PDA

Zobacz pełną wersję : Niskie obroty po wymianie silniczka krokowego

preston330
27-09-13, 18:47
Witajcie !
Dziś wymieniłem silnik krokowy w swoim civicu D15Z1 VTEC-E. Po odpaleniu obroty utrzymują się przy liczbie 0 na obrotomierzu, strasznie drży silnikiem i wydechem końcowym. Silnik nie jako pracuje równo ale czy nie są to za niskie obroty. Odczepiałem wtyk od silnika krokowego i bez zmian. Czy kupiłem trafiony silniczek krokowy? Dodam, że przed wymianą obroty szalały 700-1200.
Pozdrawiam

kasa3211
27-09-13, 19:59
A odpinałeś akumulator przed wymianą?

bednar_ek35
27-09-13, 20:36
A wyczyściłeś ten krokowy co kupiłeś przed montażem.

kruczekvu
28-09-13, 08:19
A odpinałeś akumulator przed wymianą?
A po co miałby odpinać ?

michalstw
28-09-13, 10:28
Nie wiem moze sie nie znam ale, przed wymiana silniczka wyczyscilbym go, po wlozeniu do auta odpioł bym aku aby zresetowal sie komputer i wtedy zobaczyłbym jak to chodzi.

birchie
28-09-13, 10:32
Nie wiem moze sie nie znam ale, przed wymiana silniczka wyczyscilbym go, po wlozeniu do auta odpioł bym aku aby zresetowal sie komputer i wtedy zobaczyłbym jak to chodzi.

A po cholerę? :) Najpierw trzeba ustawić obroty jalowego bez silniczka krokowego. Potem podłączyć go, zrobić reset kompa PRZEZ WYJĘCIE BEZPIECZNIKA 7,5A NA 15 SEKUND, a na końcu przeprowadzić procedurę uczenia wg manuala.

billiejoe
28-09-13, 10:37
Dokładnie...odpinasz, ustawiasz, wpinasz, może być i reset, powinien pracować należycie.

preston330
28-09-13, 17:33
Najpierw trzeba ustawić obroty jalowego bez silniczka krokowego.
Mam przez to rozumieć, że przed podpięciem wtyczki elektrycznej mam pierw ustawić obroty za pomocą regulacji na lince gazu?

birchie
28-09-13, 18:45
Mam przez to rozumieć, że przed podpięciem wtyczki elektrycznej mam pierw ustawić obroty za pomocą regulacji na lince gazu?

Za pomocą śruby na przepustnicy, służącej wlaśnie do ustawiania obrotów biegu jałowego. Linka gazu nie ma nic do tego i nie regulujemy nią obrotów. Wszystko masz dokładnie opisane w manualu serwisowym.

kruczekvu
28-09-13, 19:35
Wszystko masz dokładnie opisane w manualu serwisowym.
No tylko sporo osób nie umie go poszukać na forum ;)