Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : swap z d15b7 na d15z6 czy warto??

jaco
26-02-08, 00:03
Zastanawiam sie nad swapem w coupe Vgen EJ2. Szukalem w innych tematach, ale z d15b7 nie znalazlem porownania. Zalezy mi na tym zeby malo palil, ale byl szybszy od d15b7?? Czy uda mi sie to uzyskac?? Ew, co proponujecie zrobic, zeby nie stracic na mocy, a ew. zyskac na spalaniu. W ogole wejdzie tam ten silnik bez problemow??

zumek
26-02-08, 11:09
palil pewnie bedzie wiecej bo wiekszy silnik, a i na vtecu bedziesz pocinal wtedy...
szybszy bedzie napewno, to wkoncu roznica ok 20KM no i VTEC
wejdzie bez najmniejszych problemow, ale mozesz wymienic jedynie glowice czyli zrobic mini-me, nie musisz wymieniac calego silnika

artek0903
26-02-08, 12:02
palil pewnie bedzie wiecej bo wiekszy silnik, a i na vtecu bedziesz pocinal wtedy...

jeden i grugi to d15 wiec pojemnosc ta sama a poza tym d15z6 to vtec-e czyli stowrzony aby byc oszczednym a nie jak najszybszym

szybszy bedzie napewno, to wkoncu roznica ok 20KM no i VTEC nie byl bym taki pewien, jesli przelozy razem ze skrzynia to niekoniecznie bo w d15z6 byly montowane jedne z najdluzszych z tego co sie orientuje a one nie sprzyjaja dobrym osiagom (ekonomii owszem). a roznica w mocy to jakies 12KM :)

wejdzie bez najmniejszych problemow, ale mozesz wymienic jedynie glowice czyli zrobic mini-me,

tylko musisz miec glowice z d16 (nie d15) vtec, bedzie szybciej i jak sie postarasz to i oszczedniej :)

siwas
26-02-08, 12:04
zumek,
w temacie jest d15z6 wiec roznica kolo 10 koni i vteca w nim nie czuc,latalo to bedzie bardzo podobnie(chyba ze zostawisz skrzynie) i palilo troche mniej,jesli ma byc szybsze to łeb od z6 ale palic mnie nie bedzie.
Kumpel z forum ma w b7 +kolektor 4-2-1,koncowy przelot,dolot z lipnym stozkiem i wyplulo mu na hamowni 115km i ok 145 nm, wiec chyba sensowniej takie w nim zrobic mini mody niz pchac sie w swapa na prawie to samo.
Mam serie d15z6 w 6gen i ten 115km b7 dopiero na 3 zaczyna odchodzic powolutku :)

Hikiel
26-02-08, 12:49
A ja mam d15z6 + 4-2-1 + dolot + skrzynia z d13 i robie seryjne d16z6 a pali malooo :)

jaco
26-02-08, 18:33

jeden i grugi to d15 wiec pojemnosc ta sama a poza tym d15z6 to vtec-e czyli stowrzony aby byc oszczednym a nie jak najszybszym

szybszy bedzie napewno, to wkoncu roznica ok 20KM no i VTEC nie byl bym taki pewien, jesli przelozy razem ze skrzynia to niekoniecznie bo w d15z6 byly montowane jedne z najdluzszych z tego co sie orientuje a one nie sprzyjaja dobrym osiagom (ekonomii owszem). a roznica w mocy to jakies 12KM :)

wejdzie bez najmniejszych problemow, ale mozesz wymienic jedynie glowice czyli zrobic mini-me,

tylko musisz miec glowice z d16 (nie d15) vtec, bedzie szybciej i jak sie postarasz to i oszczedniej :)

No wlasnie, nie chodzilo mi o d16 tylko d15
Niestety musze mymienic i silnik i skrzynie... poniewaz silnik sie juz do niczego nie nadaje, a skrzynia zaczyna szorowac wiec mini-me mnie nie ratuje :(
I dlatego pytam, czy kupic znow d15b7 czy d15z6, i wlasnie myslalem o zmianie skrzyni, z d15b7,
Jaka bedzie roznica spalania miedzy d15b7 a d15z6 ze skrzynia z b7?? Orientuje sie ktos??

[ Dodano: Wto 26 Lut, 2008 ]
a i jeszcze jedno pytanko, czy z ta dluga skrzynia osiagne wieksza V max??

[ Dodano: Wto 26 Lut, 2008 ]
a co do skrzyni, moze ktos ma doswiadczenie, i lepiej wsadzic jeszcze inna?? bo nie chce z 1.3 , a moze z 1.4 dobrze chodzi??

artek0903
26-02-08, 21:08
a i jeszcze jedno pytanko, czy z ta dluga skrzynia osiagne wieksza V max??

jak bys mial wystarczajaco duzo mocy :D Rem i Furoius napisali fajne tematy:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=8823
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7783

ktore duzo wyjasniaja, wystarczy rzut oka i juz wiesz ile musisz leciec zeby dokrecic silnik do konca... ogolnie warto troche czasu poswiecic i poszukac bo sporo juz na ten temat zostalo napisane

a co do skrzyni, moze ktos ma doswiadczenie, i lepiej wsadzic jeszcze inna?? bo nie chce z 1.3 , a moze z 1.4 dobrze chodzi??

ja wsadzilem z d16y2 (moja poprzednia byla strasznie dluuuga), ma krotsza 4 i 5 w stosunku do d16z6 czy d13, ogolnie chyba najlepszy mod jesli ktos nie patrzy na wykresy tylko na dynamike :hinczyk: a spalanie... nie zauwazylem jakiejs wiekszej zmiany, nadal 8-8,5l/100 w miescie raczej nie oszczedzajac, w trasie jeszcze nie mialem okazji

jaco
26-02-08, 22:25
Dzieki bardzo za pomoc :) Sporo mi to wyjasnia
Ale jezeli ktos moze sie jeszcze podzielic swoimi doswiadczeniami to chetnie poczytam :)