Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hoda civic 1.4i 90 KM 1996 r bierze olej !

olson1924
04-10-13, 15:59
Witam , dużo czytałem na ten temat ale nie rozumiem czemu mój silnik bierze olej skoro ma przejechane 180 tys. (przebieg 100 % wiarygodny auto w rodzinie ) . Bierze około 1l na 1000 km , używam Mobile1 10w-40 , nie ma żadnych wycieków , co dziwne na zimnym silniku po odpaleniu kontrolka od oleju świeci się jeszcze przez parę sekund , a olej jest uzupełniony , jak myślicie co to może być ? I czy ewentualnie zmiana oleju na inny mogła by tu coś pomóc :) z góry dzięki !

straznik
04-10-13, 17:17
Może pompa oleju nie domaga? No i czy olej przez te 180 tys był zmieniany regularnie? Silnik nie przegrzany?

raczas
04-10-13, 17:22
silnik można zajechać dużo prędzej niż 180tys km
zależy to od eksploatacji, tak jak wyżej może przegrzany, bez oleju się kulał przez jakiś czas, co ile wymiany były i raz na jaki czas
ogólnie wróżenie z fusów nawet jeśli rzeczywiście przebieg prawdziwy :)

pajac_am
04-10-13, 19:38
U mnie to samo auto, ten sam rok i silnik, a nawet olej, tylko o 100k km przebiegu więcej i nie bierze w ogóle.
Także z przebiegiem to nie ma reguły. I tak jak poprzednicy wspomnieli. Jeżeli wymiany oleju były przeciągane to mogły się po zapiekać pierścionki.

Dymi, kopci, czuć olejem z wydechu? Bo liter na tysiąc to nie mało.
Może na początek sprawdź kompresję.
Opcja 1.
Jak auto ogólnie jest w dobrym stanie i chcesz nim jeszcze trochę pojeździć to szukaj czegoś większego na swap'a.
Bo remont tego "demona" się raczej nie opłaca ;)
Opcja 2.
Lej minerala bo najtańszy i nie przejmuj się niczym.
Ja tak przejeździłem 4 lata (jakieś 60k km) Astrą z 92r.
Oliwy brała tyle samo co twój Cif, od momentu kiedy ją kupiłem do chwili złomowania, ale szła jak czołg do samego końca.
Mimo, iż jej nie oszczędzałem, to zużycie nie wzrosło.
Dolewki trochę wku**iały, ale da się z tym żyć, kupuj olej w dużych bańkach i trzymaj litra w bagażniku ;)

P.S.
Zmiana oleju na inny nic nie pomoże.
Ja do astry, dla jaj zalałem kiedyś "Doktor silnika" czy jakieś takie inne gówno. I po miesiącu pękła głowica.
Nie wiem czy to wina tylko "doktora", ale słyszałem, że takie wynalazki tylko przyspieszają to co nieuniknione, czyli remont.
Po zrobieniu głowicy (pełna regeneracja, czyli spawanie, wymiana zaworów i uszczelniaczy, docieranie gniazd zaworowych wraz ze sprawdzeniem szczelności i planowaniem).
A po złożeniu wszystkiego do kupy, oleju brała tyle samo co wcześniej ;)
Powodzenia

gorky
05-10-13, 19:27
Albo silnik kiedyś dostał po tyłku i czeka cię remont albo wymiana, albo gdzieś masz wyciek o którym nie wiesz. Innej możliwości nie widzę.

Mam 1.4 5d z 1999, od początku w rodzinie, po 170kkm nie bierze ani grama 5w40, więc Twój przypadek raczej normalny nie jest :)

olson1924
27-10-13, 14:03
http://imageshack.us/photo/my-images/35/x1tw.jpg/ Panowie tak wygląda moja miska ........... Co trzeba naprawić ile to bedzie kosztowac , prosze o pilna odpowiedz !!!

probestic
27-10-13, 14:17
http://imageshack.us/photo/my-images/35/x1tw.jpg/ Panowie tak wygląda moja miska ........... Co trzeba naprawić ile to bedzie kosztowac , prosze o pilna odpowiedz !!!

Najlepiej zmień miskę, bo ta już wygląda tak sobie. Do tego uszczelka miski.

A tak jeszcze patrząc na foto, to jednoznacznie nikt Ci nie określi czy to uszczelka michy, a nie jeszcze coś innego ...

stifflerek_wwa
27-10-13, 14:23
moze również lac sie z góry ( uszczelka pod pokrywą zaworów , spod głowicy itd ;]

olson1924
27-10-13, 14:56
http://img689.imageshack.us/img689/5088/ck5v.jpg To ta uszczelka pod pokrywa zaworów ? To fakt jest uszkodzona , sparciala sama odpada :)

Szczur[R]
28-10-13, 12:49
http://img689.imageshack.us/img689/5088/ck5v.jpg To ta uszczelka pod pokrywa zaworów ? To fakt jest uszkodzona , sparciala sama odpada :)

skoro jest sparciała to ją wymień. Miska zarzygana strasznie, wgnieciona i ruda, kup jakąś w dobrym stanie + OEM uszczelka

gasoline
28-10-13, 14:59
"Honda civic 1.4i 90 KM 1996 r bierze olej" - a co ma dawać ?

T0mekk1
28-10-13, 18:00
"Honda civic 1.4i 90 KM 1996 r bierze olej" - a co ma dawać ?
:D

Poll
28-10-13, 18:02
Jak sparciała a nie leci olej, to dopóki nie będzie zdjemowana pokrywa to nie poleci, z wyjątkami.

Wlodek
28-10-13, 21:52
ta miska to i tak niejest na tyle żeby uciekał litr:D