Zobacz pełną wersję : Civic '01 5D, problem z mechanizmem szyby
Cześć witajcie, z góry powiadam, żem przeszukał co nieco, ale problem jak każdy prosty, może mieć różne podłoże. Posiadam Civic'a VII z 2001 roku, przed FL , wersja 5D. Od paru dni borykam się z pewnym problemem , a mianowicie takim, że szyba na prawym przodzie, ma problemy z zamykaniem . Dokładniej to działa tak, że idzie ją jeszcze otworzyć ( ale czuć słabość silniczka ), gorzej jest przy zamykaniu. Tak jakby skończyła się bateria, tak silniczek nagle odmawia posłuszeństwa ( traci stopniowo moc ) w efekcie nie domyka szyby ( potrafi stanąć "w trasie" ), dopiero ponowne naciśnięcie przycisku i lekkie otwarcie jej w dół pozwala jeszcze nadać mocy ( bez tego, szyby dalej nie może popchnąć ). Chciałbym wiedzieć, gdzie leży problem, czy w samym silniczku, czy gdzieś w jego dokładniejszych elementach.
Rzobierz mechanizm i ogladnij najpierw prowadnice ( moze cos sie zapchalo ) a potem sam silniczek
Według mnie podwinęła się uszczelka i dlatego chodzi ciężej. Albo rzeczywiście silniczek niedomaga.
Mam tak samo w EU7 jaki i EJ9. Po stronach pasażera w okresie jesienno-zimowym najczęściej. W zeszłym roku się to działo i teraz to samo. Smarowałem, psikałem silikonami i pomagało na chwile. W lato szybki chodzą pięknie. Nie wiem od czego to zależy.
Mam tak samo w EU7 jaki i EJ9. Po stronach pasażera w okresie jesienno-zimowym najczęściej. W zeszłym roku się to działo i teraz to samo. Smarowałem, psikałem silikonami i pomagało na chwile. W lato szybki chodzą pięknie. Nie wiem od czego to zależy.
W sumie to by wyjaśniało, dlaczego im chłodniejsza teraz pora, tym gorzej szyby pracują. Jeszcze przed 2 tygodniami było w miarę ok.
Dlatego ja w zimie staram sie nie dotykac szyb, chyba ze no juz trzeba, zawsze mam wrazenie ze cos sie zepsuje, mechanizm ciezej chodzi, czesto sa zamarzniete mimo iz nam sie wydaje ze nie .Tyle ze teraz na jesieni nawet w nocy chodza mi jeszcze jak marzenie , nie widze roznicy praktycznie pomiedzy 30 stopniowymi upalami, wiec jak wam teraz cos dogorywa to co bedzie pozniej ?
Trochę się klimat ocieplił, a wraz z nim szyba wróciła do normalnego działania :D Normalnie, cud. Czekamy na chłodniejsze aspekty i zobaczymy co się stanie.