Zobacz pełną wersję : Ej2 d15b + eaton m62 + LPG
Witam, co sadzicie o tym żeby do civica ej2 z oryginalnym D15B JDM z M62 (moc ok 200KM) założyć sekwencje? Co ze spalaniem stukowym itp? Jak można byłoby to zainstalować itp. Proszę o pomoce odpowiedzi. Kompresor na guzik więc można go wyłączyć zawsze ale czy gaz nie zniszczy tego silnika? Właściciel mówi że zawsze lał 98 bo bał się 95 to gaz chyba będzie jeszcze gorszy na chłopski rozum.... Ale nie wiem, co wy powiecie o tym?
Witam, co sadzicie o tym żeby do civica ej2 z oryginalnym D15B JDM z M62 (moc ok 200KM) założyć sekwencje? Co ze spalaniem stukowym itp? Jak można byłoby to zainstalować itp. Proszę o pomoce odpowiedzi. Kompresor na guzik więc można go wyłączyć zawsze ale czy gaz nie zniszczy tego silnika? Właściciel mówi że zawsze lał 98 bo bał się 95 to gaz chyba będzie jeszcze gorszy na chłopski rozum.... Ale nie wiem, co wy powiecie o tym?
jeżeli już to lepszy (oczywiście pod względem spalania stukowego). Gaz ma wyższą liczbę oktanową niż jakakolwiek 95/98/100 w tym kraju
Czyli nic nie powinno się stać zakładając dobrą instalację do tego? Tylko jak to połączyć z dwiema mapami które są wgrane...
Komp gazowy przetwarza to co mu poda komp od pb. Nie powinno byc problemu pod warunkim ze ktos uczciwie to skalibruje.
A jak wgl z laniem zwykłej Pb do tego silnika? Jesli to oryginalny JDM to można lać do niego 95?
Ktorys z forumowiczow mial u siebie lub zakladal lpg do jajka z kompresorem lub turbo i chwalil sie ze bardzo fajnie i bezproblemowo to jezdzi.
Nie chce zakładać nowego tematu więc podłacze się tutaj :D
Może ktoś doradzić szegółowo jaką instalacje wybrać do d16zsupercharger ( jakie wtryski itp. itd. )???
sterownik staga
np. staga 300 isa 2
na pewno 2 reduktory np. AC r01 czerwone
wtryski hana czerwone albo lepsze
tanio generalnie nie bedzie:D
Stag Premium to już przesada bo współpracuje jedynie z OBD2 którego 16z nie posiada :P
wtryskiwacze Hana czerwone mogą zasilać silniki w przedziale 105 do 120 KM więc tu się nie wyrobią :P
wtryskiwacze Hana czerwone mogą zasilać silniki w przedziale 105 do 120 KM więc tu się nie wyrobią :P
h2100 240-280KM z tego co sie orientuje
Stag Premium to już przesada bo współpracuje jedynie z OBD2 którego 16z nie posiada :P
P
racja bez premium:D
Oo tutaj ma kolega racje, H2100 wyrobia bo sa wieksze niz H2000, a i oczywista oczywistosc, ze wielozawor w butli typu super, faro 8m pod autem, elektrozawor na 8mm itd...
Ale moim zdaniem jesli maja byc 2 reduktory to w zupelnosci wystarczylyby ACR01 czarne. A jesli jeden to pewnie jakies kombinowanie z czerwonym i odlaczaniem gazy przy wiekszym booscie.
Ogolnie zagazowalem juz d16 w turbo i wlasciciel jak dotad zadowolony :D I tylko si eśmieje z komentarzy tylu "Honda ma za miekkie zawory i si enie nadaje do gazu"
I tylko si eśmieje z komentarzy tylu "Honda ma za miekkie zawory i si enie nadaje do gazu" Bo to wciaz glupie przekonanie polakow ze gaz jest gorszym paliwem od benzyny.
Oo tutaj ma kolega racje, H2100 wyrobia bo sa wieksze niz H2000, a i oczywista oczywistosc, ze wielozawor w butli typu super, faro 8m pod autem, elektrozawor na 8mm itd...
Ale moim zdaniem jesli maja byc 2 reduktory to w zupelnosci wystarczylyby ACR01 czarne. A jesli jeden to pewnie jakies kombinowanie z czerwonym i odlaczaniem gazy przy wiekszym booscie.
