Zobacz pełną wersję : D16y8 Zwracam sie do was fachowcy :)
Witam mam taka prosbe. Mam d16y8 stozek i wydech koncowy narazie jest. Chcialbym przez zime wyciagnac z neigo troche wiecej mocy :) co moglbym zrobic w niej jakas inna glowica moze ? jakis kolektor albo cos dajcie kilka przykladow bede bardzo wdzieczny :) jezeli pomozecie mi :)
Po pierwsze solidne odgrodzenie stożka ;) widzę w Twoim temacie że twój stożek nie ma lekko, za wiele nie da Ci dolot ze zderzaka na ten stożek skoro nie pobiera on 100% powietrza z nawiewu ze zderzaka tylko większośc ciepłego z komory silnika. Ewentualnie ratuje Cie powrót do seryjnej puszki z dolotem ze zderzaka co jest chyba najrozsądniejszym wyjściem lecz niestety kosztem dźwięku stożka.
Zastanawia mnie dlaczego tak dużo osób montuje stożek myśląc że jest on kwintesencją tuningu który daje mega osiągi.. Owszem dźwięk jest spoko wiadomo jak negatywnie wpływa na układ dolotowy gdy nie jest to dobrze zrobione.
Wstaw kolektor 4-2-1 ebajowy, bądź z D16Z6 4-2-1 (nie wiem czy D16Y8 również miał seryjny 4-2-1) w miejsce katalizatora tłumik przelotowy najlepiej w obudowie katalizatora i powinna zacząć minimalnie lepiej lecieć :D oczywiście strojenie kompa też jest zalecane.
Z resztą niemal wszystko co chcesz wiedzieć pisze na forum, tak wiem nikomu się nie chce szukać :)
Dalej niech się wypowiedzą bardziej doświadczone osoby :)
Dolot zimny do stozka bedzie zrobiony i bedzie odgrodzony czekam za przesylka :) D16y8 ma kolektor seryjny 4 2 1 ale wejdzie niedlugo ebajowy. :) Gdzie moge zrobic takie strojenie kompa WLKP
Gdzie moge zrobic takie strojenie kompa WLKP
Swarzędz ogarnia dobrze
Mleko w Tulcach itp...itd...
Zależy co chcesz :D
ok. a ty czemu na spoty nie przyjeżdżasz panie
Pomoze mi ktos wkoncu czy nie bardzo? Np jaka przepustnice moge zalozyc od jakiego silnika jakie wtryskki itd
Witam mam taka prosbe. Mam d16y8 stozek i wydech koncowy narazie jest. Chcialbym przez zime wyciagnac z neigo troche wiecej mocy :) co moglbym zrobic w niej jakas inna glowica moze ? jakis kolektor albo cos dajcie kilka przykladow bede bardzo wdzieczny :) jezeli pomozecie mi :)
Nie dalej jak cztery dni temu się żaliłeś że "dużo" pali, teraz modzić chcesz
Zwykła puszka dolotowa ze szczelnie doprowadzonym zimnym powietrzem ze zderzaka - żadnych stożków:)
Jak stożek, to jedynie CAI z prawdziwego zdarzenia:)
Oprócz tego krótka skrzynia z FD 4.4, "jebajowy" kolektor 4-2-1 z wyjściem 2", przelotowy wydech na 2 lub 3 porządnych tłumikach o średnicy max 2", no i do tego wszystkiego strojenie u fachowca.
U mnie szło to tak na seryjnym wydechu i mega zamulającej skrzyni z D14A4:
http://www.youtube.com/watch?v=CfCSQtyzd9A
Po zmianie wydechu na przelot i ponownym strojeniu jest jeszcze lepiej.
Teraz tylko trzeba wrzucić krótką skrzynię:)
Calkiem calkiem to sie zbiera, az zaczelem sie zastanawiac nad budowa doprezonej d serii...
Na obecnym setupie jest dużo lepiej, ale niestety nie mam filmiku porządnej jakości:(
Chyba bede sie rozgladal za slupkiem z6 do remontu, bo modzenie b serii do najtanszych nie nalezy biorac pod uwage np sama skrzynie. A madrze zrobione d tez juz jakos jedzie.
S80 do B-serii kosztuje więcej niż cały swap D16;)
Koszt ewentualnego remontu w B też jest cholernie duży, a zdrowy silnik ciężko trafić.
Ja tam nie żałuję swapa na Y8... wiadomo, potwór to nie jest, ale do codziennego przemieszczania w zupełności wystarcza... z wyprzedzaniem zawalidrogów też większych problemów nie ma:)
Podstawowe mody, to też w sumie groszowe sprawy. Potem oczywiście można się jeszcze bawić w doprężanie i ostry wałek, ale to już swoje kosztuje:)
Nie glupi pomysl, lekki zamach mam skrzynia jest, wydechowi duzo nie brakuje... Slupek tylko sklecic doprezony i walek z czasem.
Nie wiem na ile to realne, ale po doprężeniu i ostrym wałku idzie ponoć z tego wykrzesać okolice 170KM.
Powinno to latać całkiem fajnie:)
jak widac po filmie micha zdrowa seria bez duzych modow tez zapindala :D
markotny ma doprezony bez ostrego wałka i hamownia mu pokazala 150 bhp
mysle ze nie jedno B objechal ;]
No niby tak. Jak by slyszal kto o slupku z6 do remontu to prosze o info:D byle nie byl po panewce