Zobacz pełną wersję : Kontrolka rezerwy w sedanach
Z tego co wyczytałem w książce obsługi bak ma 50l, a kontrolka rezerwy zaczyna świecić jak zostało jeszcze ok 7,5l paliwa. U mnie wygląda to tak, że gdy gaśnie mi ostatnia kreska paliwa, jadę na stacje i leję pod korek 40 - 41l. Pytanie gdzie pozostałe aż 9l paliwa. Czy producent tak wcześnie ostrzega, czy zbiornik nie ma tych 50l? Też macie podobnie?
U mnie się zapala już jak mogę wlać 38l. Rezerwa zapala się nawet gdy są jeszcze 2 kreski. Myślę że zbiornik ma 50l chociaż nie sprawdzałem tego ;)
Z tego co wyczytałem w książce obsługi bak ma 50l, a kontrolka rezerwy zaczyna świecić jak zostało jeszcze ok 7,5l paliwa. U mnie wygląda to tak, że gdy gaśnie mi ostatnia kreska paliwa, jadę na stacje i leję pod korek 40 - 41l. Pytanie gdzie pozostałe aż 9l paliwa. Czy producent tak wcześnie ostrzega, czy zbiornik nie ma tych 50l? Też macie podobnie?
Nie sądze aby zbiornik pomieścił 50litrów.Jak wleje 20 litrów to wskaźnik wskazuje połowę.Ocywiście świeci jedna kreska,czyli zbiornik prawie pusty.Bo przy dwóch zapala się kontrolka.Jak wleje 40 to niby wskaźnik jest na maksa.Czyli niby pełny zbiornik chyba ma 40l.A tak z ciekawości,gdzie znalazłeś dane o pjemności baku? Ja kiedyś już szukałem w instrukcji obsługi tych danych i nie znalazłem.Dlatego robiłem takie pomiary z tankowaniem.
Nie sądze aby zbiornik pomieścił 50litrów.Jak wleje 20 litrów to wskaźnik wskazuje połowę.Ocywiście świeci jedna kreska,czyli zbiornik prawie pusty.Bo przy dwóch zapala się kontrolka.Jak wleje 40 to niby wskaźnik jest na maksa.Czyli niby pełny zbiornik chyba ma 40l.A tak z ciekawości,gdzie znalazłeś dane o pjemności baku? Ja kiedyś już szukałem w instrukcji obsługi tych danych i nie znalazłem.Dlatego robiłem takie pomiary z tankowaniem.
W ufo jest to podane w instrukcji okolo 50l.
Mnie najwiecej udalo sie zatankowac 45 po przejechaniu ponad 10km na zasiegu 0.
Ostatnio ze znajomą jechalismy CR-Vka, cisnelismy na A2 do Lodzi i zjadla wiecej niz planowalismy, od polowy drogi z A2 do wjazdu do Lodzi swiecil sie zasieg 0. Zalalismy do pelna i gdyby wierzyc info o pojemnosci baku, bylo w nim jeszcze ok 12l.
Fakt, danych o pojemności baku nie ma w instrukcji, dowiedziałem się o tym z broszury techniczno - wyposażeniowej o modelu fd7. Dostałem ją razem z instrukcją. W instrukcji jest tylko zapis od kiedy zapala się rezerwa.
Może te 50l to w jakieś innej wersji.Ostatecznie w instrukcji jest opisanych wiele wersji sedana.Mnie nigdy się nie udało wlać znacznie powyżej 40l.Pistolet wybijał , i nie próbowałem dolewać "na siłę" bo to nie jest wskazane.
Ja na po tym jak zgasła ostatnia kreska przejechałem po mieście 100 km, zatankowałem 47,7 litra.
W qp mniemam że jest te sam zbiornik. W 8 gen wg mnie jest 50l.
U mnie kontrolka zapala sie jak mam równo 2 ostatnie kreski.
Na każdej z nich mogę zrobić około 25-30 km i kiedyś mi się zdarzyło, że nie mając żadnej kreski-pusty wskaźnik-zrobiłem jakieś chyba ponad 20 km.
Myślę ze producent tutaj przyjął taktykę wczesnego ostrzegania....
Ja na po tym jak zgasła ostatnia kreska przejechałem po mieście 100 km, zatankowałem 47,7 litra.
Przejechałeś 100km?Ryzykant z ciebie.:eek:Trudno uwierzyć.Ja nie zchodziłem poniżej jednej.Szkoda by było stanąc w polu.:D Ale jak sprawdziłeś to niby można jeszcze tak trochę jechać.Dobrze wiedzieć.Czyli niby by się wtedy zgadzało te 50l.
ja po zgaśnieciu ostatniego kwadracika zrobiłem 60 km ,ale wciąż myślałem ,kiedy będzie stacja benzynowa
Czyli trzeba liczyć po zniknięciu ostatniej kreski tak 50km.Ale nie będę próbował bo można się przeliczyć:p.Tankuje najpóźniej jak pozostanie jedna kreska.
Dobrze wiedzieć, że można czekać aż kreski zniknął :) Ja dziś zobaczyłem pierwszy raz pomarańczowy znaczek przy 2 kreskach.
Mi po zniknięciu wszystkich kresek wchodzi do baku 42,5 litra. Zdarzało mi sie też przejechać 40- 50 km już bez żadnych kresek więc rezerwa jest tu spora i to dobrze bo zabezpiecza np pompę paliwa przed pracą na sucho jeżdżąc na resztkach paliwa. Tak więc myślę że jak znikną już kreski to można jeszcze ok 100 km zrobić ale ja nie próbowałem.
localpatriot
06-10-13, 09:45
Po odbiciu mozna dolac jeszcze 3-4 litry. Sprobojcie tankowac na "wolnym" tankowaniu na pistolecie, a pozniej dolejcie jeszcze kilka litrow. Wejdzie wtedy kolo 47-48 l