Zobacz pełną wersję : SKrzynia biegów d15b2, problem :(
piotrek-mi
26-02-08, 20:08
Witam wszystkich serdecznie. Od kilku dni jestem posiadaczem Civica z motorem d15b2 z '93r. Mam problem ze skrzynia biegow. Wszystkie biegi wchodza ciezko... Jesli chce szybko ruszyc i wrzucic II bieg przy np.40-50km/h to musze odczekac az obroty spadna, w przeciwnym przypadku bieg wchodzi na sile i jest zgrzyt. Z pozostalymi biegami jest troszke lepiej, ale rowniez wchodza ciezko... Domyslam sie ze to jest cos z synchronizatorami, ale zeby wszystkie byly uszkodzone :(?? Czy jest jakis sposob zeby na jakis czas chociaz pozbyc sie problemu. Za 2 dni jade wymienic rozrzad. plyny itd. czy wedlug Was wymiana oleju w skrzyni cos pomoze czy lepiej dac sobie spokoj i szukac innej skrzynki?? Z gory dzieki za porady. Pozdrawiam
moze spróbuj poluzowac nakretke ktora laczy lewarek ze skrzynia znajduje sie pod lewarkiem
na klucz 12 od spodu samochodu moze pomoże ale czy na zgrzyty to nie wiem t
piotrek-mi
26-02-08, 20:31
Dodam jeszcze ze lewarek chodzi lekko, przy normalnej, spokojnej jezdzie nie jest zle, ale gdy np. chce skrecic i przy okolo 30km/h wrzucic IIbieg to nie chce wejsc od razu tylko musze sie chwile pomeczyc :/
przy ruszaniu puszczając pedał sprzęgła w jakiej pozycji auto zaczyna jechać to znaczy gdzie ci bierze
piotrek-mi
27-02-08, 09:50
Sprzegło "brało" przy samym dole, ale wyregulowałem je trzpieniem przy pompce i teraz łapie mniej więcej w połowie.