Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Malowanie dokładki

Maximus1919
07-10-13, 00:16
Witam :)
Przymierzam się na czasie do malowania auta i jest mały problem, ponieważ jak patrzyłem w necie na 6 gena polifta to w 99% wszystkie mają pomalowane dokładki w kolor auta. Pytanie czy jest sens malować dokładkę z poliuretanu (wiem że jest ona bardzo elastyczna i przy każdym wygięciu może po prostu strzelić na niej lakier) ale nie wiem w jakim stopniu ta dokładka siada na tym zderzaku i czy zderzak jej na tyle nie usztywni że tylko samym dołem będę mógł przytrzeć i lakier nie strzeli??
Co wy o tym sądzicie??
Tu macie Civic-i ek i ich dokładki przednie (ja mam polifta z dokładką od TypeR-a)

https://www.google.pl/search?q=civic+ek+jdm&client=opera&hs=9Td&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=yeBRUqfTFMO80QWn4YDQAQ&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1150&bih=813&dpr=1#q=civic+ek+white+jdm&tbm=isch

CRX1
07-10-13, 02:14
Lakier nie będzie pękał jak zostanie zastosowany odpowiedni podklad.Dokładka lepiej wygląda jak jest w kolorze.Czarną jak zamontujesz ,to wyglada jak dopiety element,a w kolorze tworzy zespoloną całość.Czarną jak obetrzesz ,to tez będzie widać ,że jest obtarta.

motoboy
07-10-13, 08:05
Tak jak piszę CRX1, odpowiedni podkład. Są różne specjalne rodzaje podkładów, na tworzywa sztuczne, plastiki a nawet amelinum i je pomalujesz. Na dokładkę myślę że spokojnie można położyć podkład jak na zderzaki plastikowe, lakier na nim jest nieźle elastyczny. Ważne aby podkład był też dobrej firmy.

Maximus1919
07-10-13, 08:52
No oki, podkład jak podkład, ale sam lakier?? On nie pęknie jak dokładka się odkształci i wróci na miejsce??

Słońce
07-10-13, 19:22
Do podkładu i klaru dodajesz plastyfikator/uelastyczniacz (ok. 5% ale to zależy od producenta). Do bazy nic nie dodajesz bo baza nie pęka. Oczywiście na goły plastik musisz położyć pzp w celu zwiekszenia przyczepności.

Maximus1919
07-10-13, 19:37
I nawet jak przydzwonię tą dokładką to lakier nie pęknie??

Słońce
07-10-13, 19:54
Co najwyżej możesz przytrzec/przyrysować, chociaż wiele też zależy od tego jak przygotujesz powierzchnię pod lakier.