PDA

Zobacz pełną wersję : D13Z6- problemy z wolnymi obrotami

daniel3808
05-10-13, 19:17
Witam, proszę o pomoc co może być nie tak, nie da się wyregulować wolnych obrotów.
Dołączam film:
https://www.youtube.com/watch?v=st8c_NBhxL8

Na filmie widać jak krokowy podbija obrotami zbyt wysoko - co chwilę dodaje gazu by było to widać, a w ok 20-21 sekundzie zapalam światła, w 30 sek załącza się wentylator i silnik gaśnie- ja pedałem gazu sprawiam że nie gaśnie ale jak bym nie dał gazu to by zgasł.

Dodam, że krokowy wymieniony i na obu to samo
- alternator z d13 - może to on?

Proszę o pomoc bo mi brakuje pomysłów.

Muzyk-Grzes
05-10-13, 20:31
Alternator z D13 ma 3 piny z tego co pamietem jak robiłem swoje D13Z6 zakładałem alternator z D15Z1 bo miał 4 piny (dodatkowy odpowiada za oszczędność prądu - ale pewnosci nie mam). A czyją masz mapę paliwa w kompie? Bo miałem tak że gasł mi z racji na niskie dawki paliwa w pierwszych sektorach i robiliśmy z Maxoffem przeróbkę, na mapie od Jogala chodziło mi chyba najlepiej i nie było problemu z obrotami. Możliwe tez że jest to wina kolektora dolotowego i/lub przepustnicy.

daniel3808
05-10-13, 21:49
z mapką będę chciał podbić właśnie do jogala, alternator mam tak zrobiony że kostke jest przełożona z 1.3 a jeden kabelek z wiązki jest zagięty- wywalony. A o co dokładnie chodzi ci z tym kolektorem czy przepustnicą?

Muzyk-Grzes
05-10-13, 23:05
Brudna przepustnica ,lub zawalone dojście do Map sensora może przekłamywać wartości i obroty wariują ,warto sprawdzić bo czasem przyczyny są błahe .

daniel3808
06-10-13, 21:36
Dzięki o tym nie pomyślałem, będe z tym walczył teraz, tylko nie wiem czy od razu nie dawać komputera jogalowi i prosić go o mapkę do 1,5 bo blok już czeka ;)