PDA

Zobacz pełną wersję : Xenony (ksenony) Civic Type R VII gen

michwil
01-03-08, 15:46
Witam

Otóż :) posiadam Civic Type-r (link: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=24854) z 2003 roku ale już po face-liftingu. Jak zauważycie lampy są soczewkowe (do świateł i mijania) i "normalne" do świateł drogowych. Zainteresowany jestem kupnem xenonów do świateł mijania i mam pewne wątpliwości właśnie w tym temacie ale mam też nadzieję że mi pomożecie

Po pierwsze jak to będzie świecić w tych lampach i jak wygląd sprawa montażu?

Po drugie jaką barwę światła polecacie (zastanawiałem się nad 6000k lub 8000k)?

Po trzecie jaki zestaw powinienem kupić czyli jakie polecacie? Może jakieś linki do zestawów np. z Allegro.

Po czwarte chyba u mnie nie ma sensu bawić sie w bi ksenony bo lampy są oddzielnie. Jeśli dobrze kombinuje to gdybym chciał mieć bi ksenony to powinienem kupić drugi zestaw i włożyć go w miejsce żarówek w lampach drogowych?

Co do ceny to wychodzę z założenia że najtańsze zestawy są z dużym prawdopodobieństwem do bani więc wolę trochę dopłacić (oczywiście z umiarem) i mieć lepszą jakość.

Liczę na Waszą pomoc.

THNX

Vesemir
01-03-08, 20:39
1. Świeci o niebo lepiej niż normalne żarówki. Droga jest dużo jaśniej oświetlona i bardziej na biało. Mogę Ci wysłać jakieś zdjęcia jak chcesz.

2. Zdecydowanie 4300K. Jest to najbardziej popularna barwa światła i stosuje ją ponad 90% producentów. 6000K jest trochę niebieskawa i słabiej świeci a 8000k już mocno niebieska i nieprzyjemnie to wygląda.

3. Jak masz taki samochód to warto zainwestować w coś porządnego. Np X-tec (japońske ok 1000 pln) Denso (700 - 800 pln) . Ja mam u siebie zestaw za 300zł + palniki Philipsa. Niektórzy twierdzą że takie tanie zestawy się szybko psują - zobaczymy.

4. Nie, nie musisz kupować drugiego zestawu dla świateł drogowych, są zestawy mające obydwa. Co do bi-xenona to trochę nie ma sensu, drogowych świateł i tak używa się sporadycznie. Drogowe halogenowe z dobrej jakości żarówkami w zupełności wystarczają.

Najtańsze zestawy to wg mnie nie jest aż taki śmieć jak mogło by się wydawać. Te przetwornice i tak są wierną kopią innych producentów :) . Jednak bezpieczniej jest zawsze dać więcej niż mniej, szczególnie w wypadku palników.

Leeo
02-03-08, 21:57
masz podobny temat pare tematow nizej.. Chlopaki napracowali sie na klawiaturach, zeby dojsc do porozumienia, wiec warto przeczytac :)

Co do barwy, sa rozne szkoly, mi sie najbardziej podoba barwa fabryczna, czyli jak najbielsza - 4300, 5000K