"
jeden wystarczy prisna ale to kosztwo wyjdzie chyba drozej niz 2 ac
hmm nonie wiem czy czarny sie wyrobi ale cena w sumie niewiele większa a czerwony ma jednak minimalne ciśnienie 1 bar max 1.3
czarny ma max 1.2 bar
a te h2100potrzebuje 1.2 bara żeby wysmarkać te 240 km wiec raczej bym nie oszczędzał na tym
ale to juz w zakładzie montera trzeba zapytac teoria co innego praktyka co innego
si eśmieje z komentarzy tylu "Honda ma za miekkie zawory i si enie nadaje do gazu"
to akurat prawda ale w nowszych silnikach z serii R czy jak im tam
Dlatego ja bym to puscił na h2100 zielonych na mniejszym cisnieniu i na dwoch acr01 czarnych. Wtryski gazowe zawsze lepiej pracuja na nizszym cisnieniu a przy lekko zawyzonychj parametrow wtryskow wszustko powinno dobrze chodzic (mowie z doswiadczenia). Trzeba przeciez brac pod uwage to, ze trzeba podlac AFR przy booscie, wiec zapotrzebowanie na paliwo jest wieksze niz w standardowym silniki NA prrzy podobnej mocy. A jeden ACR01 bez problemu ogarnia okolo 160 koni w d16y7 turbo.
Z resztą co by nie mowić można zrobić wiele kombinacji i konfiguracji sprzętu i każda będzie jakimś kompromisem.
sterownik staga
np. staga 300 isa 2
wtryski hana czerwone albo lepsze
tanio generalnie nie bedzie:D
Pytanie moje dlaczego 2 reduktory potrzebne skoro AC r01 czerwony obsługuje do 250Hp???
Kazik_h9w3
06-01-14, 21:58
Kompresor na guzik więc można go wyłączyć zawsze
A jeździsz zawsze na m62 czy raczej włączasz od czasu do czasu np. do wyprzedzania bo jeżeli tak to proponuje używać lpg do zwykłego turlania a przełączać na bp dopiero gdy eaton wchodzi w ruch ( wtedy nie potrzebujesz całego zestawu robić pod 200 koni co wychodzi taniej ) , ja właśnie tak z tych dwóch udogodnień korzystam od 2 lat i nie narzekam . Żeby czas przełączania zminimalizować to ja u siebie rozwiązałem to tak ( można to zrobić w jednym przycisku ) http://www.youtube.com/watch?v=cNk8D_DWVYk
Elektrosprzęgło mam wywalone żeby się nie ślizgało więc cały czas jest eaton w gotowości i raczej po taniości się nie obędzie :D
Wojtec12345678
07-01-14, 01:22
Zielone wtryski powinny być ok
http://www.europegas.pl/documents/HANA_H2000_HP_newest_updated_PL1.pdf
Nie popadajmy w skrajność, 1 wystarczy, chyba że będzie 200+
Pytanie moje dlaczego 2 reduktory potrzebne skoro AC r01 czerwony obsługuje do 250Hp???
Ma napisane 250 a ledwo daje radę przy 193 :p przy kupnie reduktora trzeba go kupować ze spooooorym zapasem, ja mam do 240 a nie daje raczy przy 170 więc będę w najbliższym czasie zmieniał może właśnie na ten czerwony, jeżeli nie przkroczysz 190 hp to zakładaj czerwony, jeżeli powyżej 200 to 2x ale czarne
pewnie że da rade jeździć na gazie na doładowaniu, jeden kolo w d16z6turbo na doładowaniu 1.4 bara na gazie śmigał a nie miał mapy benzynowej na doładowanie hehe
JKolego Wojtec, jeżeli uważasz, że zielone wtryski wystarczą to nie masz pojęcia o czym mówisz. Niebieskie H2000 to zupelny styk i nie mam pewności czy dadza radę. A ilość reduktorów, no tutaj jest sprawa dyskusyjna bardzo. Ja jeśli miałbym robic to dla siebie założyłbym jeden acr01 czerwony, ale jestem niemal pewien ze powyzej 5-6k obr juz może nie nadążać i konieczne będzie przełączanie na bene przy spadkach ciśnienia. Wszystko zależy jaką ma się świadomość tego, że gaz jest założony i jaki jest sposób eksploatacji pojazdu. Jeśli oczekujemy że gaz ogarnie temat przy predkościach autostrradowych no to niestety, ale nie ma zmiłuj :D
A jeśli chodzi o temat reduktorów tak BTW to wszystko zależy od silnika, bo każdy ma inną specyfikę, nie wspominając już, że każdy reduktor ma inny margines mocy maks w porównaniu do deklarowanej wydajności przez producenta :P