Zobacz pełną wersję : spadek mocy
Panowie mam problem mam hania d15b2 eg4-gaz 1.5 silnik , i od krótkiego czasu odczuwam wyrażny spadek mocy przy przyśpieszaniu , filtr powietrza , paliwa wymieniony , mam skrzynie automat , na luzie jak mu gazuje to normalnie obroty wzrastają takze paliwo wszystko dostaje na gazie tez,, raz nawet tak miałem że jak odpaliłem silnik i chciałem ruszyć dynamicznie to się nie dało !! ja gaz do dechy a obroty sie zatrzymały na 2000tys i nie chciał iśc . wyłączyłem silnik i potem jeszce raz odpalilem i dopiero wtedy się powoli rozchustał , cisnienie na cylindrach mam dobre sprawdzali , autko przy przyspieszniu nie ma takiej mocy jak miało czuje ze idzie tak delikatnie zero agresywności jkby było chore jak by ucichło :(:(((, kolega sprawdzał przepustnice ręką na biegu p i normalnie silniczek warczał ale podczas jazdy zamula .:(,co to moze byc czy to moze byc docisk sprzegła ? czy jakas druga przepustnica? czy jakiś zawór mocy ? nie znam sie ?:( toudi1982@wp.pl , gg 5731507
może automat jest winny ?? przyczyn moze byc wiele. Jesli swieci Ci sie kontrolka check engine to silnik pracuje w trybie awaryjnym...
Stawiam na automat, albo nie ma oleju albo się kończy..
sprawdz sobie cisnienie w oponach [przy niskim zwiekrzaja sie opory toczenia]
zobacz czy kola ci nie blokuja [ chamulce] :aloha:
wymien filtr gazu :aloha:
shantillas
27-02-08, 19:34
Sprawdź jeszcze naciąg linki idący do skrzyni. Może ta wrzuca Ci wyższe przełożenie i stąd autko ma taka zamułkę. Poza tym napisz coś więcej o tym jak skrzynia sie zachowuje. Aha i jaki masz przebieg i kiedy wymieniałeś olej w skrzyni.
Ps. robiłeś samodiagnostykę??
sprawdze naciąg linki idący do skrzyni może to to jak sprawdze dam znać ......... skrzynia zachowuje sie moim zdanie dobrze na 2000tys -2500 wlącza sie na wyższy bieg, i jak cisne do dechy to niekiedy odrazu przełacza sie tak jak bym miał dopalacz a niekiedy jak cisne do dechy to rozpędza się tak jak by miało zamuła , raz tak raz tak , olej w skrzyni dokładnie nie wiem kiey był wuymieniany ale sprawdzałem poziom i jest dobry i koloru czerwonego taki przezroczysty prawie , kontrolke chech engine mam odłaczoną bo mam autkom przerobione na gaz to cały czas by mi swieciła , tak mi kiedys ktoś powiedział ?!a kto może mi zrobić diagnostykę całego silnika lub np sondy lambda i ile kosztuje sprawdzenie czy sonda lambda jest dobra ?Kazdy mechanik potrafi sprawdzić poprawnośc działania sondy lambda ?I jest coś takiego jak zawór mocy w tej hondzie , bo ktos mi tez mówił ze zawór mocy moze byc do regulaji ? autko ma przebieg 2ootys km
kontrolke chech engine mam odłaczoną bo mam autkom przerobione na gaz to cały czas by mi swieciła , tak mi kiedys ktoś powiedział ?
ktoś ci głupot naopowiadał albo poprostu gazownicy nie umieli poprawnie zamontować/ustawić instalacji. Ja tak samo mam gaz i jakoś mi check nie świeci
a kto może mi zrobić diagnostykę całego silnika lub np sondy lambda i ile kosztuje sprawdzenie czy sonda lambda jest dobradiagnostykę sondy i silnika powinni ci zrobić w każdym dobrym warsztacie, ale ja bym proponował najpierw zrobic samodiagnostykę. Jak, to juz szukaj na forum.
Jak się cokolwiek znasz to sondę mniej więcej też możesz miernikiem sprawdzić. Powinna podawać skokowo od 0-1V. Jak jest cały czas stała wartość np. 0 lub 1 V to na bank sonda uszkodzona.
shantillas
27-02-08, 22:03
Poprzez uszkodzona sondę byś miał znacznie wyższe spalanie gazu jak i benzyny.
Olej może być czysty na bagnecie a w skrzyni może wyglądać niezaciekanie. Jak nie wiesz kiedy był zmieniany, zrób to teraz. Na pewno nie zaszkodzi a pomoże bardzo. Gazownicy też dali ciała, jak nie potrafią normalnie obejść kontroli to dupa nie warsztat.
Jak dla mnie masz coś nie tak ze skrzynią. Zawsze jak wciskasz gaz do dechy to powinna redukować i ciągnąc do 5,5tys obr. Na wyższe przełożenie powinna Ci przerzucać w zakresach prędkości, jeśli masz inaczej to coś już jest nie tak ze skrzynią albo jak mówiłem ta linka mogła się zapiec i przez nią te problemy.
http://img260.imageshack.us/img260/4829/skrzyniad15b2lf1.th.jpg (http://img260.imageshack.us/my.php?image=skrzyniad15b2lf1.jpg)
Gazownikow masz mocnych, wystarczy dobry emulator i nie trzeba odłączać kontrolki..
jutro sprawdze sonde lambde , i linke i wymienie olej a ....jaki najlepiej wlac do automata , bo w hondzie chcą za litr80zł?! czy mozna wlac jakiś inny niz hondowski ?
shantillas
28-02-08, 00:03
jutro sprawdze sonde lambde , i linke i wymienie olej a ....jaki najlepiej wlac do automata , bo w hondzie chcą za litr80zł?! czy mozna wlac jakiś inny niz hondowski ?
Do skrzyni idzie Dexron III, ja za litr Castrol ATF TQ DIII w ASO Hondy płaciłem 40zł. Wchodzi 3,3 litra. Tutaj przy automacie nie musi byc Hondowski ATF, wiec koszty są niższe.
Mi po wymianie oleju skrzynia zaczęła płynniej przełączać biegi i tak jakoś lepiej sie zrobiło.
edit:
jak będziesz zmieniał olej zapytaj mechaników jaki był poprzedni olej, może zauważyli, że był mocno przepracowany bądź o zgrozo były w nim jakieś opiłki.
wracam jeszce raz do tematu , wymieniłem kopułke całą palec, kable , filtry i mam gaz jak wczesniej pisalem ale problem mam na benzynie , mianowicei jeżdząc tylko i wyłącznie na benzynie zauwazyłem ze daje gazu a auto zamiast odrazu przyspieszać dostawac kopa ono zamula ja gaz do dechy a wskazówka przez pare sekund trzyma 2000obrotów i sie nie podnosi i auto sie nie rozpedza dopier po sekundach dostaje kopa , tak jak by go coś przytrzymywało jakby te paliwo z opóznieniem dostawał albo nie wiem jak by miał jakis opór ???dopiero po chwili dostaje kopa i idzie chociaz stwierdam ze kiedys lepiej czułem ten kop a teraz jakis taki zmulasty doddam ze mam autoomat i olej wymieniony , ? Potem jak jade juz na autiostradzie wszystko chodzi fajnie jeszce wyciagne nią 180km /h, tylko codzi o ten start ze powinno szybciej isc do góry wskazówka z obrotów a ona staje na chwile poczym dopiero idzie , kiedys tak nie było , a i autko wiecej mi przez to pali, bo kiedys nie musiałem mu tak cisnąc gazu zeby szybciej sie rozpedzał , płynnie sie rozpedzał ,moze paomka paliwa siada , wtryskiwacz ? , jakis czujnik jet tyle rzeczy ze masakra , moze ktos spotkał sie z tym problemem ???
Mialem kiedys podobny problem w Nissanie. Okazalo sie, ze to byl aparat zaplonowy ale jak masz to tylko na benzynie to moze trzeba pomyslec o nowym filtrze paliwa?