PDA

Zobacz pełną wersję : SKrzynia biegów d15b2, problem :(

piotrek-mi
26-02-08, 20:08
Witam wszystkich serdecznie. Od kilku dni jestem posiadaczem Civica z motorem d15b2 z '93r. Mam problem ze skrzynia biegow. Wszystkie biegi wchodza ciezko... Jesli chce szybko ruszyc i wrzucic II bieg przy np.40-50km/h to musze odczekac az obroty spadna, w przeciwnym przypadku bieg wchodzi na sile i jest zgrzyt. Z pozostalymi biegami jest troszke lepiej, ale rowniez wchodza ciezko... Domyslam sie ze to jest cos z synchronizatorami, ale zeby wszystkie byly uszkodzone :(?? Czy jest jakis sposob zeby na jakis czas chociaz pozbyc sie problemu. Za 2 dni jade wymienic rozrzad. plyny itd. czy wedlug Was wymiana oleju w skrzyni cos pomoze czy lepiej dac sobie spokoj i szukac innej skrzynki?? Z gory dzieki za porady. Pozdrawiam

arek80
26-02-08, 20:22
moze spróbuj poluzowac nakretke ktora laczy lewarek ze skrzynia znajduje sie pod lewarkiem
na klucz 12 od spodu samochodu moze pomoże ale czy na zgrzyty to nie wiem t

piotrek-mi
26-02-08, 20:31
Dodam jeszcze ze lewarek chodzi lekko, przy normalnej, spokojnej jezdzie nie jest zle, ale gdy np. chce skrecic i przy okolo 30km/h wrzucic IIbieg to nie chce wejsc od razu tylko musze sie chwile pomeczyc :/

mac22
26-02-08, 21:31
przy ruszaniu puszczając pedał sprzęgła w jakiej pozycji auto zaczyna jechać to znaczy gdzie ci bierze

piotrek-mi
27-02-08, 09:50
Sprzegło "brało" przy samym dole, ale wyregulowałem je trzpieniem przy pompce i teraz łapie mniej więcej w połowie.