Zobacz pełną wersję : Problem z alarmem.
Witam, posiadam dosyć irytujący problem z alarmem w mojej Hondzie, najchętniej bym go odłączył ale szkoda mi centralnego zamka z pilota. Problem mianowicie polega na tym, że po każdorazowym wyłączeniu zapłonu alarm po jakiś 15s sam się uzbraja. Trzeba wtedy albo poczekać aż się uzbroi albo uzbroić z pilota, później odblokować, otworzyć i zamknąć drzwi. Dopiero po całej takie procedurze nie uzbroi się. Z tego co pamiętam, jak byłem młodszy (Honda w rodzinie jest już sporo czasu, otrzymałem ją od rodziców) wszystko było w porządku i nie było tego problemu. Da się go jakoś przestawić, czy może jest włączona jakaś funkcja? Z tego co się doczytałem z pilota alarm to "LAMPART" . Jest to taki pilot: http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSGY5-NHNLiISubuSfINbbNpKV_TaABi1r4giLuvR1wUo5-K8SE
Muzyk-Grzes
22-09-13, 11:50
Czyli nie jest oryginalny alarm a dodatkowo montowany. Z twojego opisu wynika że masz założoną zworkę (w centralce) odpowiadającą za uzbrajanie alarmu po zamknięciu drzwi. Musisz znaleźć instrukcję do alarmu i odszukać samą centralkę celem wyjęcia (bądź przełożenia) zworki.
Ale nikt celowo żadnej zworki nie przekładał. Wcześniej wszystko grało, alarm aktywował się tylko wtedy kiedy wcisnęło się przycisk blokady. Z tego co pamiętam to chyba po wymianie baterii w pilocie ten problem się pojawił. A gdzie mogę odczytać jaki to konkretnie model alarmu, na centralce? Z tego co wiem, to większość programów w alarmach można ustawiać przykładowo przez przekręcenie kluczyka w pozycję zapłonu i chociażby przytrzymania jakiegoś przycisku. Więc mam rozumieć że są również takie alarmy, w których za ustawianie funkcji odpowiada przesuwanie zworki łączącej styki ?
Muzyk-Grzes
22-09-13, 18:54
Dokładnie alarmy np Stig ma sterowanie funkcjami za pomocą zworek w centralce. Jeśli określisz jaki jest model twojego alarmu to na http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2427278#2427278 są schematy do różnych Lampartów.
Mam wątpliwości co do modelu właśnie. Jutro postaram się dostać do centralki i sprawdzić czy jest na niej napisany model alarmu. Po rozebraniu pilota na płytce doszukałem się napisów 64 bit HT-1 i podejrzewam, że jest to opisany model S-01, ale wolę się upewnić, ponieważ nie chcę całkowicie go rozstroić jeśli tryb programowania nie zgadzał by się z modelem.
UP:
Problem rozwiązany. Udało mi się trafić z modelem alarmu i przestawić opcję "samouzbrajanie i dozbrajanie centrali". Dokładnie rzecz biorąc to ustawiłem tryb serwisowy, czyli centrala wyłączona i tylko centralny z pilota, tak jak chciałem :) .