PDA

Zobacz pełną wersję : Radio... czy głośniki przestały grać?

Warson
01-03-08, 08:37
Pisze z problemem gdyż dziś rano jechałem do szkoły, Zajechałem an stacje Paliw, zatankowalem auto, kluczyki radio grajace zostawilem w stacyjce i wsio ok.

Wracam do auta i Cisza, Radio sie swieci psize rmf FM ale cisza glosniki nie graja... Mute OfF sprawdzalem wsyzstkie przyciski w pewnym momencie wyjalem radio odpialem kabel zasilania wpialem na nowo wlaczylem i zaczelo grc a po 10 sekundach znowu cisza...

Co jest problemem???

prosze HELP

skolopendra
01-03-08, 20:19
Radio... czy głośniki przestały grać?

pożycz radio od kogoś na chwile i dowiesz się :)

kaktusr
03-03-08, 18:10
Mam identyczny problem z moja Hania 96' HB. (Prezentacja Auta wkrótce :D) Na razie się tym nie zajmowałałem bo samochód dopiero co kupiłem i jak na razie miałem inne problemy na głowie. U mnie wygląda to tak że np wczoraj włożyłem radio i co kol wiek płyta czy fm niby gra a w głośnikach cisza. Dzisiaj rano włączyłem radio i grało normalnie przez może 2 minuty po czym cisza i znowu nie gra. Nie wiem co jest grane ale na pewno to od Hani bo radio wyjąłem z drugiego samochodu w którym grało dobrze. I tutaj różne myśli nasuwają mi sie na głowę i sie zapytam może komuś podsunę pomysł.

W radiu są 3 wtyki miedzy której wtyka się bezpiecznik 1,2,3 i bezpiecznik jest np w gnieździe 1,2 i radio działa gdy bezpiecznik jest w gnieździe albo 1,2 albo 2,3 W innym aucie miałem tak że działało tylko w pozycji 2,3 czy czasem nie ma to znaczenia w hondzie jak jest w nie odpowiednim miejscu wsadzony bezpiecznik w radiu? Chociaż to dziwne bo radio gra a głośniki nie.

solonyone
03-03-08, 20:57
Mi sie wydaje ze gdzie na kablach od głośników jest przebicie do masy auta lub kable łączą się ze sobą. Jeśli impedancja (opór w ohmach) spadnie radio zaczyna się grzać co w efekcie powoduje że radio przestaje wydawać dzwięki.

Po prostu włącza się zabezpieczenie przeciwzwarciowe lub przeciw przegrzaniu.

Ja bym podłączył jakiś głośnik na kolanach po wyjęciu radia. Odłączcie kostkę od głosników i wepchnijcie kabelki od jakiegoś głośnika 4 lub 8 ohm. Jeśli działa to należy wziąć miernik i miedzy dwoma kablami od jednej strony głośników sprawdzić opór jakimś miernikiem (to samo dla drugiej strony). Powinno być coś około 4 ohm. Następnie sprawdzić czy jakikolwiek z kabli ma styczność z maską (też miernikiem).

Warson
04-03-08, 14:31
Dobra juz zrobiony faktycznie byo spiecie jakies na jednymz glosnikow L) Juz dziala :P