Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Oryginalny alarm Prestige w EJ9

woPo
25-02-08, 21:47
Pytanko, mam oryginalny Prestige w moim EJ9, durnowato ktoś podłączył postojówki zamiast kierunków. Chce to przełączyć, jest to możliwe bo jak kumplowi zakładali alarm w swojej furze to powiedzeli, że mogą zrobić ale za 60 zł :aloha:

Sam bym sobie to zrobił tylko gdzie wkładali te instalki od alarmów pod deską i skąd wziąść kabel żeby kierunki mrugnęły, z awaryjek czy skąd? :)

emg
26-02-08, 08:40
prestiża zazwyczaj podłączali pod postojówki, chyba ze względu na mniejsze obciążenie przekaźników w alarmie

woPo
26-02-08, 09:06
Możliwe, ale mnie to wkurza :bicie: bo za każdym razem mruga mi podświetlenie całej deski rozdzielczej :/ Po za tym nie zawsze widać czy się auto zamyka jak się stoi z boku, a kierunki mrugają mocniej niż postojówki i są w błotniku

marcov
26-02-08, 10:28
Wiec w takim przypadku musisz dobrac sie do centralki alarmu, odnalesc przewody ktore ida do swiatel postojowych (na ktorych pojawia sie +12 przy zamykaniu i otwieraniu) i przepiac je pod swiatla kierunkowskazow, beda pewnie 2 przewody i osobno wepnij w lewy kierunek i osobno w prawy

woPo
26-02-08, 14:05
i przepiac je pod swiatla kierunkowskazow, beda pewnie 2 przewody i osobno wepnij w lewy kierunek i osobno w prawy

A dlaczego tak?

Motyl
27-02-08, 17:14
1. sprawdź na centralce jaki masz model tego alarmu
2. manuala wyszukaj w googlu, ostatnio to przerabiałem bo zamieniałem właśnie ten "fajowski" alarm na inny, także wiem że manuale są do ściągnięcia

3. jak już będziesz miał manuala to szybciutko pociągniesz sobie kable od awarii do centralki i zamienisz kable od postojówek na awarie. W manualu będziesz miał podane wszystkie kolory więc zajmie ci to tylko chwilę
powodzenia

ppm702
27-02-08, 22:35
i przepiac je pod swiatla kierunkowskazow, beda pewnie 2 przewody i osobno wepnij w lewy kierunek i osobno w prawy

A dlaczego tak?
bo jak podłączysz to inaczej niż do włącznika awaryjnych to będa Ci się obie strony razem włączały, chyba że wyseparujesz diodami, ale to z kolei obciążyć może nadmiernie przekaźnik w centralce alarmu

woPo
28-02-08, 09:02
Dzięki chłopaki, to elegant, spróbuje to ogarnąć jak się zrobi trochę cieplej :)
Proszę nie zamykać tego tematu bo jak wystąpią ewentualne problemy podczas robienie tego to zapytam tutaj, żeby już nie zakładać nowego tematu :)

emg
28-02-08, 21:23
białe z alarmu powinny być od pozycyjnych

woPo
28-02-08, 22:52
Dokładnie, białe są :)
W instrukcji z elektrody ściągniętej jest podane, że białe są do kierunków przy uzbrajaniu i rozbrajaniu, więc nie wiem dlaczego dali pod pozycje, ale przełącze, może jutro mi się uda :)

marcov
28-02-08, 23:03
nie wiem dlaczego dali pod pozycje

Ktos poprostu preferowal informacje o zazbrajaniu i rozbrajaniu alarmu wlasnie za pomoca swiatel pozycyjnych, kiedys u siebie tez tak zrobilem, pozniej draznilo mnie to ze z boku nie widzialem czy alarm sie uzbroil. Mozna tez dac pod swiatla mijania zeby robisz "szal" pod blokiem :P

adamus89
25-09-09, 17:18
witam, mam alarm prestige 400 w swoim 5d i centralny zamek tylko z kluczyka. chciałbym zeby byl tez sterowany z pilota od tego alarmu. co musze dokupic? czy wystarczy silownik(master jak dobrze mysle)? czy trzeba jeszcze jakis sterownik dodatkowy? i jak to podłączyc?