle informacje. Zajrzyj tez czy kabelek nie jest gdzies uszkodzony stad samonaprawienie. To sie po gazie pojawilo. Na benzynie tez sie pali?
zbigniewnekla
21-11-13, 11:11
Panowie kurde, a co niby czyta czy kat jest sprawny czy nie? Sonda, wiec ona moze byc uszkodzona i wysyla zle informacje. Zajrzyj tez czy kabelek nie jest gdzies uszkodzony stad samonaprawienie. To sie po gazie pojawilo. Na benzynie tez sie pali?
Sonda odczytuje kod 67,czyli niesprawny katalizator, tak na benzynie też się pojawiał, auto jest z 2000r, katalizator może więc być niesprawny. Wiem, że powinienem wymienić, ale cena nowego katalizatora nie jest na moją kieszeń, więc się pytam czy któraś z tych tulejek będzie pasowała?
Sonda odczytuje kod 67,czyli niesprawny katalizator, tak na benzynie też się pojawiał, auto jest z 2000r, katalizator może więc być niesprawny. Wiem, że powinienem wymienić, ale cena nowego katalizatora nie jest na moją kieszeń, więc się pytam czy któraś z tych tulejek będzie pasowała?
Komp odczytuje nieprawidłowy skład spalin z sondy nr2 co OZNACZA NAJPRAWDOPODOBNIEJ zużyty katalizator. Może być to też uszkodzona sonda (za wyjątkiem obwodu grzałki, bo to osobny kod błędu).
Nie wiem czy ten adapter pasuje, używa ktoś na forum tego w ogóle ?
Osobiście kupił bym na szrocie kat lub sondę - cena będzie sensowna, problem rozwiązany. Daj ogłoszenie do działu giełda.
@Szczur[R] słyszałem, że ten adapter - tulejka dystansowa skutecznie wyeliminowuje błąd :ZUŻYTY KATALIZATOR: ; ktoś na forach pisał o skuteczności, ale nie wiem czy to tutaj było. Nie ma dużo modzenia, tylko wykręcić i wkręcić sonde na tulejce (ewentualnie ściągnąć trzeba obudowę kata). Teraz też nie jest ona droga (tulejka), jak ktoś ma zaplecze może takową zrobić nawet. Kwestia dostępu części, jak można mieć bez problemu kata i nie drogo, to też jest pomysł :)
Niesądze żeby w civicu wywaliło błąd od katalizatora :| raczej to padnięta sonda zacznij od resetu kompa po założeniu gazu, ps. u mnie w civie po 500tys. kat wyglądał jakby był wśrodku nowy.
Druga sonda za katem sprawdza skład spalin to fakt i mogła by niby wywalać błąd. Ale też skłonny jestem do tego, że to walnięta sonda i złe info wysyła ; )
słyszałem, że ten adapter - tulejka dystansowa skutecznie wyeliminowuje błąd
Zgadza się
Doskonałym przykładem jest mój znajomy który założył tulejkę i święty spokój
Koszt nie duży a może załatwić sprawę więc czemu nie spróbować
Zgadza się
Doskonałym przykładem jest mój znajomy który założył tulejkę i święty spokój
Koszt nie duży a może załatwić sprawę więc czemu nie spróbować
Tak, potwierdzam, mój kumpel z pracy miał podobną walkę w Almerze N16.
Ponad rok już minął od tulejkowania i wszystko śmiga jak należy :)
Polecam ten oto sposób, gdy pojawi się problem ze zużytym katalizatorem
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?168585-Druga-sonda-emulator&p=1895119&viewfull=1#post1895119
zbigniewnekla
09-12-13, 17:02
Emulator zamontowany, musiał zostać trochę skrócony, gdyż końcówka sondy dotykała podwozia, jakby się ktoś borykał z podobnym problemem to radzę zakupić kątowy.Błędu 67 nie pokazuje.
No i kolejna osoba która z problemem się uporała w ten sposób
No dobra, ale kat jest dalej zapchany? To trochę jak faszerować się przeciwbólowymi. Niby choroby nie ma, ale jednak jest, tylko zatuszowana.
Nie kat zapchany tylko sonda oszukana bo teraz ma mniej spalin do analizy, zrozumiałe jest to że skoro pokazuje błąd efektywności kata to niejest on zapchany a raczej więcej przepuszcza.
No dobra, ale kat jest dalej zapchany? To trochę jak faszerować się przeciwbólowymi. Niby choroby nie ma, ale jednak jest, tylko zatuszowana.
Albo kat jest zapchany bo się np. struktura oberwała, albo sonda jest uszkodzona i źle pokazuje. W tym drugim przypadku tulejka się chyba sprawdzi