PDA

Zobacz pełną wersję : podlaczenie swiateł led w civic z wbudowanym automatem.

majson
01-10-13, 08:42
Siema Wszystkim.
Zakupiłem oto takie światła:
http://img62.imageshack.us/img62/3860/dkk9.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/62/dkk9.jpg/)

Posiadaja wbudowany automat.

I moje pytanie: gdzie wpiać kabele idacy do ''zaplonu'', tak żeby podczas uruchomienia silnika swiatła led sie paliły a kiedy przelacza sie na światła drogowe tamte odrazu sie wyłączają?

lupi
07-10-13, 16:20
Można pod silniczek od wycieraczki albo do kostki od klimatyzacji

zakit
07-10-13, 17:54
Można pod silniczek od wycieraczki albo do kostki od klimatyzacji

co masz na mysli z podlaczeniem pod silniczek wycieraczek/kostki klimy? pod jaki pin?

lupi
08-10-13, 15:18
Jesli chodzi o klime to kostka ma 5 pinów 3 po jednej stronie 2 po drugiej jest tam biały i niebiesko-czarny biały to stałem 12v a niebiesko czarny po przekreceniu pojawia sie napiecie jak tam podpiołem z racji tego ze nie mam klimatyzacji ale jest oczywiscie poprowadzona wiazka jak by ktos chciał załozyc:). Jesli o silniczek to taka sama sprawa trzeba znajsc ten kabel gdzie pojawia sie napiecie po przekreceniu kluczyka

ppm702
08-10-13, 21:23
podłącz sobie jak człowiek ;)

+12v na start z regulatora napięcia przez przekaźnik
+12v na wyłączenie spod żarówki świateł mijania

Wtedy DRLe włączą Ci się dopiero po URUCHOMIENIU silnika, a nie włączeniu zapłonu, a zgasną po włączeniu świateł mijania, a nie drogowych

lupi
09-10-13, 00:43
No to juz masz 2 wersje;d

majson
12-10-13, 21:13
Oj Pany wszedlem w dział bez nadziei, że ktoś coś napisze a tu jednak.

Kabel od zaplonu znalazlem i pod niego sie podpialem ale czy swiatla wyłączone czy włączone to te dzienne sie ciagle paliły.
Teraz wyprubuje wasze sugestie.

ppm702
Mozesz mi dokładnie napisać gdzie sie podpiać ?

ppm702
12-10-13, 21:46
Musisz sie uzbroic w miernik i...

Znalez wtyczke regulatora napiecia na alternatorze. Masz tam trzy kable. Na jednym z nich bedzie sie pojawiac +12v po uruchomieniu silnika. W ten kabel sie wcinasz. Prowadzisz z niego kabel do przekaznika na zasilenie cewki. Drugi styk cewki przekaznika laczysz do masy. Styk przelotowy przekaznika laczysz z jednej strony do +12v akumulatora przez bezpiecznik, a z drugiej strony do kabla automatu DRLi opisanego jako acc czy podobnie. Masa DRLi (czarny kabel) do masy i ostatni kabel z automatu DRLi do zarowki swiatel pozycyjnych przy lampie.

Wtedy:
Mozesz wlaczac stacyjke na postoju bez uruchamiania swiatel dziennych, zalaczaja sie one dopiero po urichomieniu silnika. Automatycznie sie wylaczaja po uruchomieniu swiatel fabrycznych samochodu.

Powodzenia!

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalk now Free ('http://tapatalk.com/m?id=10')

majson
05-11-13, 10:34
Az tak nie ogarniam elektryki. narazie zrobilem pod przelacznik w podlokietniku. Moze uda sie podlaczyc pod palak od swiateł??? ktoś próbował?

Robkoo
05-11-13, 11:18
Nie wiem jakie masz tam kolory kabli, pewnie biały jest na światła mijania/pozycja, czerwony plus po zapłonie i oczywiście czarny masa. Podłączenie pod pałąk jest dość proste. Bierzesz miernik w ręce. Najpierw szukasz przewodu, na którym po przekręceniu zapłonu pojawi się 12V, tam się wpinasz czerwonym, teraz przekręcasz manetkę od świateł na światła pozycyjne i szukasz gdzie pojawi się 12V, tam wpinasz się białym. Masa to masa, wpinasz gdzie jest najwygodniej i to tyle.