Zobacz pełną wersję : Łożysko + sprężyny przednie koło - ktoś robił ?
Coś zaczęło mi pukać w lewym kole, byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej i okazało się że do wymiany jest łożysko i najprawdopodobniej przednia sprężyna.
Czy ktoś z was już wymieniał takie elementy zawieszenia ?
Jakiego producenta warto wybrać ( czy kupować w ASO ? ;) )
a co mogło zepsuć się w sprężynie ? Może oprócz łożyska trzeba się również przyjrzeć górnemu mocowaniu amortyzatora. W rzadkich przypadkach dochodzi do uszkodzenia tej części.
Wymieniałem górne mocowanie amortyzatora ( samodzielnie ). Co jest równoznaczne z demontowaniem sprężyny z amortyzatora.
Bo pukało coś przy najazdach na 'leżących policjantów"
Możesz powiedzieć w jaki sposób diagnosta uzasadnił potrzebę wymiany sprężyny ?
Pękła czy jak ?
I w jaki to sposób stwierdził że wysiadło łożysko ?
Jest cały temat o pukaniu w Hondzie :) (jak kolwiek to rozumieć) , może objawy pasują do czegoś co już było omawiane ?
Generalnie diagnosta powiedział że sprężyna najprawdopodobniej pękła bo samochód jest widocznie przechylony na jedną stronę.
Nie miałem czasu żeby zostawić samochód na dłużej i jestem jutro umówiony na zdjęcie koła żeby się dokładniej temu przyjrzeć.
Coś mi stukało przy skręcaniu kierownicą, wjechałem na kanał i kręciłem kierownicą a diagnosta siedział pod samochodem i patrzył skąd się wydobywa dzwięk, i stwierdził że to łożysko...
Paluch_tcw
26-09-13, 12:26
stukanie to raczej ocieranie sprężyny w gnieździe. łożysko nie powinno stukać nawet przy padniętym. Poczytaj o stukaniu tu na forum. Są też zdjęcia w którym miejscu sprężyna ociera w gnieździe i zabezpieczali to nasuwając wąż gumowy na koniec sprężyny.
A jeśli już będziesz wymieniał łożysko to mogę z własnych doświadczeń (trzymałem w ręku) powiedzieć, że firma SKF w katalogach ma zamiennik do naszych Hond ale on nie pasuje - prawdopodbnie jest do 7 gena.
Mam podobny problem, stuki w lewym kole.
Byłem dwa razy na stacji diagnostycznej, zawieszenie jest w nienagannym stanie. Profilaktycznie zmieniłem łącznik stabilizatora, też nic nie pomogło. Generalnie ręce mi opadają gdzie szukać przyczyny.
Jadę w przyszłym tygodniu do ASO, zobaczymy co powiedzą. Bo na stacji chyba do końca się nie znają, bo wycenili mi wymianę sprężyny + poduszko + kolumnę mcpersona... i wycenili na 2500 PLN :)
Przez telefon w ASO powiedzili że to pewnie "jakieś gumy" i zobaczymy..
Podziel się informacjami po wizycie w ASO.
Hej, Jaki rezultat wizyty ?
Ja właśnie walcze ze stukaniem, wysoce prawdopodobne że umnie to łącznik stabilizatora. Czy ktoś poleci konkretną firmę ?
Paluch_tcw
30-09-13, 23:09
Hej, Jaki rezultat wizyty ?
Ja właśnie walcze ze stukaniem, wysoce prawdopodobne że umnie to łącznik stabilizatora. Czy ktoś poleci konkretną firmę ?
Lemforder.
W razie czego nr katalogowy 35414 01
Lemforder.
W razie czego nr katalogowy 35414 01
ten Lemforder od pewnego czasu - nigdzie nie osiągalny,
z pozostałych to : yamato , 555, moog
Paluch_tcw
01-10-13, 16:58
555 z tych najlepsza opcja
Ja kupiłem taki łącznik i narazie jest ok.
http://allegro.pl/lacznik-stabilizatora-honda-civic-viii-przod-06-11-i3568807708.html
Musze kupić łącznik stabilizatora.
Mam do wyboru:
- 96 PLN FEBI, lub
- 76 MOOG
cena za sztuke.
Gume stabilizatora już zamówiłem w Olkuszu "poliuretany" i chcę to na dniach zmianić.
Które wybrać ?
Paluch_tcw
05-10-13, 00:15
Z tych dwóch to febi będzie lepszym wyborem.
Podziel się informacjami po wizycie w ASO.
i ciekawostka, w ASO wyszło że uszkodzona jest przekłdania kierownicza ( !), i że zawieszenie jest OK.
Sprawdzili czy przypadkiem nie stuka drążek, ale niestety nie...
Koszt nowej przekłdani w ASO 8k... czyli jakas masakra.
Mają dać mi znać co można z tym wymyślić, jak się odezwą dam znać.
Albo wymiana na fabrycznie nową albo regeneracja przekładni... Chyba też się przejadę swoim samochodem do ASO i ciekawe co u mnie wymyślą. Chociaż średnio mi się chce płacić za ich mądrości życiowe...
