Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ledwo sie ugrzewa d15z3

MrKubek
04-10-13, 19:13
Witam wszystkich
Dziadka 5d 95 rok d15z3 ma problem. Zaczęło się od tego że bardzo cięzko się miała ugrzać, aż do takiego stopnia że wymieniliśmy termostat.
Mimo to też sie ugrzewa tyle co nic. Po przegonieniu dochodzi jakoś do 1/4 skali i dalej nie chce sie iść. Gdzie szukać problemu ?

Jacek1983
04-10-13, 19:25
A czy jak jest tak nisko położona wskazówka, silnik pracuje na ssaniu ? Jeśli nie, sprawdzić czujnik temp. na zegary.

MrKubek
05-10-13, 11:44
Obroty utrzymują się koło 1k

WojTEC
05-10-13, 19:26
mam taki sam problem. Jak jest zimno np tak jak dzisiaj czyli nie aż tak bardzo to wskazówka od temperatury ma się bardzo ciężko podnieść. Wydaje mi się że odzwierciedla to rzeczywistą temperaturę silnika ( sądzę po tym że jak włączę nadmuch to leci letnie powietrze ) mam tak odkąd ją kupiłem więc podepnę się pod temat. Termostatu jeszcze nie wymieniałem. Ale w****ia mnie to strasznie. Że np jadę trasą w zimie a wskazówka jest na 0 albo poniżej zera wtf ??? w zimę jak wracałem z gór to aż się wystraszyłem bo wtedy temperatura spadła do poziomu kiedy silnik jest na ssaniu :<

kruczekvu
06-10-13, 21:30
Wszystko wskazuje na termostat albo jeśli nowy jest to możliwe że obudowa jest już podjechana i nowy termostat nie daje rady

MrKubek
07-10-13, 19:01
Ze obudowa czego ?

WojTEC
07-10-13, 19:15
chyba chodzi o obudowe termostatu ;) no nic ja popatrze za tym termostatem bo chyba drogi nie jest to wymienie, nic nie zaszkodzi. a coś jeszcze czytałem ze jak ktos ma gaz i ze jak jest wpiety reduktor jakos to ze przez to sie moze lipnie grzac ? ;p ;p prawda to ?

MrKubek
07-10-13, 19:55
W swoim ek3 mam gaz i grzeje sie szybko

nikog0
07-10-13, 23:26
Reduktor mam wpięty między przewody nagrzewnicy, ale półki co nie zauważyłem spadku efektywności grzania, ale na krótkich odcinkach może to być lekko odczuwalne, ale powyżej kilku kilometrów nie powinno raczej mieć większego znaczenia.