Zobacz pełną wersję : podlaczenie swiateł led w civic z wbudowanym automatem.
Siema Wszystkim.
Zakupiłem oto takie światła:
http://img62.imageshack.us/img62/3860/dkk9.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/62/dkk9.jpg/)
Posiadaja wbudowany automat.
I moje pytanie: gdzie wpiać kabele idacy do ''zaplonu'', tak żeby podczas uruchomienia silnika swiatła led sie paliły a kiedy przelacza sie na światła drogowe tamte odrazu sie wyłączają?
Można pod silniczek od wycieraczki albo do kostki od klimatyzacji
Można pod silniczek od wycieraczki albo do kostki od klimatyzacji
co masz na mysli z podlaczeniem pod silniczek wycieraczek/kostki klimy? pod jaki pin?
Jesli chodzi o klime to kostka ma 5 pinów 3 po jednej stronie 2 po drugiej jest tam biały i niebiesko-czarny biały to stałem 12v a niebiesko czarny po przekreceniu pojawia sie napiecie jak tam podpiołem z racji tego ze nie mam klimatyzacji ale jest oczywiscie poprowadzona wiazka jak by ktos chciał załozyc:). Jesli o silniczek to taka sama sprawa trzeba znajsc ten kabel gdzie pojawia sie napiecie po przekreceniu kluczyka
podłącz sobie jak człowiek ;)
+12v na start z regulatora napięcia przez przekaźnik
+12v na wyłączenie spod żarówki świateł mijania
Wtedy DRLe włączą Ci się dopiero po URUCHOMIENIU silnika, a nie włączeniu zapłonu, a zgasną po włączeniu świateł mijania, a nie drogowych
No to juz masz 2 wersje;d
Oj Pany wszedlem w dział bez nadziei, że ktoś coś napisze a tu jednak.
Kabel od zaplonu znalazlem i pod niego sie podpialem ale czy swiatla wyłączone czy włączone to te dzienne sie ciagle paliły.
Teraz wyprubuje wasze sugestie.
ppm702
Mozesz mi dokładnie napisać gdzie sie podpiać ?
Musisz sie uzbroic w miernik i...
Znalez wtyczke regulatora napiecia na alternatorze. Masz tam trzy kable. Na jednym z nich bedzie sie pojawiac +12v po uruchomieniu silnika. W ten kabel sie wcinasz. Prowadzisz z niego kabel do przekaznika na zasilenie cewki. Drugi styk cewki przekaznika laczysz do masy. Styk przelotowy przekaznika laczysz z jednej strony do +12v akumulatora przez bezpiecznik, a z drugiej strony do kabla automatu DRLi opisanego jako acc czy podobnie. Masa DRLi (czarny kabel) do masy i ostatni kabel z automatu DRLi do zarowki swiatel pozycyjnych przy lampie.
Wtedy:
Mozesz wlaczac stacyjke na postoju bez uruchamiania swiatel dziennych, zalaczaja sie one dopiero po urichomieniu silnika. Automatycznie sie wylaczaja po uruchomieniu swiatel fabrycznych samochodu.
Powodzenia!
Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalk now Free ('http://tapatalk.com/m?id=10')
Az tak nie ogarniam elektryki. narazie zrobilem pod przelacznik w podlokietniku. Moze uda sie podlaczyc pod palak od swiateł??? ktoś próbował?
Nie wiem jakie masz tam kolory kabli, pewnie biały jest na światła mijania/pozycja, czerwony plus po zapłonie i oczywiście czarny masa. Podłączenie pod pałąk jest dość proste. Bierzesz miernik w ręce. Najpierw szukasz przewodu, na którym po przekręceniu zapłonu pojawi się 12V, tam się wpinasz czerwonym, teraz przekręcasz manetkę od świateł na światła pozycyjne i szukasz gdzie pojawi się 12V, tam wpinasz się białym. Masa to masa, wpinasz gdzie jest najwygodniej i to tyle.