PDA

Zobacz pełną wersję : Duże spalanie i długi rozruch przy niewielkiej ilości paliwa

wkshadow
28-02-08, 09:09
Na wstępie chciałbym się przywitać ze wszystkimi civicokierowcami :D

Otóż mój problem wygląda tak - posiadam maszynkę z roku '99, 3d, 1.4l, 90KM (jaki jest kod silnika - tego niestety nie wiem, nie jestem specjalistą, ale się dowiem jeśli to coś pomoże), przebieg 170tyś i...pali mi coś strasznie dużo. Trzymam go w okolicach 3tyś obrotów i ostatnio spalił mi 9,2l / 100km, przy czym głównie jeździłem w po mieście i średnio dynamicznie. To chyba trochę za dużo... Nie wiem czy ma to też jakieś znaczenie, ale jak mam pełny bak - zapala dosłownie w moment, nawet jak jest bardzo zimno. Z kolei im mniej paliwa w baku - czas wydłuża się nawet do 2-3 sekund piłowania rozrusznikiem. Czy to ma jakiś związek? Może coś z pompą paliwa jest nie tak? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź :)

plakon83
28-02-08, 10:53
Pewnie potrzebuje trochę czasu na zaciągnięcie mułu z dna zbiornika:)

javor
28-02-08, 11:11
mało paliwa = mniejsze ciśnienie wytwarzane przez pompę

wkshadow
28-02-08, 11:23
Hmm, to jest normalne? Powinienem wymienić pompę paliwa, czy może wypłukać bak?

wunat
28-02-08, 11:29
lac benzyne.

TOMEK840123
28-02-08, 11:54
lac benzyne.
Dokładnie. VI gen jest na to czuły że jak mało wachy w baku to dłużej zaciąga. U mnie wystarczy że sie komornik zaświeci i juz dłużej kręci przy odpalaniu.

skolopendra
28-02-08, 13:11
i ostatnio spalił mi 9,2l / 100km,

spalanie masz w normie ;)

Nie wiem czy ma to też jakieś znaczenie, ale jak mam pełny bak - zapala dosłownie w moment,

te typy tak maja
jest ok

wkshadow
28-02-08, 13:20
Dzięki za odpowiedzi, coraz bardziej mi się wydawało, że mojemu kochanie coś dolega ;) Choć nie ukrywam, że z tym spalaniem jeszcze postaram się jakoś powalczyć.

_Z_I_K_
28-02-08, 16:08
zeby nowego nie zakladac to si podlacze... jak duzy wplyw na spalanie maja przyblokowane kola dzis wjechalem na podnosniki ledwo co moglem ruszyc kolami, i dziwilem sie czemu mam zapylone prszednie felgi teraz juz wiem dlaczego ale jeszcze powiedzcie mi czy moze palic 12,5 po miescie przy srednio dynamicznej jezdzie, z przyblokowanymi kolami

Lcfr
28-02-08, 16:14
o co TY pytasz...??
przeciez wiadomo, że wszystko co utrudnia rozpedzenie auta (masa/opory itd) wpływa na spalanie...
a "przyblokowane koła" tym bardziej...
I ja bym sie nie martwieł zwiekszeniem spalania przez przyblokowane koła a tym jak je odblokowac najszybciej.... !!