Najlepiej zregenerować i będzie spokój. A nie było kiedyś jakiejś akcji naprawczej przekładni?
A nie było kiedyś jakiejś akcji naprawczej przekładni?
mi w sedanie przekładnie wymienili w sedanie jeszcze na gwarancji
Ja również miałem wymienianą (1,4 5D) - pojachałem do ASO ze stanem licznika 99,900 zgłaszając w ciemno przekładnię, po sprawdzeniu stwierdzili że coś w niej chrupie i zmienili.
Teraz faktycznie coś mi w autku stuka, będę wymieniał gumy i łączniki, mam nadzieje że to nie faktycznie przekładnia. (przebieg 145kkm)
Najlepiej zregenerować i będzie spokój. A nie było kiedyś jakiejś akcji naprawczej przekładni?
Ktoś może coś więcej powiedzieć o akcji, czy była czy nie i jak to ewentualnie sprawdzić ?
Paluch_tcw
08-10-13, 23:16
Ktoś może coś więcej powiedzieć o akcji, czy była czy nie i jak to ewentualnie sprawdzić ?
Podjedź do serwisu lub zadzwoń podaj VIN i zapytaj czy Twoje auto podlega jakimś akcjom serwisowym.
Musze kupić łącznik stabilizatora.
Mam do wyboru:
- 96 PLN FEBI, lub
- 76 MOOG
cena za sztuke.
Gume stabilizatora już zamówiłem w Olkuszu "poliuretany" i chcę to na dniach zmianić.
Które wybrać ?
Wybrałem w końcu OYODO -w promocji były po 55/szt - total 110
gumy - poliuretnay 75PLN - 10% rabat = 67 PLN
Robocizna 50 PLN (nie mam gdzie samemu zrobić) = 50 PLN
Impreza wyszła mnie 227 PLN - i już nie tłucze- uff.
-> a teraz aso - jeden łącznik 180 netto + 65 wymiana za strone, o gumy już nie zapytałem :)
tuleja wahacza - 1 szt. coś około 320 zł
butler.gdansk
09-10-13, 19:45
...Aż mnie duma rozpiera że ogarnąłem te poliuretany :D
w Twoim wypadku całkowicie uzasadniona :)
Paluch_tcw
09-10-13, 20:13
-> a teraz aso - jeden łącznik 180 netto + 65 wymiana za strone, o gumy już nie zapytałem
A trzeba było :p 18 zł sztuka płaciłem za tuleje stabilizatora
Koledzy gdzie mogę dostać poduszki gumowe amortyzatora? Zakupiłem górne mocowanie z łożyskiem firmy Kayaba ale w komplecie nie było tej właśnie poduszki a jak już wymieniać to całość.
Z góry dzięki za info.
Edit..
Będę także potrzebował gumy pod sprężynę, te które maja przeciwdziałać obracaniu się jej w gnieździe amortyzatora...
A trzeba było :p 18 zł sztuka płaciłem za tuleje stabilizatora
a mi powiedzieli 105pln za komplet wiec kupilem za 20 zamiennik yamato w ic i dorobili w olkuszu na jej wzor bez problemu i wszystko pasuje jak widac
Paluch_tcw
30-10-13, 11:15
a mi powiedzieli 105pln za komplet wiec kupilem za 20 zamiennik yamato w ic i dorobili w olkuszu na jej wzor bez problemu i wszystko pasuje jak widac
Widziałem dorobione naprawdę wyglądają porządnie.
Zastanawia mnie tylko rozbieżność cen w ASO. Kupowałem 2 razy - raz zamawiałem przez hurtownie zapłaciłem 46 zł z kosztami dostawy za 2 sztuki. A raz kupiłem sam w ASO i płaciłem 18 zł za sztukę. Nie wiem dlaczego powiedzieli Ci 105 zł
mi dobierali po numerze vin i 'najnowsza' czesc do mojego samochodu to komplet gum
wiem ze kiedys mozna je bylo kupic pojedynczo i byc moze w taki sposob dobierali Tobie, albo mimo ze jest to ta sama czesc to z innym numerem ma inna czesc.
jest w hondowskim epc kilka takich paradoksow - np filtr powiertrza do accorda ictdi jest taki sam jak od innego modelu (nie pamietam juz jakiego-zalozmy ze odyssey) i jak dobierzesz po modelu 'accord' to zaplacisz za ta sama czesc wiecej niz jak poprosisz o filtr powitrza do odyssey
podobna zmiana dotyczy lozyska amortyzatora - jednakowe dla wszystkich 8gen 3/5d a numery czesci rozne, co ciekawe ostatnio jak zapytalem o cene samego lozyska (kiedys 54726SMGE02) to powiedziano mi ze wystepuje tylko w zestawie naprawczym (51610SMG305) skaldajacym sie z: odboju, oslony i lozyska amortyzatora i kosztuje odpowiednio drozej od samego lozyska.
samo lozysko kosztowalo ok 100pln a zestaw to koszt 195 netto.
trzeba szukac sposobow na zwiekszanie sprzedazy w kryzysie...