Zobacz pełną wersję : Przeguby wewnętrzne
Szukam sprawdzonej informacji i specyfikacji (ilość zębów na przegubie i krzyżaku) przegubów wewnętrznych które na 100% będą pasowały do mojej Hanki. Wiem, że przeguby występowały różne, ale czy poniższe informacje determinują jednoznacznie, że w takowym aucie występowały przeguby wewnętrzne tylko jednego rodzaju?
Civic MB2, D14Z4, '99, bez ABS.
Poprawcie mnie jeśli się mylę.
Znalazłem półosie (zarówno lewa jak i prawa a więc i krótka i długa) które mają na wyjściu (na przegubach) z jednej strony zębów 25 a z drugiej 26. A przeguby zewnętrzne pasujące na 100% do mnie mają na zewnątrz 26 zębów a w środku 32 zęby. A więc analogicznie przeguby wewnętrzne będą na zewnętrznych końcach miały 25 zębów. Pozostaje do ustalenia ilość zębów na krzyżaku przegubu wewnętrznego. Czy biorąc pod uwagę półosie - i to, że od strony przegubu zewnętrznego mają 32 zęby - powinny one mieć taką samą ilość zębów (32) z obu stron? Bo jeśli półośki po obu stronach na mocowaniu przegubów powinny mieć tyle samo zębów (w moim przypadku 32) to pozostają przeguby zewnętrzne mające na zewnątrz 27 zębów.
I kwestia druga. O ile przeguby zewnętrzne są identyczne w kwestii prawo/lewo to przeguby wewnętrzne są różne z obu stron. Czy może to świadczyć o tym, że prawy i lewy mają inną ilość zębów na krzyżaku?
Szlag mnie już trafia z tym dobraniem przegubów wewnętrznych...
A nie możesz spisać nr OEM z EPC i pójść do sklepu. Wtedy dobierzesz zamiennik bez problemu. Tylko w EPC szukaj po nr VIN a nie modelu.
Numery OEM-owe to ja mam. Ale co z tego skoro szukając po tych numerach w sieci znalazłem różne przeguby...
A żadnego sklepu nie znalazłem w sieci który mi pokaże dany przegub po wpisaniu numerów OEM.
Jeśli takowe znasz to będę wdzięczny. Przeguby mają numery: 44310-SH3-960 i 44310-ST3-G01 a całe sety razem z manżetami analogicznie 44017-ST3-E01 i 44017-ST3-G03.
Intercars ma wyszukiwarkę po nr OEM i z mojego doświadczenia dobrze po nich dobiera. Możesz też spróbować w IParts, też dobrze dobiera. Testowałem na paskach i rozrządzie.
Intercars ma wyszukiwarkę po nr OEM i z mojego doświadczenia dobrze po nich dobiera. Możesz też spróbować w IParts, też dobrze dobiera. Testowałem na paskach i rozrządzie.
W Intercarsie już próbowałem. Po numerach OEM nie znajduje absolutnie nic. Dlatego muszę znać parametry przegubu.
A na stronie tego sklepu który polecasz - iparts.pl - jak wpisałem numer OEM przegubu wewnętrznego to wyskoczyły mi przeguby zewnętrzne. Świetnie...
Czyli nadal jestem w d...
Czy naprawdę za cholerę nie da się tego określić bez wyjęcia z auta półosiek!?!?
A to widziałeś ? http://www.ebay.co.uk/itm/INNER-CV-JOINT-RIGHT-30X35X25-HONDA-INTEGRA-1993-2000-OEM-44310-SR3-300-/261251378171?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item3cd3cbabfb
A to widziałeś ? http://www.ebay.co.uk/itm/INNER-CV-JOINT-RIGHT-30X35X25-HONDA-INTEGRA-1993-2000-OEM-44310-SR3-300-/261251378171?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item3cd3cbabfb
Widziałem. Ale numer OEM się nie zgadza.
Odpowiedzcie mi na pytanie: Czy jeśli półoś na wejściu w przegub zewnętrzny ma 32 zęby to tyle samo zębów MUSI mieć na wejściu w przegub wewnętrzny? Bo jeśli tak to zbliżam się do teorii, że u mnie są przeguby wewnętrzne mające na wejściu w skrzynię 25 zębów, a wewnątrz krzyżaka mają 32 zęby. Jeśli tak jest to są to przeguby niedostępne do dostania na jakimkolwiek rynku i pozostaje szukanie używki.
Analizując wszystko doszedłem do poniższych wniosków. Poprawcie mnie jeśli jestem w błędzie.
http://i6.photobucket.com/albums/y204/moskal79/driveshaft_zps2edab8c1.jpg
ja Ci mogę potwierdzić ilość zębów na przegubach zewnętrznych bo sam zmieniałem i liczyłem.