PDA

Zobacz pełną wersję : B18C4 aerodeck problem ze skrzynią biegów

jacekd13b2
23-09-13, 21:07
Witam wszystkich mam taki problem z moim autem mianowicie chodzi o skrzynie biegów. Auto kupilem w maju tego roku i przejechalem juz okolo 10tys km zaraz po zakupie zauwazylem ze ciezko wchodza biegi. Czasem jak mocniej rusze z jedynki to dwojka z oporem wchodzi.. czasem redukujac z 4 na 3 tez jest opor i trzeba powtorzyc. Z moich obserwacji wynika ze dzieje sie to zupelnie roznie czasem rowniez na cieplym silniku ale czesciej jak jest zimny. Kilka razy sie zdarzylo ze na zimnym silniku wogole nie mogłem żadnego biegu wrzucic.. jakby cos blokowalo.. jest to mocno denerwujace i boje sie tez aby nie bylo jeszcze gorzej tzn aby skrzynia sie nie posypala. Dodam ze oleju w skrzyni nie wymienialem po zakupie. Czesto jest tak ze niema żadnych objawow i wszystko dziala jak nalezy a czasem dzieja sie takie rzeczy jak opisalem. Co moze być tego przyczyna ?? moze ktos mial podobny problem ?? Na forum koledzy pisali ze wymienili olej na MTF i pomogło. Sam juz nie wiem co u mnie sie dzieja moze synchronizator w skrzyni do wymiany jest.. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.. :-)

Zastanawiam sie nad tym czy to poprostu nie jest koniec sprzegła w mojej hondzie :-( sprzegło nie bierze pod koniec czyli na gorze.. wydaje mi sie ze jest ok. ale moze tylko mi sie wydaje. Sam nie wiem juz.

Brylant1
23-09-13, 21:16
Raczej obstawialbym sprzeglo.

jacekd13b2
23-09-13, 21:18
no własnie ale nie potrafie tego jednoznacznie stwierdzic. A metada prob i błedow to drodo moze byc :-)

szastal
23-09-13, 22:29
sprzęgło chyba się sprawdzało że na postoju wrzucasz 3 i puszczasz sprzęgło, jak auto zgaśnie od razu to sprzęgło ok, z tanich rzeczy to zacznij od zmiany płynu w układzie sprzęgła, dot4 0,5 po kieszeni nie bije tak , później możesz olej. Ja jak miałem niby problem z synchro to przy zmianie z 1 na 2 przy obrotach ponad 5tys był zgrzyt. jeszcze możesz zobaczyć gumy od wybieraka pod autem jak i przy skrzyni, reszta to samo sprzęgło jak i łożysko oporowe.

jacekd13b2
24-09-13, 19:28
No płynu nie wymienialem.. zaczne od tego a potem olej w skrzyni i lukne na te gumy od wybieraka. Jesli nic to nie da to bede zbierał kaske na nowe sprzegło.. :-) Apropo tego to jesli juz to jakie te sprzegło kupowac jakiej firmy?? W jajku wymieniałem na AISINA i było oki :-) Łukasz i co z tym synchro u Ciebie było wymieniałes go?? jak teraz Ci skrzynia chodzi i co robiłeś??...

MichałCK
24-09-13, 19:59
Apropo tego to jesli juz to jakie te sprzegło kupowac jakiej firmy??
np. LUK, Exedy

mirasek
24-09-13, 20:37
Nie wysprzęgla dobrze, więc albo zapowietrzony układ albo padnięta pompka lub wysprzęglik.

WojTEC
24-09-13, 20:40
mam to samo co Ty, jak jest zimno na dworze to czasem nie mogę przesunąć lewarka na 1 i na 2. sprzęgło miałem ponoć wymieniane 2 lata temu, zresztą chodzi dobrze także raczej to odrzucam. poza tym dzieje się tak też jak nie wciskam sprzęgła a auto jest zgaszone i nie mogę z luzu wbić 1. daje na 3 potem na 1 i wchodzi. W tym tyg będę chciał wymienić olej, co prawda nie na mtf ale 10w40 silnikowy. dam znać czy coś pomogło.

szastal
24-09-13, 21:56
Olej mtf, nowy komplet sprzęgła exedy, łożysko oporowe, (ale ja robiłem hybrydę po całości) więc tak sprzęgło na aucie było w dobrym stanie ale skoro miałem komplet nowego exedy już kupiony to założyłem, synchro które kupiłem było w dużo gorszym stanie jak to które miałem w skrzyni więc zostało to co było, ale łożysko oporowe było lekko sfatygowane i ponoć czasem przez to świruje. Zmiana płynu w sprzęgle to chwila moment więc zmieniam tak średnio co rok bo jednak temp od silnika dużo wyższa i zbiera wodę, a to jest tak samo jak z hamulcami, jak dużo wody płyn już ma to do puki się nie nagrzeje to słabo hamuje, zabieg tani i prosty więc polecam. Skrzynia śmiga aż miło w każdym razie, różne są teorie jednak bym zalał mtf mimo wszystko

Stressby
25-09-13, 15:38
HCK2021 - kup Exedy i będziesz miał spokój.
http://bit.ly/19EpkgE
Ewentualnie, Stage1 z organiczną tarczą.

Thomas80
25-09-13, 18:03
albo oem honda za ok 800 pln

jacekd13b2
25-09-13, 20:11
Dzieki za podpowiedz z wyborem odpowiedniego sprzegła :-) napewno wezme to pod uwage :-) Choc szczerze licze na to ze nie bedzie potrzeby wymieniac calego sprzegla :-) Na dniach wezme sie za to i dam znac co było :-)

jacekd13b2
28-09-13, 09:08
A ten olej MTF to jaki dokładnie ma byc o jakim oznaczeniu ??? bo spotkałem sie z kilkoma rodzajami tego oleju i wiekszość to przekładniowe... ma to znaczenie ??...

szastal
28-09-13, 16:32
honda mtf jest chyba jeden tylko

limit3d
28-09-13, 17:00
1. http://allegro.pl/oryginalny-olej-przekladniowy-honda-mtf-3-i3582865753.html
2. http://allegro.pl/olej-przekladniowy-honda-mtf-1l-oem-oryginalny-i3541979551.html
Dołączam się do pytania donośnie oleju przekładniowego. Jest jakaś różnica pomiędzy MTF,a MTF-3? Oba są do manualnych skrzyń. Czy są jakieś różnice poza naklejką,krajem pochodzenia? W ASO wspominali coś o MTF-3...

jacekd13b2
29-09-13, 11:28
No własnie o tym pisałem ze jest przynajmniej dwa rodzaje tego oleju.. Teraz pytanie który wybrac konkretnie.. Najlepiej zadzwonic do ASO i zapytac :-) Kiedys tak dzwoniłem w sprawie accorda i lpg w nim i gosciu mi sporo powiedział :-)..

Panowie mam pytanko jakie macie akumulatory u siebie w autach?? U mnie siedzi maly 45 ah i wlasnie wczoraj odmowil posluszenstwa... a miejsca jest tam jeszcze aby wiekszy dac. Kupiłem auto juz z takim akumulatorem latem krecil a teraz nie daje rady.. Inna sprawa ze moze byc juz zwyczajnie padniety. Pytam tylko z ciekawosci bo jesli bede zmuszony kupic to zebym wiedział jaki ?? :-)

Dodam tylko ze taki 45 ah miałem w jajku 1.3 :-) a tu jest troszke wiekszy silniczek;):D

ngorso
10-11-13, 19:06
Ja u siebie też mam 45ah i chyba też nie długo niemile mnie zaskoczy :p

mattii
10-11-13, 21:15
oem mtf na butelkach ma rozne oznaczenia ale to jest to samo i sa mieszalne.
jak bedziesz wymieniajl sprzeglo pamietaj zeby przetoczyc kolo zamachowe zeby ci nie skakal

jacekd13b2
02-12-13, 19:13
Dzięki mattii za podpowiedz z tym kołem zamachowym.. własnie bede sie brał na dniach za sprzegiełko :-) Jak myslisz warto te koło maksymalnie odchudzić czy tylko tak aby sprzęgło grało ?? Mechanik poleca mi sprzęgło marki aisin. Co sądzicie o takowym ??

Karpiczek
03-12-13, 11:05
Kolo w zaleznosci od zuzycia ewentualnie mozna zabielic. Jesli chcesz ztuningowac mozesz kupic gotowe lub dac swoje kolo zamachowe do odelzenia. Ja w b18 mam exedy. Pierwszy komplet trafil sie wadliwy na gwarancji wymieniono na kolejne nowe. Smiga w porzadku ale ciezko ocenic zywotnosc bo dopiero z 10 tys przejechalem. Pozdro!

jacekd13b2
23-12-13, 08:57
Sprzęgło już zmienione :-) Wszystkie objawy o których pisałem wcześniej ustąpiły :-) Koło zamachowe było przetoczone jak sugerował matti. Sprzęgiełko założone AISIN i smiga elegancko. Dam znać w trakcie eksploatacji jak sobie AISIN radzi :-)