Zobacz pełną wersję : Fotele!!!
Koledzy!!
Mam sprawę ....cholernie nie pasują mi fotele w mojej nowej qpie. Mam rozbitą EJ2 i chciałem z niej przełożyć fotele. Pytanie....czy podchodzą bez problemu czy trzeba coś przerabiać. A jeśli tak to czy nie wystarczy przełożyć szyn?
Szukałem w archiwum ale jedyny wpis pozostał bez odpowiedzi. Stąd apel do Adminów.... nie wywalajcie mi temata ;)
odkrec fotel z EJ2 i sprobuj go przykrecic w nowej coupe. proste...
Tez sie chetnie dowiem czy pasuja
W coupe 5 gen fotele sa o niebo lepsze niz w 6 gen. Jak mozna bylo ku#$@%#$^%$& wsadzic takie plaskie badziewne fotele do auta o sportowej charakterystyce. W Tico juz chyba sa lepsze :/
odkrec fotel z EJ2 i sprobuj go przykrecic w nowej coupe. proste...
No dzięki bardzo. :hinczyk: Pytam bo nie wiem czy mam się za to brać sam ...czy jechać do znajomego mechaniora wyposażonego w wiertarki i inne badziewie. Auto używam na co dzień i nie uśmiecha mi się stawiać go do warsztatu.
W coupe 5 gen fotele sa o niebo lepsze niz w 6 gen.
amen ziomek
No cóż ..trzeba będzie zrobić sobie dzień wolnego i pobrudzić łapy.
ja się podepnę z szybkim pytaniem - czy fotele w EJ8 są identyczne jak w EK3 (tylko mają inną tapicerkę) czy też to całkowicie odmienne konstrukcje, głównie chodzi mi o wymiary i komfort podróży. Te seryjne w EK3 wygodą nie rozpieszczają a trzymanie boczne to dla nich temat nie z tej planety!
Te seryjne w EK3 wygodą nie rozpieszczają a trzymanie boczne to dla nich temat nie z tej planety!
Te w EJ8 to ta sama bajka .... niestety. ...a czy są takie same tego nie wiem. Wiem tylko że muszę się ich pozbyć.
Dzięki za info :)
A nie myślałeś o fotelach z Pralki?? Może po kilku przeróbkach i do 6 gen. by podeszły ??
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=22506&highlight=fotele+prelude
Kiedys przekladalem fotel z EK4 do EG6,
trzy z czterech otworow pasuja.
No dzięki bardzo. Pytam bo nie wiem czy mam się za to brać sam ...czy jechać do znajomego mechaniora wyposażonego w wiertarki i inne badziewie. Auto używam na co dzień i nie uśmiecha mi się stawiać go do warsztatu.
w czym masz problem? Parkujesz 6 gen obok 5 gen, odkręcasz po cztery śruby na każdy fotel i robisz przekladkę. Góra 15 min roboty, a już wiesz czy coś będziesz musiał zmieniać
I w tym właśnie problem, że nie wiem czy mam sobie na to rezerwować dzień czy 15 minut. Dlatego zapytałem.
to zalezy czy chceszstracic pieniadze na mechanika czy nie... Nie rob z ****y waskich drzwi...
No i w końcu wziąłem się do roboty i wymieniłem taborety. Pasują 3 z 4 śrub więc było troszkę więcej pracy niż myślałem ale w sumie nic skomplikowanego. Okazało się że tylne śruby na wewnętrznych szynach (te które wkręca się pionowo) są w VI gen. trochę dalej (jakieś 2cm) Zamiast robić drugą dziurę w podłodze i ją gwintować przełożyłem wewnętrzne szyny od foteli z EJ8 do foteli z EJ2 - w sumie 8 wkrętów jedna nakrętka pod klucz 13 i dwie śruby pod 14 ... do tego linka łącząca spusty na szynach i po robocie. niestety z EJ2 mam tylko jeden zagłówek (jeden się rozpierniczył przy dzwonie) i jak sie dobrze przyjrzeć to nieco się różnią ....no ale przynajmniej teraz nie rzuca mnie na boki w szybszych zakrętach ... różnica jest kolosalna. Zrobiłem i się cieszę. :aloha:
TOMEK840123
06-04-08, 10:40
Zrobiłem i się cieszę.
To poka w końcu swoją popierdziawke w dziale Nasze Hondy :d
pokaże pokaże .... tylko założę wiosenny felunek i ją napastuję coby sie świeciła jak psu jajka :D:D
A czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa wrzucenia foteli z crx'a do 6 gena 3d ??
Bardzo podobnie.... z tym że zdaje się że tam trzeba wymienić obie szyny.... ale z tego co wiem to nie ma z tym problemów.
A czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa wrzucenia foteli z crx'a do 6 gena 3d ??
było już o tym.da się
jestem po trasie na nowych taboretach i muszę powiedzieć że zamiana była najsłuszniejszą możliwą decyzją. jeden minus to że przez różnice długości linek nie zjeżdża fotel pasażera przy składaniu ...ale to detal. Fotele są o niebo wygodniejsze i nareszcie przestały skrzypieć.
było już o tym.da się
To,że się da to się domyślam tylko czy jest duża rzeźba - może inaczej np.gdybym kupował fotele z rex'a to czy muszą być z oryginalnymi szynami ??
Sorry za może oczywiste pytania,ale niewiem jak różni się mocowanie foteli w 6 gen. od crx :speszony:
wierzba, rem36 powinien się chyba orientować
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1793&start=0
chyba najlepiej posadzić je na szynach z cifa .... sam próbowałem różnych kombinacji ale jednak najprostrze rozwiązania są najlepsze.
wierzba, rem36 powinien się chyba orientować
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1793&start=0
Dzięx napisałem PW do niego :hinczyk: