Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzone lusterko

marmall
27-02-08, 07:29
Witam Szanownych.
Składając lusterko, może odrobinę za mocno, coś chyba puściło, ponieważ robi to teraz za lekko porównując z drugim. Miał Ktoś z Was taki przypadek? Jeśli tak, to może podpowie czy usterka jest do usunięcia? Dzięki za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam.

Nikt nie wiedział, lub nie fatygował się z odpowiedzią, więc trzeba było wziąć sprawę w swoje ręce.

NAPRAWA

O co chodziło?
O tzw pierścień segera, którego zadaniem jest przytrzymywanie różnych elementów/części aby te nie zsuwały się itp. W tym przypadku była to sprężyna lusterka.

Co się stało?
Pod wpływem czasu, częstego składania lusterka, pierścień zsunął się ze swojego miejsca.

Jak to wyglądało?
Sprężyna utrzymuje ramię lusterka z samym lusterkiem właściwym. Nałożona na bolec tego ramienia gdzie jest ugięta, pierścień segera utrzymuje ją napiętą włożony w rowek specjalnie do tego przeznaczony i na odpowiedniej wysokości. Pierścień więc musi "pracować" podczas składania/rozkładania lusterka, porusza się po bolcu zrobionym, niestety, z kiepskiego materiału, obrobił go i częściowo wysunął.

Rozwiązanie.
Musiałem rozebrać całe lusterko (co nie jest wcale tak skomplikowane jak mogło by się zdawać), nagiąć sprężynę (co było już trochę bardziej skomplikowane) do odpowiedniego miejsca oraz założyć pierścień segera. Z tym że zmieniłem go na inny, bo tamten już nie dałby rady utrzymać sprężyny. Zalecam jednak trochę szerszy ten pierścień, tak 2-2,5 mm. Ja nie miałem takiego, więc założyłem jakiś 1,5 mm. Jak kupię to zamienię.

I tyle. Złożyłem, zamontowałem lusterko i jeżdżę dalej. Jeśli Macie jakieś pytania to zapraszam na priv. Pozdrawiam.

matis511
16-10-14, 22:21
Wie ktoś jak wcisnąć ta sprężynę która znajduje się wewnątrz lusterka ?

Uporalem sie z problemem, sprężynę najlepiej wcisnąć za pomocą imadła ;) Zobaczymy jak długo będzie działać lusterko po tej naprawie.

MM63
17-10-14, 20:42
Wie ktoś jak wcisnąć ta sprężynę która znajduje się wewnątrz lusterka ?

Uporalem sie z problemem, sprężynę najlepiej wcisnąć za pomocą imadła ;) Zobaczymy jak długo będzie działać lusterko po tej naprawie.

Albo tak: http://www.resizer.pl/pliki/14540.jpg

Warto też pogłębić nieco ten rowek, w którym siedzi podkładka, a na koniec zaklepać tą tulejkę, żeby podkładka już nie spadła.