Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem po swapie elektrycznych szyb v gen

Maverick11
02-10-13, 18:12
Witam
Ostatnio zamontowałem u siebie elektryczne szyby. Wszystko poszło ok. Strona kierowcy chodzi bez problemów, niestety strona pasażera nie chce za chiny ludowe. Prąd dochodzi tylko nie ma masy( tak myśle), z tego co wiem + i - przy silniczku od strony pasażera jest zamienny w zależności, czy szybę opuszczamy czy podnosimy.

Sprawdzałem silniczek na krótko działa bez problemu

Podpiąłem jeden z kabelków do kości a drugi przyłożyłem do drzwi ( masa ) i chodzi

Sprawdziłem czy gdzieś nie porąbałem z podłączeniem kabli od strony pasażera do kości , jest ok

Z tego co wyczytałem masa jest tylko od strony kierowcy do całej elektryki szyb, ale gdyby masy nie było szyba od strony kierowcy by nie chodziła

Jeśli mógłby mi ktoś coś poradzić, będę wdzięczny :)
Pozdro MIchał

Inside4
02-10-13, 19:18
A nie masz czasem zablokowanego wyłącznika od kierowcy?

Maverick11
02-10-13, 19:23
Nie włącznik jest odblokowany , jak go blokuje prąd nie dochodzi, czyli tak jak powinno być

motoboy
02-10-13, 20:04
Sprawdź dokładnie wiązki na odcinku słupek A do drzwi, mianowicie, kable z starości twardnieją i lubią pękać, a przy każdym otwarciu i zamknięciu drzwi one się wyginają. Z starości przerywają się. Miernikiem możesz sprawdzić czy jest przejście albo zdejmij gumową osłonę kabli i to sprawdź. U mnie w 6gen sterowanie lusterka przestało działać, myślałem że to silniczki, okazały się przerwane kable w wiązce, przy wtyczce do drzwi.

Maverick11
07-10-13, 10:56
Witam problem rozwiązany. Najpierw posprawdzałem kable tak jak kolega motoboy pisał okazało się że wszystko z nimi ok. Na koniec wpadłem by sprawdzić przełączniki od szyb od strony kierowcy. Zdemontowałem rozkręciłem powyciągałem przełączniki i okazało się że blaszki które tam są pod przełącznikami są tak zasyfione że nie łączyłyy, po przeczyszczeniu wszystko zaczęło hulać jak trzeba :)