Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło łapie bardzo nisko.

anthrax
24-02-08, 21:58
SHHMA87 D14A2
Mam taki problem, że sprzęgło łapie mi bardzo nisko
i kiedy silnik jest ssaniu to trochę ciężko ruszyć
to w sumie niewielki problem ale kolega dziś mi uświadomił,
że kiedy sprzęgło słabo się wysprżęgla to prosta droga do rozwalenia skrzyni

może ktoś wie co może być przyczyną i jak to naprawić?

milosh_one
24-02-08, 22:21
No to chyba trzeba odpowietrzyc...

anthrax
24-02-08, 23:18
A może wiesz jak to zrobić?
Mogę sam czy jechać do mechanika?

borogro
17-04-08, 17:07
Witam.
Ostatnio też mi się ,,pedał zapadł" więc popytałem poniuchałem i sam naprawiłem usterkę.Latwizna.
1.Patrząc od przodu na silnik,po prawej stronie u góry w narożniku masz taki mały zbiorniczek.Odkorkuj go i looknij waść czy czasami nie masz w nim pajęczyn (czyt.czy nie jest pusty:) ).
Jeśli jest pusty to kicha.Generalnie na pustym zbiorniku jechałem jeszcze ponad 100km ale nie polecam jazdy hanią w takim stanie.
2.Stwierdzony pustostan w zbiorniczku naprawiasz uzupełnieniem płynem (hamulcowy DOT4 wystarczy),a nastepnie odpowietrzasz układ w następujący sposób:
a)szukasz pomocnika (żul spod sklepu w zupełności wystarczy,ale upewnij sie ze masz przy sobie portfel:) )
b)idziesz po tzw. wężu i szukasz odpowietrznika.Dla ułatwienia dodam,że znajduje się on przy siłowniku sprzęgła delikatnie po lewej stronie prawie przy chłodnicy.
c)załatw sobie zawczasu wężyk gumowy najlepiej przeźroczysty o średnicy pasującej ,,na wcisk" do odpowietrznika układu sprzęgła.
d)lejesz ,,po poznańskiemu" płynu do zbiorniczka,uruchamiasz nogę żula za kierownicą (ruch posuwisto-zwrotny z niewielką częstotliwością:) ) i na odkręconym odpowietrzniku łapiesz przez wężyk to co z niego wypływa do słoiczka po sarepskiej.UWAGA:zwracam uwagę na pompowanie żula pedałem!proponuję zaprogramować żula na 3-4 głębokie depnięcia,a następnie na wdepniętym pedale uzupełniasz płyn w zbiorniczku.W tym momence liczy się koordynacja,ponieważ wystarczy ze przeoczysz dolanie płynu i dupa blada-powietrze znowu w układzie.
Po kilku ewentualnych zassaniach powietrza sam wpadniesz na pewno na sposób w który uda ci się to wszystko zrobić.
Zwracam uwagę na delikatne pierwsze odkręcenie odpowietrznika bo istnieje mozliwość spierd......... odpowietrznika.Delikatnie szaleć z kluczem-proponuję z wyczuciem.
Generalnie nie da się tam niczego zdupić więc największa łamaga sobie z tym poradzi:).
Jak pomogłem to w najbliższą niedzielę daj za mnie na tace:).
Pozdro z Wielkiejpolski:)